?>

Niğde’de AB ERA-NET projesi ile döngüsel ekonomide tarımsal üretim araştırılıyor

Niğde ömer halisdemir üniversitesinin de proje paydaşı olduğu projede, farklı bitki besin maddelerinin tarımsal üretimde kullanılabilirliği ve bu üretimden elde edilen ürünlerin hayvan beslenmesinde değerlendirilebilirliği araştırılıyor.

Teknoloji - 1 yıl önce

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin de proje paydaşı olduğu AB ERA-NET projesi ile farklı bitki besin maddelerinin tarımsal üretimde kullanılabilirliği ve bu üretimden elde edilen ürünlerin hayvan beslenmesinde değerlendirilebilirliği araştırılıyor.

Dışarıdan minimum girdi ile hayvansal atıklarla bitkiyi beslemek, bitkisel ürünlerle ise hayvanı besleyerek üretim yapmayı hedefleyen AB ERA-NET projesinde tarım tekniklerinin biyoçeşitliliğe etkisi de araştırılıyor.

TÜBİTAK tarafından desteklenen proje ile ilgili bilgi veren Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Gökçe şunları kaydetti:

"Döngüsel ekonomide tarımsal üretim başlıklı bir projenin ayağını yürütmekteyiz. Bu proje kapsamında hem yöresel hem de ülke genelindeki farklı bitki besin maddelerinin tarımsal üretimde kullanılabilirliğini, bu üretimden elde edilen ürünlerin de hayvan beslenmesinde kullanılabilirliğini araştırmaktayız. Bu bağlamda hem kalite hem de verim açısından bitkisel üretimi karşılaştırmaktayız. Aynı zamanda tarımsal üretimdeki diğer ilaç ve gübre gibi inorganik girdileri daha da düşük düzeyde tutmayı amaçlamaktayız. Son yıllardaki iklimsel değişimle beraber Avrupa Birliğinin Yeşil Mutabakat çerçevesinde biyoçeşitliliğe verdiği önem ve bunu artırmaya yönelik çalışmalar projemizin ayağını oluşturmakta. Proje çıktıları Niğde ve TR71 bölgesi ve ülkemiz tarımı açısından toprak besin elementlerinin düzenlenmesi ve toprakta su tutma kapasitesinin artırılması açısından önemli. Dairesel üretim dediğimiz bitkisel ve hayvansal üretimin birbirini destekler olmalıdır. Elde ettiğimiz sonuçlarda son derece ümitvar olarak görülmekte. Özellikle biyokömür uygulamasının yaptığımız alanlarda hem verimde hem hastalık zararlı ve yabancı ot sayısında azalma görmekteyiz. Aynı zamanda da çevre ekolojisi açısından önem arz eden faydalılar dediğimiz böcekler ve tozlayıcılar açısından pozitif etkisini gözlemledik."

Haftanın Öne Çıkanları

Halkı bu şekilde dolandırıyorlar!

2023-09-20 13:59 - Gündem

Soygun sırasında yorulup mola veren hırsız yakalandı

2023-09-23 09:30 - Gündem

Müdür Acar’a veda yemeği

2023-09-20 11:14 - Bursa

Bozayılar vatandaşların ilgi odağı olmaya devam ediyor

2023-09-24 09:24 - Yaşam

Öncan güven tazeledi

2023-09-25 16:04 - Gündem

Manisa FK Göztepe’yi ağırlayacak

2023-09-22 14:38 - Spor

Nazilli Mastaura Antik Kenti’nde ilginç yasak; yurt dışından gelen gazeteciler ve normal vatandaşlara serbest Türk basınına yasak

2023-09-26 13:51 - Gündem

Avrupa’ya kaçmaya hazırlanan 31 kaçak göçmen tek odada yakalandı

2023-09-21 15:45 - Gündem

Dünya Güreş Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Buse Tosun Çavuşoğlu'na Yalova'da coşkulu karşılama

2023-09-22 17:40 - Spor

Yolcu gemisi "Silver Spirit" Bodrum’a 584 yolcu getirdi

2023-09-23 14:05 - Yaşam

İlgili Haberler

Türk Telekom ve Nokia’dan endüstriyel müşterilerin dijital dönüşümüne katkı

13:50 - Teknoloji

Bilim ve teknoloji haftası dolu dolu geçecek

12:38 - Teknoloji

Deprem farkındalığı oluşturmak için oyun tasarladılar

12:02 - Teknoloji

Samsun trafiği yapay zeka desteği ile yönetiliyor

11:57 - Teknoloji

Yeni Casper Nirvana S100 satışa çıktı

11:54 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Başkan Aydın, DAĞDER ailesi ile iftarda buluştu

14:17 - Bursa

Euro ilk kez 39 TL'yi geçti

13:32 - Ekonomi

"Bursamız her geçen gün güzelleşiyor"

12:24 - Bursa

Bursaspor'a üye olanların kartları 10 Mart'ta teslim edilecek

11:36 - Bursaspor

İşte İmamoğlu'nun savcılık ifadesi

11:31 - Gündem