2017’nin ilk 6 ayında Türkiye’de yapılan yabancı patent başvurularının yerli patentlere oranla çok daha hızlı arttığını belirten Uluslararası Patent Birliği (UPB) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Kaya, ivmenin önümüzdeki yıllarda da böyle devam etmesi durumunda Türk firmalarının yenilikçi ve rekabetçi çözümleri yerli pazara sunma noktasındaki hareket alanının giderek daralacağını söyledi.
Bunca destek ve vergi muafiyeti gibi teşvikler olmasına rağmen 2016’ya göre neredeyse hiçbir artış olmadığına dikkat çeken Erdem Kaya; “Bunun bir sebebinin de 2017 başında çıkan yeni Sınai Mülkiyet Kanunu ile yükseltilen tescil bariyeri ve çalışan buluşlarına ilişkin yönetmeliğin netleşmemesinden kaynaklı çekinceler olduğunu düşünüyorum. Ancak gerekçe ne olursa olsun yerli patent başvuruları bu şekilde geride kalmaya devam ederse gelecekte yurtdışından önce daha kendi ülkemizdeki hareket alanımız önemli şekilde daralabilir. Bu yüzden ülkemizde yabancılara karşı pozisyonumuzu ve rekabetçi yönümüzü koruyabilmek için en azından ikinci altı ayda ve tabi ki sonraki yıllarda çok daha fazla yerli patent başvurusu yapmamız gerekiyor” dedi.
MANİSA’DAN BÜYÜK SIÇRAYIŞ
Öte yandan il bazında yapılan patent başvuru rakamları da açıklandı. İstanbul, bin 7 başvuru ile birinciliği yine kimseye kaptırmadı. Bu yılın altı aylık patent başvuru sıralamasında ise ciddi bir sürpriz yaşandı. Sıralamada Ankara, İzmir ve Bursa gibi önemli sanayi kentlerini geride bırakan Manisa, 291 başvuru ile ikinci sıraya yükseldi. 257 başvuru ile üçüncü sırada Ankara’nın bulunduğu sıralamada dördüncülüğü de 159 başvuru ile Bursa aldı.
TASARIM BAŞVURULARI DA DÜŞÜŞTE
Türk Patent ve Marka Kurumu verilerine göre 2017’nin ilk 6 ayında 51608 yerli marka başvurusu, 7321 yabancı marka başvurusu yapıldı. Buna göre yerli marka başvurularında geçen yıla oranla %2.7’lik bir artış oldu. Tasarım başvurularında ise yine bu dönemde 4185 yerli, 223 yabancı tasarım başvurusu yapıldı. Yerli tasarım başvuruları ise geçen yılın aynı dönemine oranla %8.1 azaldı.