Küresel krizden çıkış sürecinde düşük büyüme ve düşük enflasyonla mücadelede ağırlıklı olarak para politikaları kullanıldı. Bu nedenle 2008-2016 arası dönemde merkez bankaları ve para politikasına dair önlemler ön plana çıktı. Bu sürecin en aktif aktörleri de merkez bankaları oldu. Piyasalar her dara düştüğünde çareyi merkez bankalarında aradılar. Bu durum piyasalarda ahlaki zafiyetin (Moral Hazard) artarak ölçüsüz risk almayı da beraberinde getirdi. Yüksek risk iştahı varlık fiyatlarının zaman zaman realiteden uzaklaşmasına neden oldu. Geriye dönüp bakıldığında uygulanan bu politikaların ekonomilerde ve piyasalarda büyük bir yıkımı önlediği görülse de sürdürebilir olmaması, arzu edilen büyüme ve refahı getirememesi, etkinliğinin azalması ve sonucunda küresel krizin birçok ülkede siyasi tercihleri değiştirmesi, ekonomi politikalarının da gözden geçirilmesine neden oldu. Bu durum ülkelerin maliye ve içe dönük politikaları ön plana çıkarmasına neden oldu. Çin’in iç tüketime dayalı büyüme modeline geçişi, BREXIT kararı, Trump’ın ABD Başkanlık seçimini kazanması ve Avrupa’da aşırı sağın yükselişi; ekonomik olarak da içe kapanışların sonucu. Bu sürecin devamında maliye politikalarının para politikalarının, siyasilerin de merkez bankası başkanlarının önüne geçmesini bekliyoruz. Birçok ülkede politikalar bu yönde değişim göstermeye başlamış olsa da ana akımı Trump’lı ABD’nin oluşturacağını tahmin etmek zor değil. ABD’de Başkanlık görevini fiilen 20 Ocak’ta devralacak olan Donald John Trump, seçim kampanyası döneminde düşük vergi, yüksek büyüme ve küresel ticaret anlaşmalarının reddiyesi ile ünlenmişti. Başta ABD olmak üzere küresel piyasalarda oluşacak türbülansların şiddeti 2017’de Trump’ın bu söylemlerinin ne kadarını hayata geçireceğine ve Fed’in bu süreçte izleyeceği politikalara bağlı. 2017 yılının ilk aylarında bir anda sihirli bir değişim beklememek gerektiğini düşünüyoruz. Bu dönemi daha çok bir dengelenme süreci olarak izlemekte fayda var. Gerek enflasyon gerek büyüme gerekse de BIST ve kurlar tarafında bu dönemde zayıf ve dalgalı seyrin devam etmesini bekliyoruz. Bu dönem içerisinde yeni bir şok ile karşılaşmazsak ikinci çeyrek ile birlikte gerek makro verilerde gerekse de piyasalarda ciddi bir rahatlamanın başlayabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle ilk çeyrekte zaman zaman şoklarla karşılaşılsa bile bu şokların panik havasına dönüşmeyeceğini hatta bu şokların 2017’nin geri kalanı için pozisyon almak için fırsat oluşturacağını düşünüyoruz.
BIST’te hareketlilik yavaş yavaş başlayacaktır
Yılın son haftasını oldukça düşük bir hacimle geçiren BIST 100, pazartesi günü gerçekleşen yaklaşık 775 milyon TL’lik hacimle, yarım iş günleri de dahil son yılların en düşük hacmi olarak kayda geçti. Sonraki günlerde hacimde toparlanmalar görülse de genel olarak düşük hacim ve Suriye’deki ateşkes görüşmeleri haberleriyle yukarı yönlü denemeler gerçekleşti. Yeni yılın ilk haftasında işlem hacminde ve volatilitede yavaş yavaş hareketlenme görülecektir. Asıl hareketlenmenin ise ikinci haftadan itibaren başlamasını bekliyoruz. 20 Ocak’ta görevi fiilen devralacak Trump ve 27 Ocak’taki Fitch’in Türkiye değerlendirmesi bu ayın en önemli başlıkları olarak bulunuyor. Bununla birlikte Suriye konusunda son dönemde Rusya ile atılan adımlar, piyasalarımız açısından pozitif olmakla birlikte, Trump’lı ABD’nin bu sürecin neresinde olacağı hala belirsiz. Bu konu netleştikten sonra çözüm konusunda atılacak adımlar hızlanacak olur ise düşen jeopolitik riskler fiyatlamalara daha fazla yansıyabilir. Bu nedenle Trump ve kabinesinin bu konuda vereceği mesajlar yeni yılın ilk günlerinde hareketlilik getirebilir. Teknik olarak baktığımızda ise BIST 100 endeksi 100 ve 200 günlük ortalamaların bulunduğu kabaca 77.000-78.200 aralığına sıkışmış durumda. Trendin yukarı yönlü olmasına karşın, göstergelerin negatif aykırılıklar üretmeye başlaması dikkat çekiyor. Bu nedenle piyasa katılımın da genel ortalamanın altında kalmaya devam etmesini beklediğimiz haftada aşağı yönlü riskleri göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Dolar/TL’de yeniden hareketlilik başlayabilir
Yılın son haftalarında uluslararası piyasalarda yeni pozisyon alımlarının oldukça sınırlı olduğunu buna bağlı olarak da hacimlerin ve likiditelerin düştüğünü gördük. Dolar/TL’de de son günlerde önceki haftalara göre daha stabil bir görünüm oluşmasının nedenlerinden birinin de bu olduğunu düşünüyoruz. Uluslararası piyasaların bu haftadan itibaren yavaş yavaş tatil modundan çıkması hareketliliği de yeniden getirecektir. Dolar/TL’de son dönemlerdeki yukarı yönlü hareketlerde 3,55’in üzerinde kapanış yaşanmamış olması, bu seviyenin psikolojik önemini de artırdı. Bu nedenle yeni yılın ilk haftalarında da izleyeceğimiz en önemli seviye burası olacak. Bu seviyenin üzerinde kapanış ihtimali doğacak olur ise yılın ilk aylarında Dolar/TL’de zirve arayışları devam edebilir. Aşağıda ise 3,45’in altında kapanış ihtimali doğmadığı sürece kurlardaki stresin azaldığından bahsetmek mümkün olmayacaktır. Özetle yılın ilk haftalarında 3,45-3,55 aralığındaki hareketi takip edeceğiz. Bu seviyelerden birinin kırılması durumunda kırılma yönünde daha sert hareketler görülecektir.
Tahvil ve Bono Piyasası
Geçen haftaya %10,53 seviyesinden başlayan 2 yıl vadeli gösterge faiz, hafta içinde en yüksek %10,70, en düşük %10,30 seviyesini görerek haftayı %10,63 seviyesinden tamamladı. 10 yıllık tahvil faizi ise haftaya %11,38 seviyesinden başlayarak, en yüksek %11,66, en düşük %11,22 seviyelerini görerek haftanın kapanışını %11,36 seviyesinden yaptı. Özetle, hafta boyunca 2 yıl vadeli gösterge tahvil faizinin ve 10 yıllık tahvil faizinin hafif yükseliş eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. Geçen hafta Noel tatili nedeniyle yurtdışında çoğu piyasanın kapalı olması nedeniyle yurtiçi piyasalarda hacimsiz ve sakin bir seyir izlendi. Yurtiçinde açıklanan ekonomik verilerin ise tahvil faizleri üzerinde önemli bir etki bırakmadığını gördük. Önümüzdeki hafta yurtiçi piyasalarda salı günü açıklanacak aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi takip edilecek. Piyasa beklentisi aralık ayında enflasyonun %0,96-%0,99 aralığında artış göstermesi, bizim beklentimiz ise aylık bazda %0,99 yükseliş kaydetmesi yönünde. Enflasyonun beklentileri aşması durumunda tahvil faizlerinde yukarı yönlü hareketler görülebilir. Bunun yanı sıra Hazine tarafından, pazartesi günü 2 yıl vadeli sabit kuponlu ve 5 yıl vadeli değişken faizli, Salı günü ise 5 ve 9 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihaleleri gerçekleştirilecek.
Aralık Vadeli BIST 30 Sözleşmesi
Aralık vadeli endeks kontratı hafta içinde 93,675 ve 95,575 arasında dalgalanarak haftayı 95,450 seviyesinden kapattı. Endeks kontratında 385.392 işlem oldu. Açık pozisyon sayısı 277.422 azalarak 56.472 olarak gerçekleşti. Bugün şubat vadeli endeks kontratı yakın vade olarak işleme başlayacak. Hafta içinde yukarı yönlü hareketlerin görüldüğü endeks kontratında destek olarak 93,750 ve direnç olarak 96,575 önemli seviyeler olarak görülmektedir. Günlük grafikte kısa vadeli hareketli ortalamaların yukarı yönlü bir eğilime sahip oldukları görülüyor. Aşırı alım satım osilatörlerinden RSI kendi ortalaması üzerinde ve yukarı yönlü hareket etmektedir. Pozitif bölgede, triggeri üzerinde yukarı yönlü olan MACD’nin yükseliş ivmesini sürdürdüğü görülüyor. Önümüzdeki hafta içinde düşüşlerde 93,750 ve 91,425 destek olarak takip edilebilecek seviyeler olarak görünürken yukarı yönlü hareketlerde direnç olarak 96,575 ve 98,975 seviyeleri izlenebilir. Kontratın 95,775 direncini yukarı kırarak bu seviyenin destek olarak çalışması durumunda yukarı yönlü harekette ivmelenme görülebileceğini düşünüyoruz. Aşağı yönlü hareketlerde ise 93,750 desteği altına sarkmalar short yönlü beklentiyi artıracaktır.
Geçen Haftadan Öne Çıkanlar:
Yılbaşında Yaşanan Terör Saldırısı
31 Aralık Cumartesi günü yılbaşı kutlamalarının yapıldığı Reina’ya yapılan silahlı terör saldırısı sonucunda 39 kişi yaşamını yitirirken, yaralanan 65 kişi hastanelerde tedavi altına alındı. Yapılan saldırıya tüm kesimlerden tepki gelirken, hükümet kanadından terör ile mücadelenin sürdürüleceği mesajları verildi. Yılın son gününde gerçekleştirilen saldırı sonrası güvenlik önlemleri artırılırken, ABD ve Avrupa ülkelerinden Türkiye’deki vatandaşlarına dikkatli olmaları konusunda uyarılar geldi.
Noel Tatili Nedeniyle Küresel Piyasalardaki İşlem Hacimleri Normalden Daha Düşük Gerçekleşti
Geçen hafta Noel tatili nedeniyle yurt dışında piyasalar pazartesi günü işlem görmedi. İngiltere borsasındaki Noel tatili salı günü de devam etti. Noel tatili etkisi, önemli bir veri akışının bulunmayışı ve kapalı olan piyasalar nedeniyle geçen hafta küresel piyasalardaki işlem hacminin düşük kaldığı görüldü. Düşük seviyelerde seyreden işlem hacimleri küresel piyasalarda volatil hareketler yaşanmasına neden oldu. Euro/Dolar paritesi hafta boyunca 1,0372 seviyesi ile 1,0647 seviyeleri arasında dalgalı ve volatil bir seyir izledi. BIST-100 endeksinde de işlem hacimleri son zamanların en düşük seviyelerinde yer aldı. Geçen hafta yurt dışı piyasaların kapalı olduğu pazartesi günü endeksteki işlem hacmi geçen 775 milyon TL seviyesinde gerçekleşti ve son 4 yılın en düşük seviyeleri görülmüş oldu.
21 Maddelik Anayasa Değişiklik Tasarısı Komisyonda Görüşüldü
10 Aralık Cumartesi Günü AKP ile MHP’nin birlikte çalışması sonucunda maddeler üzerinde uzlaşılarak 21 maddelik yeni anayasa teklifi meclise sunulmuştu. Anayasa komisyonunda 21 maddelik yeni anayasa teklifi üzerinde çalışmalar 9 gün boyunca devam etti ve 30 Aralık Cuma günü tamamlandı. Komisyonda 21 maddelik tekliften 18 madde üzerinde uzlaşma sağlanırken 3 madde tekliften çıkarıldı. Komisyondaki görüşmelerin tamamlanması ile anayasa teklifi bir sonraki süreç olan genel kurula götürülecek. Genel kurulda gerçekleştirilecek birinci görüşmenin başında anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinden görüşmeler gerçekleştirilecek. Bu görüşmelerin ardından maddelere geçilip geçilmemesine dair oylama yapılacak. TBMM üye tamsayısının (550) beşte üç (330) çoğunluğunun sağlanarak maddelere geçilmesi kabul edilirse, bu maddelerin her birinin teker teker görüşülüp oylanmasıyla birinci görüşme sonuçlanmış olacak. Birinci görüşmenin tamamlanmasının ardından en az 48 saat geçtikten sonra ikinci görüşmeye geçilecek ve maddelerin teker teker oylaması yapılacak. Ardından anayasa değişikliği teklifinin tümünün kabulü için oylama yapılacak. Yapılacak olan oylamada anayasa değişikliği teklifi 330 ile 367 (TBMM üye tamsayısının üçte ikisi) arasında oy alırsa Cumhurbaşkanı tarafından referanduma (halk oylamasına) sunulacak.
Türkiye ve Rusya Garantörlüğünde Suriye’de Taraflar Arasında Ateşkes İlan Edildi
Türkiye ile Rusya’nın gerçekleştirdikleri girişimler neticesinde geçen hafta Çarşamba günü Suriye’de taraflar arasında ateşkes sağlanması için anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu. Piyasa tarafından olumlu karşılanan bu haberin ardından Türkiye ve Rusya tarafından gelen açıklamalar takip edildi. Ateşkesin önemine değinen ve kalıcı hale getirilmesi hedeflenen ateşkes ile ilgili verilen mesajlar ve diğer ülkelerin ateşkesi olumlu karşılayan açıklamaları izlendi. Perşembe günü gece yarısı itibariyle uygulanmaya başlayan ateşkes Suriye Hükümeti ile Muhalifler arasında sağlanırken, Nusra ve IŞID ateşkesin dışında tutuldu. İlan edilen ateşkese tarafların büyük ölçüde uyulduğu açıklandı. Sağlanan ateşkesin kalıcı hale getirilmesi bundan sonraki süreci oluşturacak. İlerleyen süreçte ise siyasi geçiş için müzakerelerin başlatılması yer almakta. Ateşkesin sağlanması ve kalıcı hale gelmesi Türkiye’deki jeopolitik riskleri azaltıcı etki yapacaktır. Sağlanan ateşkes ile ilgili gelişmeler ilerleyen günlerde takip edilmeye devam edecek.
Rusya İle ABD Arasında Gerilen İlişkiler
Geçen hafta perşembe günü akşam saatlerinde ABD, Rusya'nın bilgisayar korsanlığı yoluyla başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiaları nedeniyle Washington Büyükelçiliği ve San Fransisco Konsolosluğu'nda çalışan 35 Rus diplomatın ülkeyi terk etmelerini istedi ve diplomatlara 72 saat süre tanıdı. Rusya tarafından tepkiyle karşılanan bu karara karşı yaptırım uygulanacağı açıklandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Devlet Başkanı Putin’e, ABD’nin Rusya’da görevli 35 diplomatın sınır dışı edilmesini ve Moskova’daki ABD diplomatlarının kullanımında olan iki binanın kullanıma yasaklanmasını içeren teklifte bulunduklarını açıkladı. Yaşanan gelişmeler sonrası Rus Rublesinin Dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimleri arasında yer aldığı görüldü. Rusya Dışişleri Bakanlığının Putin’e yaptığı teklif ise Putin tarafından kabul edilmedi ve Putin hiçbir ABD’li diplomatın sınır dışı edilmeyeceğini açıklaması tansiyonu düşürmeye yönelik bir adım olarak yorumlandı. Rusya ile ABD arasındaki gerilen ilişkiler küresel piyasalarda ciddi bir etki yaratmasa da ilerleyen süreçte gerilimin artması ve artan bu gerilimin Trump dönemine yansıması takip edilmeye devam edilecek.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
Yeni yılın ilk haftasına yılın ilk saatlerinde gelen saldırı haberinin gölgesinde başlıyoruz. Küresel hisse senedi piyasalarında yılbaşı tatilinin ağırlıklı olarak haftanın ilk yarısında da devam edecek olması ve yurtiçi ekonomik takvimin de sakin olması nedeniyle son dönemlere olduğu gibi ekonomi dışı haber akışlarının ön planda kalması ve yurtiçi piyasalardaki düşük hacimli seyrin devam etmesi beklenebilir. Hafta boyunca yurtiçinde açıklanacak en önemli veri salı günkü Aralık 2016 dönemi enflasyon verileri olacak. 2016 yılının son döneminde yapılan vergi ayarlamaları ve kur tarafında artan tansiyonun gecikmeli etkileri nedeniyle Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE)'nin aralık ayında aylık bazda % 0.99 oranında artış göstereceğini, böylelikle 2016 TÜFE'nin yıllık bazda % 7.84 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Açıklanacak verinin beklentilerimizle uyumlu gerçekleşmesi durumunda 2016 yılı enflasyonu Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)'nın 2016 Yılı Para ve Kur Politikası metninde belirlenen % 5 seviyesindeki hedeften ve +/- 2 puan sapma payı olan belirsizlik aralığının dışına çıkmış olacak. Bu da Merkez Bankası Kanunu'nun 42. maddesi kapsamında, enflasyonun hedeften belirgin ölçüde sapmış olması nedeniyle TCMB'nin hükümete sapmanın nedenlerini ve hedefe ulaşılması için alınması gereken önlemleri içeren bir açık mektup göndermesi gerekecek. Diğer taraftan, 31 Aralık günü TCMB, ocak ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısının ayın 24'ünde yapılacağını duyurdu. TCMB’nin bu yıl itibariyle toplantı sayısının 8’e indirilmesine yönelik çalışmalar devam ettiği için 2017 yılı toplantı takvimi halen netlik kazanmış değil. Bunun olumsuz bir görüntü oluşturduğunu söyleyebiliriz.
Küresel piyasalara baktığımızda ABD, İngiltere ve Çin borsalarının haftanın ilk işlem gününde, Japonya borsalarının ise haftanın ilk iki gününde kapalı olacağını (çarşamba yarım gün) görüyoruz. Küresel ekonomik takvimi hafta boyunca birçok ülkeden gelecek olan Aralık 2016 dönemi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri domine edecek. ABD tarafına baktığımızda açıklanacak en önemli verinin cuma günkü Aralık 2016 İstihdam Raporu olacak. Açıklanacak raporun güçlü sonuçları işaret etmesi ve Tarım Dışı İstihdam'ın 175 bin, işsizlik oranın % 4.7, Ortalama Saatlik Kazançların +% 0.3 seviyesinde açıklanması bekleniyor. Salı günü aralık ayı ISM İmalat Endeksi, çarşamba aralık ayı ADP İstihdam Raporu ve aralık ayı FOMC tutanakları, cuma günü kasım ayı Dış Ticaret ve Fabrika siparişleri hafta boyunca ABD tarafında öne çıkacak olan diğer veriler olarak sıralanabilir. Özellikle, FOMC tutanaklarında Fed'in bir sonraki faiz zamanlamasına ilişkin işaretler aranacak. Ayrıca, cuma günü Chicago Fed Başkanı Evans ve Richmond Fed Başkanı Lacker'in yapacağı konuşmalarda takip edilmeli. Her yıl başında olduğu gibi Fed'in yıl boyunca izleyeceği politikalarda oy sahibi olan üyelerden 4'ünün değişmesi ve Evans'ın da bu yıl oy hakkı olan üyelerden biri olması yapacağı açıklamaları daha önemli hâle getiriyor.
Avrupa tarafında Pazartesi günü Euro Bölgesi aralık ayı İmalat PMI, salı günü Almanya aralık ayı İşsizlik Oranı ve İngiltere aralık ayı İmalat PMI, çarşamba günü Euro Bölgesi aralık ayı Öncü Enflasyon ile Hizmet ve Bileşik PMI, perşembe günü İngiltere aralık ayı Hizmet PMI, cuma günü Euro Bölgesi kasım ayı Perakende Satışlar ve Almanya kasım ayı İmalat Siparişleri hafta boyunca takip edilecek veriler olarak sıralanabilir. Asya tarafında da Hindistan ve Japonya'dan gelecek Aralık ayı İmalat PMI verileri takip edilecek. Pazar günü Çin'de açıklanan aralık ayı İmalat PMI rakamları 51.4 ile beklentilerin ve önceki ayki gerçekleşmenin bir miktar altında gerçekleşirken (Beklenti: 51.5 Önceki: 51.7); Hizmet PMI'da 54.5 seviyesinde gerçekleşti (Önceki: 54.7) 50'nin altındaki rakamlar daralmayı, 50'nin üzerindeki rakamlar ise büyümeyi işaret etmekte.
Şirket Haberleri
GARANTİ BANKASI / GARAN 30.12.2016 13:11:35: Bankanın takipteki krediler portföyünde yer alan ve toplam anapara bakiyesi 207.030.766,73 -TL olan; kredi kartı, bireysel destek kredisi ve kredili mevduat ve masraf hesabı türündeki kredilere ilişkin tahsili gecikmiş alacakları, 14.600.000,00.TL.'ye Güven Varlık Yönetim’e, anapara bakiyesi 203.583.441,44-TL. olan; ticari krediler, çek hesapları, sigorta alacakları, kredi kartı, kredili mevduat ve masraf hesabı türündeki sorunlu ticari kredi alacakları, 2.500.000,00 TL.'ye Sümer Varlık Yönetim’e satılmıştır.
İŞ BANKASI / ISCTR, TSKB, SISE,ISMEN 30.12.2016 19:54:01: Türkiye Sınai Kalkınma Bankası payları ile ilgili olarak 1,40-1,43 TL fiyat aralığından 2.023.003 adet alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları payları ile ilgili olarak 3,76-3,83 TL fiyat aralığından 3.034.247 adet alış işlemi gerçekleştirilmiştir. İş Yatırım Menkul Değerler payları ile ilgili olarak 1,22-1,29 TL fiyat aralığından 683.985 adet alış işlemi gerçekleştirilmiştir. Anadolu Hayat Emeklilik payları ile ilgili olarak 4,99-5,19 TL fiyat aralığından 1.114.892 adet alış işlemi gerçekleştirilmiştir.
HALK BANKASI / HALKB 30.12.2016 20:07:37: Halk Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı payları ile ilgili olarak 0,91-0,92 TL fiyat aralığından 1.000.000 adet alış işlemi gerçekleştirilmiştir.
TÜRKİYE SINAİ KALKINMA BANKASI / TSKB 30.12.2016 14:10:47: Banka tarafından Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı geri ödeme garantisi altında 100 milyon Avro tutarında kredi temin edilmiştir.
KALKINMA BANKASI / KLNMA 30.12.2016 12:28:51: Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası’ndan sağlanan 100.000.000 Avro tutarındaki kredi anlaşması T.C. Hazine Müsteşarlığı garantörlüğünde Banka ile AKKB arasında imzalanmıştır.
ASELSAN / ASELS 30.12.2016 11:46:07: Aselsan ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında ASELPOD Hedefleme Podu ile ilgili olarak toplam bedeli 25.806.300,- ABD Doları olan ek Sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2017-2018 yılları içinde gerçekleştirilecektir.
SABANCI HOLDİNG / SAHOL: Demet Çetindoğan, Kurul kaydında olan ancak Borsada işlem görmeyen statüde 18 milyon 200 bin TL nominal tutarlı şirket pay senetlerinin Borsada satışa konu edilebilmesi amacıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu'na başvurdu.
NET HOLDİNG / NTHOL 30.12.2016 08:47:23: Besim Tibuk, şirket payları ile ilgili olarak 2,83-2,85 TL fiyat aralığından 598.500 adet alış işlemi gerçekleştirmiştir.
NETAŞ / NETAS 30.12.2016 15:04:19: Şirket pay sahiplerinden OEP Turkey Tech B.V.'nin Şirkete yaptığı bildirim uyarınca, OEP ile ZTE Cooperatief U.A. arasında, 6 Aralık 2016 tarihinde, Şirketin toplam sermayesinin %48,04'ünü temsil eden halka açık olmayan payların tamamının devrine ilişkin olarak Rekabet Kurulu tarafından izin verilmiştir.
AKSA ENERJİ / AKSEN 30.12.2016 18:23:19: Şirketin Kozbükü HES'in Nas Enerji’ye 89.440.904,91 Amerikan Doları'na satışı ile ilgili olarak 2,6065 TL ayrılma hakkı fiyatı olarak belirlenmiştir.
ANEL ELEKTRİK / ANELE 30.12.2016 19:48:53: Şirket, Katar'da mukim hali hazırda %30 oranında sahibi olduğu Anel MEP Maintenance and Operations LLC şirketinin %19 oranındaki hissesini Anelsis Mühendislik’ten 18.050.000 USD bedelle satın alınmasına karar vermiştir.
KORDSA / KORDS 30.12.2016 14:07:14: Kordsa Global Endüstriyel İplik’in Amerika Birleşik Devletleri'nde mukim bağlı ortaklığı Kordsa Incorporated'in, Invista Corporation firmasının Chattanooga TN bölgesindeki tesisinin satın alımı amacıyla teknik ve ticari değerlendirme süreci başlatılmıştır.
VESTEL ELEKTRONİK / VESTL 30.12.2016 15:52:12: Şirketin %100 bağlı ortaklığı Vestel Ticaret ile Compalead Electronics B.V. arasında Compal Electronics Europe sp. z o. o. unvanlı şirketin hisselerinin alımına yönelik imzalanan ön hisse alım sözleşmesi kapsamındaki tüm izinler alınmış ve hisse devir işlemleri tamamlanmıştır.
KARSAN OTOMOTİV / KARSN 30.12.2016 16:48:24: Şirket J10 hat satışına ilişkin olarak yapılmakta olan temas ve çalışmaların sonlandırılmasına karar verildiğini açıklamıştır.
İHLAS EV ALETLERİ / IHEVA 30.12.2016 17:39:06: "Aura Roboclean" markasının İhlas Pazarlama’dan 6,5 milyon TL + KDV bedelle satın alınmasına karar verilmiştir.
SİLVERLİNE / SILVR 30.12.2016 16:30:24: Şirket ile Silverline Ev Gereçleri arasında yapılan marka kullanım sözleşmesi kapsamında 01 Eylül 2016 -30 Aralık 2016 tarihleri arasında, şirket üretimi dışında Silverline ve ESTY markalı ürünlerin satışından dolayı Silverline Ev Gereçleri firmasından 2.126.218 TL +KDV marka kullanım ücreti fatura karşılığı tahsil edilecektir.
USAŞ YATIRIMLAR HOLDİNG / USAS 30.12.2016 16:19:31: Işıklar Ambalaj Pazarlama, 30.12.2016 tarihinde şirket payları ile ilgili olarak 0,36 TL fiyattan 5.769.686 adet satış işlemi gerçekleştirmiştir. 30.12.2016 09:34:57: Özışık İnşaat Ve Enerji, şirket payları ile ilgili olarak 0,36-0,41 TL fiyat aralığından 40.799.566 adet satış işlemi gerçekleştirmiştir. 30.12.2016 09:42:50: Işıklar Ambalaj Pazarlama, 29.12.2016 tarihinde şirket payları ile ilgili olarak 0,35-0,36 TL fiyat aralığından 12.230.314 adet satış işlemi gerçekleştirmiştir.
AKDENİZ GÜVENLİK HİZMETLERİ / AKGUV 30.12.2016 16:27:59: Kültür ve Turizm Bakanlığına Bağlı (İstanbul) Birimlere 01.01.2017-31.03.2017 tarihleri arası 495 Özel Güvenlik Görevlisi Hizmet Alımı işi ihalesinin "5.418.910 TL + KDV" bedelli sözleşmesi imzalanmıştır.
SAY REKLAMCILIK / SAYAS 30.12.2016 21:00:05: Şirket İzmir/Kemalpaşa İlçesi, Ansızca Mahallesi, 830 Parsel No'lu 10.100m2 yüzölçümlü tapuda "İçinde Fabrika Binası Olan Zeytinli Bağ" vasıflı ve 842 No'lu 6.875 m2 yüzölçümlü arsa üzerinde, içerisinde 2 adet ticari depo olan bağ ve tarla 840 Parsel No'lu 5.100 m2 yüzölçümlü tarla, bağ, bahçe 841 Parsel No'lu 8050 m2 yüzölçümlü tarla, bağ, bahçe 152 Parsel No'lu 8850 m2 tarla, bağ, bahçe 15.145.000,00 Türk Lirası üzerinden Ateş Çelik İnşaat’a satılmasına karar vermiştir.
ESEM SPOR / ESEMS 30.12.2016 15:25:38: International Brand Management Ltd. firması ile yapılan lisans sözleşmesinin karşılıklı olarak 31.12.2016 tarihi itibariyle sona erdirilmesine karar verilmiştir.
ANSA YATIRIM HOLDİNG / ANSA 30.12.2016 14:53:19: Şirketin iştiraki olan Endeğer Gayrimenkul’ün 50.000TL'lik sermayesinde sahibi bulunduğu 12.500 TL'lık payların, 2.000.000 TL bedelle peşin olarak Okan Toprakçı'ya satılmasına karar verilmiştir.
BİRKO / BRKO 30.12.2016 19:31:51: Şirket çıkarılmış sermayesinin, tamamı nakden olmak üzere 60 milyon TL'den; 120 milyon TL'ye artırılmasına karar vermiştir.
YASAL UYARI
Burada yer alan bilgiler Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından genel bilgilendirme amacı ile hazırlanmıştır. Yatırım Danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak Yatırım Danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Herhangi bir yatırım aracının alım-satım önerisi ya da getiri vaadi olarak yorumlanmamalıdır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Burada yer alan fiyatlar, veriler ve bilgilerin tam ve doğru olduğu garanti edilemez; içerik, haber verilmeksizin değiştirilebilir. Tüm veriler, Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan alınmıştır. Bu kaynakların kullanılması nedeni ile ortaya çıkabilecek hatalardan Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş. sorumlu değildir.