Toplantıda konuşan Bursa İnternet Gazetecileri Derneği Başkanı Mesut Demir, internet gazeteciliğinin tarihten günümüze nasıl hangi noktaya geldiğinden bahsetti. Demir, dünyada yayın yapan internet gazeteleri ile ülkemizde yayın yapan internet gazeteleri arasında tek farkın internet yasası olduğuna dikkat çekti.
Başkan Mesut Demir, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Teknolojinin son 10 yılda hızla ilerlemesiyle birlikte baskılı gazetelere ve televizyonlara ilgi günden güne azalmıştır. Bursa'da yayın yapan 30 civarında internet gazetesinin aylık tıklanması 50 milyondur. Bu rakam çok ciddi boyuttadır. Televizyonların yerini de günümüzde internet televizyonları almaktadır. Bir haberin ömrü günümüzde 4 dakikadır. Bugün bu saatte yayınlanan bir haber, bir saat sonra eski haber olarak yorumlanır. Bu haberin ertesi günü gazetede yayınlanması, ya da akşam televizyon haberlerinde yayınlanması, gazete alımlarını ya da televizyon haberlerinin izlenme oranını ciddi şekilde düşürmüştür. Günümüzde başta İstanbul olmak üzere tüm illerde reklam ajansları ya da reklam vermek isteyen firmalar dijital pazarlamaları tercih etmekte, bu şekilde daha fazla kişiye ulaşarak duyurmak istediği kampanya ya da reklamı hedef kitlesine ulaştırmaktadır.
Türkiye'de medya devrimi internet yasasının çıkmasıyla birlikte gerçekleşecektir. Çıkacak internet yasası ile birlikte baskılı gazeteler yayınlarını dijitalde devam ettirecek. Televizyon ve radyolar, dijital platformlardaki yayınlarını geliştirmek zorunda kalacaktır. Bu yasanın 2020 yılın ilk aylarında çıkacağını tahmin ediyoruz."
Başkan Mesut Demir, Yeşil Rotary Kulübü dönem Başkanı Erol Kesen'e ve yönetimine teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diledi.
Bursa İnternet Gazetecileri Derneği yönetim kurulu üyesi Aydın Güneş ise, internet gazetelerinin kaliteli haberler ile güçlü olacağının altını çizerken, Bursa'daki internet gazetelerine Bursa firmalarının sosyal sorumluluk çerçevesinde katkı sağlaması gerektiğini belirtti.
Yeşil Rotary Kulübü dönem Başkanı Erol Kesen de, konuşmasında Uluslararası Rotary'nin çalışmalarından bahsetti. Erol Kesen, şunları kaydetti;
Uluslararası Rotary, kendinden önce topluma hizmet felsefesini benimsemiş olan dünyanın en büyük sivil toplum örgütüdür.Bursa’da ise Rotary, faaliyetlerine 1963 yılında kurulan Bursa Rotary Kulübü öncülüğünde başlamıştır.Günümüzde 16 Rotary, 8 Rotaract ve 5 Interact Kulübü ve 550 üyesiyle devletine ve cumhuriyet değerlerine bağlı güçlü bir sivil toplum örgütü olmuştur. Bursa,Çanakkale ve Balıkesir şehirlerinde bulunan Rotary Kulüpleri 2019-2020 dönemine1 Temmuz 2019 tarihi itibariyle yeni hedefler ve yeni heyecalarla başlamış bulunmaktadır.
2018-19 döneminde toplumun ihtiyaçlarını karşılamada gerçekçi, sürdürebilir ve etkinprojeler üretmişlerdir “Köyümüze Rotary Geldi” teması ile Aksu, Çukurca, Kıranışıklar, Yolçatı, Karakoca,Yeni Sölöz Köyleri başta olmak üzere,birçok köyümüzde tarımsal kalkınma, sürdürülebilir tarım, doğru gübreleme ve ilaçlama gibi konularda eğitimler verilmiş olup, köy kadınları dayanışma dernekleri ile faaliyetlerde bulunulmuş, köy okulların ihtiyaçlarını karşılanmıştır.
Fethiye, Hüdavendigar, Işıktepe gibi mahallelerde sorunlar muhtar ve mahalle komiteleri ile tespit edilmekte etkin çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Ekonomik kalkınma amaçlı dikiş, nakış, hasta bakıcılığı gibi eğitimler verilmekte, gerekli olan tüm malzeme ve araçlar temin edilmektedir. İmar barışı, bireysel haklar, kadın hakları gibi mevzuat değişiklikleri hakkında bilgilendirme toplantıları yapılmaktadır.Mahallelerde ihtiyaç sahipleri tespit edilip, erzak ve malzeme yardımı yapılmaktadır.
Rotary kulüplerinin bazı projeleri her sene tekrarlanarak sürekli hale gelmiştir. Bu projelerden; meme kanseri erken teşhisi için kendi kendine muayene amaçlı “Bir Kez Dokun” projesinde bugüne kadar 35.000 kadına eğitim verilmiştir. Onlarca erken teşhis sağlanmıştır.
“Boyun Kadar Kitap Oku” projesine her dönem yaklaşık 4.000 öğrenci katılmış, 8.600 öğrenci kütüphane üyesi olmuş, bugüne kadar bu projeye dahil olan öğrencilerin okudukları sayfa sayısı 30 milyonu geçmiştir.
Her Ramazan ayında Görükle’de dağıtılan iftar sayısı çoğunluğu öğrenci olmaküzere toplamda 200.000’i geçmiştir.
“Kuruluştan kurtuluşa” Muradiye-Mudanya arası bisiklet turuna katılan bisikletçi sayısı 10.000’e ulaşmıştır.
Okullararası Kros Yarışlarında koşan öğrenci sayısı 15.000’i geçmiş, öğrencilerimize sağlıklı yaşam için sor yapma alışkanlığı kazandırılmıştır.
Işıktepe Mahallesi’nin 80 çocuğundan oluşan “Nilüfer Barış İçin Müzik Senfoni Orkestrası” üçüncü yıldır devam eden eğitimler sonucunda onlarca konser vermiştir.
2019-2020 döneminde hizmet odağına “Rotary Okulda” temasını alan kulüplerimiz okulların sınıf, kütüphane, tuvalet, kantin ve bahçelerinin fiziksel durumlarının iyileştirmelerinin yanında sağlıklı beslenme, obezite, hijyen eğitimleri, göz ve disleksi taraması gibi faaliyetlerde bulunacak, akran zorbalığı, ergenlik sorunları, toplum içinde yaşam kuralları, istismar farkındalığı, madde bağımlılığı, elektronik atık toplama, bilgisayar oyunları bağımlılığı gibi konularda eğitim seminerleri düzenleyeceklerdir
Bu dönemin en heyecan veren faaliyeti ise Rotary Vakfı Projesi olarak hizmete sokacağımız Gezici Kütüphane Projemiz olacaktır.Modern bir kütüphane gibi donatılacak bu otobüs kütüphanemiz özellikle köylerimizdeki çocuklarımıza hizmet edecektir.
Eğitime konusunda yaptığımız bir diğer en önemli faaliyet ise 260 üniversite öğrencimize her ay düzenli olarak yaptığımız eğitim katkısıdır. Bu sayısı her dönem arttırmaya devam etmekteyiz.
Akçağlayan İhsan Dikmen İlköğretim, Rüveyde Dörtçelik İlköğretim, Hasan Öztimur İlköğretim, Fethiye İlköğretim, Başaran İlköğretim, Mustafa Dörtçelik İlköğretim, Ayten Bozkaya İlköğretim, Yolçatı Şehit Coşkun Çalı İlköğretim, Hasan Öztimur İlköğretim, Çukurca İlköğretim Okulları ile İpek Özel Eğitim İş Uygulama Okulu, Baha Cemal Zağra Özel Eğitim Uygulama Okulu, Nilüfer Özel Eğitim İş Okulu başta olmak üzere sürekli ortak proje ve faaliyet yaptığımız eğitim kurumu sayısı yirmiyi geçmiştir ve bu listeye her dönem yenileri eklenmektedir.
Bursa Rotary İlköğretim Okulu ve Çekirge Rotary Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Bursa’mıza kazandırdığımız en önemli eğitim kurumlarıdır. Nilüfer Sürekli Mesleki Eğitim Merkezinde ise her dönem en az 200 insanımıza sekiz branşta meslek eğitimi verilmektedir.
Kulüplerimiz; Türk Sanat Müziği konserleri, brunch şenlikleri, klasik otomobil rallisi, briç, satranç, masa tenisi, tenis turnuvaları, tiyatro gösterileri düzenleyerek yukarıda bahsettiğimiz tüm bu hizmet ve projeler için gelir sağlayıcı faaliyetler gerçekleştirmektedirler.
Uludağ Onkoloji Dayanışma Derneği, Bursa Görme Engelliler Spor Okulu, Çağdaş Eğitim Kooperatifi, Bursa İş ve Meslek Kadınları Derneği, Balıkesir Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı, Barış İçin Müzik Vakfıve TOFAŞ Basketbol Okulları ortak proje yaptığımız kurumlara sadece birkaç örnektir.
Bu dönem yapılacak olan 33. Uluslararası Çanakkale Boğazı Yüzme Yarışlarına 600 yüzücü kayıt yaptırmış olup yarışın geliri Çocuk Felci ile mücadele amaçlı kullanılacaktır. Bandırma, Balıkesir ve Edremit’te su altı dip temizliği, tarım panelleri, trafik eğitim simülasyonları, yapıda tesisat teknolojileri eğitimi gibi faaliyetler ile kulüpler bulundukları yerlerde hizmet üretmeye devam etmektedirler.
Toplumun sorunlarına çözüm üretmede öncülük yapan Rotary Kulüpleri şehrimizin köyünde, mahallesinde, okulunda, hastanesinde, fabrikasında eğitim, sağlık, spor, kültür ve sanat gibi konularda faaliyetlerine bu dönemde devam edeceklerdir.İçinde yaşadığımız toplumumuzun sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınması neticesinde barışın, huzurun ve mutluluğun sağlanması en büyük amacımızdır.
Siz değerli basın mensuplarımızı her dönem olduğu gibi bu dönem de yanımızda görmek bizleri mutlu edecek, sizlerden aldığımız güç ile daha birçok proje ve hizmeti gerçekleştireceğiz.