Doruk Yıldırım Hastanesi, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da, “Dünya Prematüre Doğan Bebekler Günü” nedeniyle düzenlenen bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Renk renk giysileriyle ve aksesuarları ile etkinliğe katılan prematüre bebekler, renkli görüntüler oluşturdu.
Çok sayıda ebeveynin katıldığı etkinlik öncesi düzenlenen basın toplantısında, Neonatoloji Uzmanı Dr. Birgül Mutlu, prematüre doğum ve prematüre bebekler hakkında bilgiler verdi.
Türkiye'de yılda 1 milyon 300 bin bebeğin doğduğunu hatırlatan Dr. Birgül Mutlu, bu bebeklerin yaklaşık 150 bininin prematüre olduğunu söyledi. Dr. Mutlu, "Karşımıza yüzde 12 gibi bir oran çıkıyor, bu da yüksek bir rakam. Bu 150 bin bebeğin yaklaşık 60 binini, bin gramın altında olanlar oluşturuyor. Bunlar gerçekten çok küçük bebekler ve riskleri fazla. Ne kadar erken doğmuşsa riski o kadar fazla oluyor, yaşam oranı da o kadar azalıyor" diye konuştu.
TÜRKİYE’DEKİ RAKAM DAHA YÜKSEK
Dünyada prematüre doğum oranının yüzde 5 -10 arasında olduğunu ifade eden Dr. Birgül Mutlu, Türkiye’deki yüzde oranının dünyadaki orana göre biraz daha yüksek olduğunu söyledi. Mutlu, bunun sebebinin anne tarafındaki takiplerin yeteri kadar yapılmamasından olduğunu söyledi.
“ERKEKLER DAHA DİRENÇSİZ OLUYOR”
Yeni doğan uzmanları olarak kız bebekleri sevdiklerini söyleyen Mutlu şöyle devam etti:
“Neden derseniz. Erkek bebekler daha dirençsiz. Enfeksiyona daha yatkın, komplikasyon dediğimiz olumsuz özelliklerin gelişmesi daha fazla. Dolayısıyla kız bebekler hayata daha dirençli tutunuyorlar. Bu da bilimsel olarak kız bebekler daha riskleri düşük bebekler.”
Prematürelerde bebeklerde beyin kanaması, akciğer kanaması gibi birçok problemin yaşanabildiğine dikkat çeken Mutlu, prematüre bebeklerde erkek doğum yapmanın riskli olduğunu sözlerine ekledi.
Mutlu’nun açıklamalarının ardından prematüre doğum yapan anneler ve bebekleri için özel olarak hazırlanan pasta kesildi. Renkli ve neşeli görüntülerin yaşandığı etkinlikte prematüre doğum yapan anneler de duygu ve düşüncelerini paylaştı.