UZMANPARA/AJANSLAR
Milliyet'in haberine göre İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması petrol fiyatlarını sert bir şekilde aşağı çekti. Yaptırımların kaldırılmasının ardından ihracatta artış olacağı beklentileriyle 28 dolara kadar çekilen brent petrol 13 yılın en düşük seviyesine geriledi. RUBLE'Yİ ERİTTİ!
Öte yandan İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasıyla ülkenin petrol ihracatını arttıracağı beklentisi üzerine Brent petrolün varil 27,69 dolara kadar gerilerken, en büyük gelirini petrol ihracatından elde eden Rusya'nın para birimi ruble olumsuz etkilenmeye devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşle değer kaybetmeye devam eden dolar/ruble paritesi ise 80 seviyesini zorluyor.
Henüz petrol piyasalarında olayın şoku atlatılamadan İran'dan bir haber daha geldi. İran günlük ham petrol üretiminin 500,000 varil artırılması talimatını verdi.
Shana haber ajansında yer alan habere göre, İran Petrol Bakanı Yardımcısı Rokneddin Javadi "İran'ın yaptırımların kaldırılmasının ardından günlük üretimini 500,000 varil artırma kapasitesi var ve bu artışın gerçekleşmesi için gerekli talimat bugün verildi" dedi. İRAN PETROLDE FİYATLANDI MI?
Açıklamanın ardından petrol fiyatları negatif seyrini sürdürmeye devam ederken, İran'ın Petrol'de fiyatlanıp fiyatlanmadığı ise merak konusu.
Alan Menkul Değerler AŞ Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Burçak Gezgin, İran’a ambargonun kaldırılmasıyla birlikte ortaya çıkan ilk sorulardan birinin petrol fiyatlarının seyri olduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu:
'500 BİN VARİLİN ARDINDAN 1 MİLYON VARİLLİK ARTIRIM GÜNDEMDE'
"Zaten arz fazlası ile birlikte, 2015 yılında ciddi değer kaybeden Petrol fiyatları 2009 krizinde gördüğün seviyelerinde altına gevşemiş durumda. Bu tablo bize Petrol’de hem arz fazlasının, hem de küresel ekonomik yavaşlamadan kaynaklı talep eksikliğinin fiyatlara yansıdığını gösteriyor. İran’ın da oyuna girmesiyle birlikte arz fazlası daha fazla ön planda fiyatlanmaya devam edecek gibi gözükmekte. İran’ın planları ambargoların kaldırılmasıyla birlikte günlük üretim hacmini öncelikle 500.000 varil, sonrasında ise; 1 milyon varil artırmak yönünde olacak.
FİYATLAR DAHA DA DÜŞECEK Mİ?
Petrol’de 30 Dolar seviyelerinin altı, zaten gelirlerinin büyük bir bölümü Petrol kazançlarına bağlı ülkeler için risk oluşturmaya devam ediyor. İran’ın da pazara girmesiyle birlikte, rekabet kızışarak fiyatların daha dipleri görme olasılığı daha yakın ihtimal gibi gözüküyor. Daha doğrusu, İran’ın pazara geri dönmesi, Petrol fiyatlarının düşüşünden çok, uzun süre bu seviyelerin üzerine çıkılmasının zor olduğuna işaret etti diyebiliriz. Zaten Çin endişeleri ile birlikte, bu beklentilerde 2016 yılının Petrol için pek verimli geçmeyeceğini gösteriyor. Petrol ihracatçısı ülkeler için öncelikli risk de bu diyebiliriz.
'22 DOLAR GÜNDEME GELEBİLİR'
Petrol’de 31.50 seviyesi teknik olarak önemli bir destek konumundaydı ve bu seviyenin kırılması 28 seviyelerine geri çekilmeyi destekledi. Kısmi tepki alımlarında da 31.50 seviyesine doğru yükselişler Petrol için satış fırsatı olarak değerlendirilebilir. 31.50 seviyesinin üzerinde bir fiyatlama görülemediği sürece ise; Petrol’ün yönünün 26 Dolar olması ön planda olacaktır. 26 Dolar seviyesinin altında ise; 22 Dolar seviyeleri gündeme gelebilir. Ancak, Petrol’de İran’ın kararlarını devreye sokmasıyla birlikte oluşacak ilk fiyatlamalar önemli olacaktır. Çünkü uzun süredir, Petrol üzerindeki fiyatlamalarda, İran beklentileri zaten fiyatlanıyordu. Bu yüzden, ilk arzın gerçekleşmesiyle birlikte, Petrol üzerinde İran beklentilerinin tamamıyla fiyatlanıp fiyatlanmadığını görmemiz gerekiyor."