Daha önce TBMM'de olduğu gibi, RTÜK'te de çoğunluğa sahip olan AKP'ye ayrılan bir RTÜK üyelik kontenjanı, muhalefete geçecek. Ancak AKP'den boşalacak üyenin, her ikisi de 80'er milletvekili getiren MHP'ye mi, HDP'ye mi verileceği konusunu sorun oldu. TBMM'de Danışma Kurulu, bu sorunu çözmek amacıyla bugün TBMM Başkanı İsmet Yılmaz başkanlığında biraraya gelecek. Danışma kurulu öncesinde, HDP Grup Başkan Vekili İdris Balüken de, CHP ve AKP'li grup başkanvekilleri ile ayrı ayrı görüştü.
HDP Mİ OLACAK, MHP Mİ?
AKP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen Davut Dursun ile Hasan Tahsin Fendoğlu ve MHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen Esat Çıplak’ın altı yıllık görev süresi 14 Temmuz 2015 tarihinde sona eriyor.
Boşalan AKP'li üyelerden birinin yerine, TBMM'deki mevcut sandalye dağılımı uyarınca, ya MHP'den ya da HDP'den bir üye seçilecek.
MHP, seçimlerde HDP'den daha fazla oy aldığını vurgulayarak, AKP'den düşecek üyeliğin, MHP'ye verilmesi gerektiğini savunuyor. HDP ise, her iki partinin de TBMM'de 80'er sandalyesi olması nedeniyle, boşalan üyeliğin hangi partiye geçeceğine kurayla karar verilmesini istiyor.
TBMM Danışma Kurulu, şimdi boşalan üyenin hangi partiye verileceğini, yarın TBMM Genel kurulu'nda planlanan RTÜK seçimi öncesinde belirlemek üzere toplanacak.
RTÜK ÜYELERİ YARIN SEÇİLECEK
AKP'den düşecek üyeliğin hangi partiye geçeceği belirlendikten sonra, boşalan üç RTÜK üyeliği için de Meclis Genel Kurulu da, Başkanvekili Naci Bostancı başkanlığında seçimini yapmak üzere yarın 15.00'te toplanacak.
RTÜK, TBMM tarafından seçilen 9 üyeden oluşuyor. RTÜK üyelerinin görev süresi 6 yıl. Bu seçimlerde, boşalan üyeliklerin siyasî parti gruplarına dağılımı, ilk seçimde siyasî parti grupları kontenjanından seçilen üye sayısı ve siyasî parti gruplarınınhalihazırdaki oranı dikkate alınmak suretiyle yapılıyor.
TBMM Başkanlığından gruplara RTÜK’e üye seçiminde siyasi parti gruplarının üye dağılımına ilişkin cetvel gönderildi. Buna göre 9 üyenin dağılımı şöyle: Ak Parti’ye 4, CHP’ye 2, MHP’ye 1, HDP’ye 1 ancak MHP ve HDP’nin RTÜK’teki oranlarında eşitlik nedeniyle iki parti arasından birisine 2 üyelik, diğerine 1 üyelik verileceği ifade edildi.