PKK HALKIN KENDİLERİNİN YANINDA OLACAĞINA İNANMIŞTI
Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki en eski caddelerden biri olan İzzetpaşa caddesinde bir ayakkabı boyacısı Vahit Çetin, ”Bunlar (PKK) halkın kendilerinin yanında olacağına inanmıştı. Halk onlarla birlikte ayaklanacaktı. Mahalleyi silah ve bombayla doldurdular ama bombalar patlayınca herkes kaçtı. Yanlarında kimse kalmadı.”
PKK ‘HALK AYAKLANACAKTI’ GÖRÜŞÜNE GÜVENDİ
Kürt siyasetinin politik olarak çok güçlü olduğu 7 Haziran seçimlerinden sonraPKK neden şiddeti şehirlere taşıdı? Çetin’in tespiti aslında bu soruya da yanıt niteliğinde. ‘Halk ayaklanacaktı’ görüşü aylardan beri bölgede dillendirilen bir iddia. Hatta PKK’nın da buna güvenerek çatışmaları şehir merkezlerine taşıdığı da konuşuluyor.
ŞEHİRLERDEN PKK YÖNETİMİNE GİDEN RAPORLAR ETKİLİ OLDU
Bu konuda ortaya atılan iddialardan en önemlisi şehirlerden PKK yönetimine gönderilen raporlar. Yazılı olarak gönderilen raporların yanı sıra yüz yüze görüşmelerde aktarılan bilgiler de mevcut.
"KOBANİ OLAYLARINDAN SONRA KARAR VERİLDİ"
Al-Monitor’un yaptığı araştırma bu raporlardan Kürt siyasetine yakın ve siyasetin içinden birçok kişinin haberdar olduğunu gösteriyor. Al-Monitor’a konuşan ve isminin güvenlik gerekçesiyle gizli kalmasını isteyen bir kişi, şehir çatışmalarına 2014 yılındaki Kobani olaylarından sonra karar verildiğini söyledi.
"PKK'YI VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞTILAR"
Aynı kişi bu eylemlerden sonra örgüte gönderilen raporlarda halkın ayaklanmaya hazır olduğunun vurgulandığını belirterek, “Halkın halk savaşına hazır olduğunu yazdılar çizdiler. Bu kararın bunun üzerine alındığını düşünüyorum” dedi. Aynı kaynak Kürt siyasetinin önemli isimlerinin PKK’yı bu karardan vazgeçirmek için çok uğraştığını ancak başarılı olamadığını da sözlerine ekledi. Bu kaynak örgütün yanlış yönlendirme yapan kişileri tespit etmeye çalıştığını belirtti.
KARAYILAN ŞEHİRLERDE SAVAŞ YAŞANMASINA GEREK YOKTU
29 Mart’ta yayımlanan bir habere göre, PKK'nın üst düzey yöneticilerindenMurat Karayılan şehirlerdeki hendek stratejisinin yanlış olduğunu söyledi. Örgüte yakın bir ajansa açıklama yapan Karayılan, “Şehirlerde bu düzeyde bir savaş yaşanmasına gerek yoktu” dedi.
ÖRGÜT YÖNETİCİLERİ YANLIŞ YÖNLENDİRİLDİ
Bu konuda bilgi sahibi olan başka bir kişi de yıllardır bölgede gazetecilik yapan biri. O da adının yazılmasını istemiyor. Al-Monitor’a konuşan bu kişi örgüt yöneticilerinin yanlış bilgilendirildiğini savundu. Örgütün şehir merkezlerindeki birimlerinin 7 Haziran’daki seçim sonuçlarını yanlış yorumladığını düşünen bu kişi, “HDP’nin yüksek oy aldığı yerlerde seçmenlerin tamamının ayaklanma politikasına arka çıkacağını sandılar. Topluma PKK’nin 600 bin milisi olduğu bilgileri yayıldı. Bu bilgiler dağ kadrolarına kadar gitti. Mesela Diyarbakır-Bingöl karayolunda hendekler kazıldı. O dönem çözüm süreci olduğu için devlet karışmadı. Bu da aşırı bir güven getirdi. Bunun ardından, çatışmaların şehirlere taşınmasına neden olan öz yönetim örgütün önüne konuldu. PKK da kabullenmek zorunda kaldı” diye konuştu.
ESKİ PKK YÖNETİCİSİ RAPOR GELDİĞİNİ DOĞRULADI
PKK’nın eski yöneticilerinden Hüseyin Turhallı eskiden beri örgüte bu tarz raporların geldiğini söyledi. Turhallı, raporların sadece zamanlama üzerinde etkili olabileceğini belirterek, “Mesele sadece bu raporlar değil. Rojava ayağı var, bir ihtimal dışarıdan verilen bir umut var. Tabii bir de devletin kışkırtmalar var. Raporlar ancak ve ancak zaman üzerinde etkili olur. PKK’da bir plan ve program varsa raporlar sadece onun zamanını belirler” şeklinde konuştu.
DURAN KALKAN'IN AÇIKLAMALARI DA O İDDİALAR DOĞRULADI
Kürt siyasetini yakından takip eden kesimlere göre, örgüt yöneticilerinden Duran Kalkan’ın çatışmalarla ilgili yaptığı “Ağır bir bilanço oldu. Bu düzeyde saldırı beklemiyorduk; yanılmışız, hata yapmışız. Düşman da olsa karşımızdaki güçlerin insan olduklarını sanıyorduk” açıklaması da bu iddiaları doğruluyor.
KCK İDDİALARI REDDETTİ
PKK’nın şehir yapılanması KCK Al-Monitor’un sorularını e-posta yoluyla yanıtladı. Örgüt yönetimi şehir çatışmalarının raporlarla ilgili olduğu iddiasını reddetti.
Kaynak: Al-Monitor