Yıldırım Nuri Erbak Ortaokulu'nda düzenlenen “Çocuklarımız, Geleceğimiz, Madde Bağımlılığı ve Uyuşturucu İle Mücadele” başlıklı paneli Okul Müdürü Engin Yazar, Okul Aile Birliği Başkanı Hülya Yağız ile yönetim kurulu üyeleri, Enerji Verimliliği Derneği Koordinasyon Sorumlusu Mustafa Atıcı ile çok sayıda veli izledi. Toplantıda söz alan Bursa Çevreyi Koruma ve Geliştirme (Çevrem Derneği) Başkanı Dr. Hüseyin Hüsnü Serdar, madde bağımlılığı ile sigara ve alkol bağımlılığı arasındaki ilişkiyi gündeme getirdi.
Sigaranın 10 saniyede kana geçtiğini ve içinde nikotinin yanı sıra 4 bine yakın maddenin bulunduğunu belirten Dr. Serdar, “Sigarayı desteksiz bırakanlar da var. Ama sigarayı bırakma teşebbüslerinin yüzde 10’u başarılı oluyor. Bu konuda devletin destekleri var. Aile Sağlığı merkezleri, hastanelerdeki sigarayı bırakma poliklinikleri destek oluyor” dedi.
Gençlerin ergenlik döneminde çevre ve arkadaş etkisiyle sigara içmeye başladıklarını söyleyen Dr. Serdar, sigara içenlerin diğer insanlara göre 8 kat daha fazla uyuşturucu madde kullanmaya eğilimli olduklarını belirtti.
‘AİLELER ÇOCUKLARINA SAHİP ÇIKMALI’
Ebeveynlere çağrı yapan Dr. Serdar, öncelikli olarak anne ve babaların sigaradan uzak durmaları gerektiğine dikkat çekerek sigaranın, bağımlılığa atılan ilk adım olduğunu ifade etti.
Uyuşturucu bağımlılığının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de olduğuna vurgu yapan Dr. Serdar, madde kullanan çocuk ve gençlerde görülen emareleri işe şöyle sıraladı:
“Ders başarısı düşer, sosyal ilişkileri bozulur. Kaba davranışlar ortaya çıkar, şiddet eğilimi artar. Okul devamsızlığı başlar. Suç işler, sağlığı bozulur. Kilo kaybeder. Üstü başı temiz olmaz. Giysileri değişir. Daha fazla para harcamaya başlar. Kokusu değişir.”
Ebeveynlere böyle bir durumla karşılaşmaları halinde evlatlarına sahip çıkmalarını ve tedaviye ikna etmelerini öneren Dr. Serdar, “Her şeyin başı iletişim ve sevgi. Eğer çocuklarınıza doğru ve yeterli zaman ayırırsanız, iletişiminiz sağlıklı olursa çocuklarınızı kötü alışkanlıklardan koruyabilirsiniz. Önemli olan çocuğun, madde öneren arkadaşlarına hayır diyebilmesidir” dedi.
‘TOPLUMA BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR’
Ardından söz alan Gazeteci H. Gül Kolaylı ise, madde bağımlılığı konusunda hiç kimsenin “Beni sokmayan yılan bin yaşasın” deme şansı olmadığına dikkat çekerek, “Madde bağımlılığı öyle bir şey ki, madde bağımlısı ailesinin yanı sıra maddenin etkisindeyken ya da madde bulmak adına başka insanlara da zarar verir. Ülkenin insan kaynaklarının heba edildiği bir toplumsal sorundur aynı zamanda” ifadesini kullandı.
Uyuşturucuyla mücadelenin sadece emniyet güçlerinin işi olmadığını belirten H. Gül Kolaylı, polisin uyuşturucu arzını önlemekle yükümlü olduğunu, talebe yani bağımlılığa yönelik mücadelede ise kamu kurumlarından yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına dek herkese iş düştüğünü belirterek; Bursa Emniyet Müdürlüğü’nün zehir tacirlerinin yakalanmasında ciddi bir mücadele içerisinde olduğuna vurgu yaptı.
SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞINA DİKKAT
Kolaylı, mevcut bağımlılara yeni çocuk ve gençlerin eklenmemesi için toplumsal mücadelenin yanı sıra ailelerin bilinçli olmasının yanı sıra aile içi iletişimin sağlıklı ve güçlü olması gerektiğini söyledi.
Kolaylı teknoloji ve sosyal medya bağımlılığına da dikkat çekerek çocuk ve gençleri sanalda bekleyen pek çok tehlike olduğunu, ailelerin çocuklarını bu konuda uyarmaları gerektiğini bildirdi.
Konferansın bitiminde Okul Müdürü Engin Yazar ile Okul Aile Birliği Başkanı Hülya Yağız, Gül Kolaylı ve Hüseyin Hüsnü Serdar’a teşekkür ederek, plaket takdim etti.