?>

'Saçma bir tiyatro'

Mısır eski Enformasyon Bakanı Abdulmaksud, Mursi ve kendisinin de aralarında bulunduğu 100'den fazla kişiye idam cezası verilmesini, "saçma bir tiyatro" olarak nitelendirdi.

Dünya - 10 yıl önce

Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi dönemi Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksud, idam kararlarını "saçma bir tiyatro" olarak nitelendirdi.
Abdulmaksud, darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve kendisinin de aralarında bulunduğu 100'den fazla kişiye idam cezası verilmesini, AA muhabirine değerlendirdi.
"Bu beklediğimiz bir karardı hatta kanlı darbeden daha fazlasını da bekliyorduk" diyen Abdulmaksud, "Hakkımda iki idam kararı verildi. Bu kararlardan biri, Hamas'a casusluk yapmaktan dolayı. Suçum ise 2008'de Beyrut'ta Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf el-Karadavi, Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Genel Başkanı Muhammed Saad el-Katatni ve Hamas liderlerinin katıldığı 'Kudüs'ün zaferi' konferansında bulunmam" dedi.
"Hapishaneler baskını" iddiasından verilen idam kararına ilişkin de Abdulmaksud, şunları kaydetti:
"Söz konusu davada mahkeme beni 29 Ocak 2011'de Vadi'n-Natrun Hapishanesi'nden kaçmak ve 11 hapishane ile karakola saldırma eylemlerine karışmakla suçluyor. O saatlerde devrimcilerle Tahrir Meydanı'nda bulunuyordum. 18 Şubat 2011 tarihinde devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek düşene kadar 18 gün boyunca ne ben ne de benimle orada bulunanlar Tahrir Meydanı'dan ayrıldı. Aynı davadan idam cezası alan HAP Genel Sekreteri Muhammed el-Biltaci, Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak liderlerinden Safvet Hicazi, İhvan yöneticilerinden Hazım Faruk da bizimleydi."
Ölülere de idam cezası verildi
Söz konusu hükümlerin şaşırtıcı olduğunu dile getiren Abdulmaksud, "25 Ocak devrimi öncesinde Allah'ın rahmetine kavuşan Filistinlilere de idam cezası verildi. Hakkında idam kararı verilenlerden biri de 1996'dan bu yana siyonistlerin hapishanelerinde bulunuyor" diye konuştu.
Söz konusu kararların "safsatalara" dayandığını savunan Abdulmaksud, şöyle devam etti:
"Kararı yargıç (Şaban eş-Şami) çıkarmadı, aksine Tümgeneral Memduh Şahin ile istişare ederek Abdulfettah es-Sisi'nin verdiği hükmü okudu. Yargıç kararı verirken görgü tanıklarının lehte veya aleyhte ifadeleriyle gerçek delilleri göz önüne almadı. Hükmü genel bilgilere ve basında geçen haberlere dayandırdı. Yargıç darbe liderlerinin dayattığı hükmü bile düzgün okuyamadı. Bazıları, kararı okurken yargıcın 163 telaffuz hatası yaptığını söylüyor."
"Saçma bir tiyatro" olarak nitelendirdiği mahkemenin kararını tanımadığı için itiraz etmeyeceğini belirten Abdulmaksud, "Sanırım Cumhurbaşkanı (Mursi) da karara itiraz etmeyecek çünkü biz anayasal olmayan, meşruiyeti bulunmayan yargılamayı tanımıyoruz. Ancak avukatlar, hukuki işlemleri tamamlamak ve görevlerini yerine getirme için itiraz başvurusunda bulunabilir" şeklinde konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

1932 yılında çekilen Bursa filmi nerede?

2015-06-16 14:41 - Röportajlar

Güllerin Savaşı’nda bir şok ayrılık daha!

2015-06-15 13:04 - Köşe Yazısı

Kral Avrupa'ya gitti!

2015-06-16 03:09 - Bursaspor

Mesut Yılmaz Demirel’i anlattı

2015-06-17 16:12 - Gündem

Sahili uzaylılar mı bastı?

2015-06-17 17:01 - Dünya

Fransız Başkonsolosu’nun baklavayla imtihanı

2015-06-17 18:46 - Gündem

Ankara’da trafik kazası!

2015-06-17 17:15 - Gündem

41 yaşındaki annenin çocuk özlemi son buldu

2015-06-17 16:48 - Yaşam

Kendi elektriğini üreten cami

2015-06-17 18:37 - Bursa

Dev Türk bayrağı yarıya indirildi

2015-06-17 17:13 - Gündem

İlgili Haberler

Dışişleri Bakanı Fidan İngiltere’de

18:37 - Dünya

"Trajediler Avrupa politikaları sayesinde gerçekleşti"

17:29 - Dünya

ABD’den fırlatılan "Blue Ghost" uzay aracı Ay’a iniş yaptı

15:45 - Dünya

Rusya: ABD bizim vizyonumuzla örtüşüyor

14:59 - Dünya

İngiltere Başbakanı Starmer'den Trump'a destek

14:52 - Dünya

Günün Manşetleri

Kocaeli Milletvekili Nail Çiler kaza geçirdi

18:35 - Asayiş

Kız çocuğunun sosyal medyadan yardım çağrısı karşılık buldu

18:27 - Asayiş

Mudanya Dernekler Yerleşkesi açıldı

17:53 - Bursa

AK Parti'den 'İmralı'yla pazarlık' iddialarına yanıt

17:48 - Gündem

17 yaşındaki kızın isyanı üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti

17:40 - Gündem