58 yaşındaki Zekiye Akaydın’ın eşi 13 Haziran 1999 günü vefat etti. Akaydın, eşinin ölümünden sonra kayınpederi ile evlendi. Evlilik tarihi 29 Kasım 2000 olarak kayıtlara girdi.
KAYINPEDER DE ÖLDÜAkaydın’ın ikinci kez evlendiği kişi ise 1 Ocak 2002’de vefat etti. Akaydın, son ‘eşi’nin vefatı üzerine, ölüm aylığı almak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvurdu. Kurum, Akaydın’a aylık bağladı, sağlık giderlerini karşıladı.
SGK, 'EVLİLİĞİ' BOZDU!Ancak, yapılan işlemde bir usulsüzlük olduğunu gören SGK avukatları, Akaydın’ın kayınpederi ile olan evliliğinin iptali için dava açtı. Aile Mahkemesi sıfatı ile Artova Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılan davanın tarihi 10 Mart 2010 olarak kayıtlara girdi. SGK, evliliğin iptali yanı sıra yapılan ödemelerin geri alınması için de yeni bir dava açtı.
KARARI TEMYİZ ETTİMahkeme, Akaydın’ın kayınpederi ile olan evliliğini 16 Ocak 2013 günü verdiği kararla iptal etti. Bu kararı Yargıtay da onadı. Yapılan ödemelerin geri alınması davasını da kaybeden Akaydın, kararı temyiz etti. Dosyaya bakan Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, Akaydın’ın talebini geri çevirdi; verilen kararı onadı.
YARGITAY: İYİ NİYETLİ DEĞİLDaire kararında, Akaydın’ın iyi niyetli olmadığına işaret edilerek özetle şöyle denildi: “Eşini kaybeden 1958 doğumlu davalı, kendisinden 37 yaş büyük 79 yaşındaki 1921 doğumlu kayınpederi ile evlendi. Yaklaşık 1 yıl sonra gerçekleşen ölüm sonrasında aylık talebinde bulundu. Kesinleşen yargı kararıyla mutlak butlana dayalı olarak evliliğin iptal edildi. Kurum, Nüfus Müdürlüğü’nün resmi belgelerini esas alarak tahsisi gerçekleştirdi. Yersiz ödeme olgusunda Kurum’un hatalı işleminin söz konu değil. Kasıtlı veya kusurlu davranışı bulunan davalının iyi niyetli kabul edilemez.” Kesinleşen yargı kararı gereği, Akaydın, ölüm aylığı ve sağlık giderleri olarak aldığı 32 bin 962 lirayı faizi ile geri ödeyecek.
HÜRRİYET/DİNÇER GÖKÇE