Kişi başına düşen otomobil sayısında Avrupa sonuncusu olan Türkiye, kaza sayısında Avrupa üçüncüsü. 2015 yılının ilk altı ayında ülkemizde toplam 190 bin 575 kaza meydana gelirken bu kazalarda bin 559 kişi hayatını kaybederken, 131 bin 798 kişi ise yaralandı. “Trafik kazaları önlenebilir olaylardır” diyen CHP’li Millervekili Aylin Nazlıaka, trafik kazalarının önlenmesi konusunda etkin ve kalıcı politikaların oluşturulması için Meclis Araştırma Komisyonu’nun kurulmasını talep etti.
Ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan trafik kazaları büyük can kaybına neden olurken, on binlerce vatandaşımızın yaralanmasına ve milyarca lirayla ifade edilen zararlara yol açıyor. Son beş yılda 6 milyon 36 bin 314 trafik kazası meydana gelirken bu kazalarda 18 bin 839 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 1 milyon 277 bin 537 vatandaşımız ise yaralanmıştır. 2010-2014 dönemine ait bu veriler karşı karşıya kalınan sorunun büyüklüğünü gösterir nitelikte. Yine Trafik Güvenliği Dairesi Başkanlığı Temmuz 2014 Raporuna göre 1970-2015 yılları arasında trafik kazasında 234 bin 812 kişi hayatını kaybederken, 4 milyon 788 bin 818 kişi ise yaralandı. Sözü edilen tarihler arasındaki kayıplarımız birçok ilçe nüfusundan fazla. Kaza bilançolarındaki ağır tablo 2015 yılında da devam etti. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı verilerine göre 2015 yılının ilk altı ayında ülkemizde toplam 190 bin 575 kaza meydana geldi, bu kazalarda bin 559 vatandaşımız hayatını kaybederken, 131 bin 798 kişi ise yaralandı.
ANKARA’DA YILIN İLK 6 AYINDA 5 BİN 526 ÖLÜMLÜ-YARALAMALI KAZA
Ocak – Haziran 2015 tarihleri arasında, yılın ilk 6 ayında Ankara’da 5 bin 526 ölümlü-yaralamalı, 18 bin 921 maddi hasarlı kaza meydana gelmiş, bu kazalar sonucunda 81 vatandaşımız hayatını kaybederken, 8 bin 920 kişi de yaralandı. 2014 yılı verilerine göre Avrupa ülkeleri arasında Türkiye kişi başına düşen otomobil sayısında sonuncu sırada yer almakta. Buna karşın Türkiye trafik kazalarında 168 bin 512 kaza sayısı ile 3. sırada yer alırken, kazalarda hayatını kaybedenler açısından beşinci sırada bulunuyor.
‘TRAFİK KAZALARI ÖNLENEBİLİR OLAYLAR’
“Trafik kazaları önlenebilir olaylardır” diyen CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, TBMM Başkanlığı’na sunduğu Meclis Araştırma Komisyon önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Gelişmiş ülkelerin gündeminde sorun olmaktan çıkan bu kazalar ülkemizin can ve mal güvenliğini tehdit eden en önemli sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Trafik kazalarının oluşumunda taşıt, yol ve insan olmak üzere üç temel unsur rol oynamaktadır. Gelişmiş ülkelerde, bu unsurların kazalardaki rolünü en aza indirmek amacıyla ulaşım alt yapısına ciddi kaynak ayrılmakta, trafik eğitimi hayatın her alanında yaygın hale getirilmekte, demiryolu gibi güvenli ulaşım modellerine ağırlık verilmektedir.
‘ÜLKEMİZDE ULAŞIM POLİTİKALARININ ANA EKSENİ KARAYOLUDUR’
Ülkemizde ulaşım politikalarının ana eksenini karayolu oluşturmaktadır. 1950'li yıllardan sonra uygulanan karayolu ağırlıklı ulaşım politikaları sonucunda, 1950-2010 yılları arasında karayolu uzunluğu yaklaşık yüzde 80 artarken, demiryolu uzunluğu sadece yüzde 10-15’ler düzeyinde kalmıştır. Bu ulaşım politikalarının doğal sonucu olarak ülkemizin ulaşım sistemi adeta tek bir sisteme dayandırılmıştır. Ülkemizin yolcu taşıma paylarına bakıldığında karayolu yolcu taşıma payı yüzde 92, demiryolunun payı ise yaklaşık yüze 3’ler düzeyindedir. Keza üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin deniz ulaşımı neredeyse yok denilecek kadar azdır.
‘ACİL ÖNLEM ALINMASI GEREKTİĞİ ÇOK AÇIK’
Ulaşım teknolojileri ve deniz/hava/demiryolu ulaşımında yaşanan gelişmeler, gelişmiş ülkelerde trafik kazalarını minimum düzeye indirmiştir. Ülkemizin ağır trafik bilançosuna bakıldığında, konuyla ilgili acil önlem alınması gerektiği çok açıktır. Kazalar nedeniyle engelli durumuna düşen vatandaşlarımız ve yaşadıkları sorunlar konusunda ise ne yazık ki sağlıklı veri bulunmamaktadır.
‘TRAFİK KAZALARIN ÖNLENMESİ KONUSUNDA ETKİN VE KALICI POLİTİKALAR’
Ulaşım politikaları ve altyapısı, ulaşım alternatifleri, trafik eğitimi başta olmak üzere mevcut durumun saptanması, trafik kazalarının önlenmesi konusunda etkin ve kalıcı politikaların oluşturulması, trafik kazalarının nedenlerinin araştırılarak, meydana gelen kazaların önlenmesi için yapılacakların saptanması amacıyla, Anayasa’mızın 98, İç Tüzüğün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.”