?>

Sağlam: “Tarla fareleri ile mücadele oldukça önemli”

Samsun il tarım ve orman müdürü ibrahim sağlam

Yaşam - 15 saat önce

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tarla faresinin tarım alanlarındaki zararına dikkat çekerek, “İklim uygun olduğu sürece, kimyasal mücadele her zaman yapılabilir. Ancak en uygun zaman kıştan çıktıkları şubat, mart, nisan ayları ile kışa girişte sonbaharın ekim, kasım ve aralık aylarıdır” dedi.

Tarım alanlarında, kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca yiyecek bulamadığı durumlarda, meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yapan tarla fareleri ile mücadele oldukça önemli. Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam eden tarla fareleri sıcak havalarda yeşil, serin havalarda ise kuru yemi fazla tüketebiliyor. Ergin bir tarla faresinin günde ortalama 15-17 gram yeşil, 10-13 gram kuru yem yediği, zarar derecelerinin ise popülasyon yoğunluğuna bağlı olarak yüzde 100’e kadar ulaşabildiği belirtildi. "İklim uygun olduğu sürece kimyasal mücadele yapılabilir"

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, tarla fareleri ile mücadelenin önemine değinerek, “Tarla fareleri, deniz seviyesinden 2 bin 500 metre yüksekliğe kadar bitki olan hemen her yere yayılmışlardır. İçinde bulunduğumuz aralık ayı, tarla faresi ile kimyasal mücadelede uygun zaman aralıklarından biridir. İklim uygun olduğu sürece, kimyasal mücadele her zaman yapılabilir. Ancak en uygun zaman kıştan çıktıkları şubat, mart, nisan ayları ile kışa girişte sonbaharın ekim, kasım ve aralık aylarıdır” diye konuştu. Kimyasal mücadelenin püf noktaları

Ortalama ömürleri 3-4 yıl olan tarla farelerinin beslendiği alanda 3 farklı delik açtığını ve kimyasal mücadelede bu farelerin beslenme deliklerinin belirlenmesinin önemli olduğuna değinen Sağlam, “Tarla fareleri, 10-70 santimetre derinlikteki toprak altı galerilerinde yaşarlar. Gece ve gündüz aktif olmakla birlikte özellikle geceleri faaldirler. Yılda 4-6 doğum yaparlar ve her doğumda ortalama 5-6 yavru verirler. Doğan yavrulardan ortalama yüzde 40 kadarı çeşitli nedenlerle ölür. Yavrular doğumdan 15-20 gün sonra beslenmeye başlarlar. Ortalama ömürleri 3-4 yıldır. Tarla fareleri beslendiği alanda 3 çeşit delik açar. Bunlar beslenme deliği, hafriyat (toprak çıkarma) deliği ve dışkılama deliğidir. Bunlara karşı yapılan kimyasal mücadelede bu deliklerin tanınması önemlidir. Çünkü beslenme delikleri dışındaki deliklere bırakılan zehirli yemi yemezler. Hafriyat deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır” şeklinde konuştu. “Doğal dengenin bozulmadığı alanlarda, tarla fareleri büyük ölçüde baskı altında”

“Tarla farelerinin başlıca doğal düşmanları kedi, köpek, tilki, gelincik, sansar, baykuş, leylek, kerkenez kuşu, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılan olduğundan doğal dengenin bozulmadığı alanlarda, bu doğal düşmanlar tarla farelerini büyük ölçüde baskı altında tutmaktadırlar” diyen İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, şu bilgileri paylaştı:

“Derin toprak işlemesi, münavebe, tarla temizliği, gibi önlemlerle tarla farelerinin zararları bir dereceye kadar azaltılabilir. Sistemleri su ile doldurmak ve kapan kullanmak suretiyle fareler öldürülebilir. Tarla fareleriyle bulaşık alanlarda 25 metrekarede 5 işlek delik sayıldığında mücadeleye başlanmalıdır. İlaçlama öncesinde buradaki tüm delikler kapatılıp, 3 gün sonra açılan deliklere, zehirli yemler her deliğe 5 adet olacak şekilde, el değmeden delik içlerine bırakılarak bu delikler kapatılmalıdır. Zehirli yemlerin tarla farelerinin beslenme deliklerinin içine bırakılmasına özen gösterilmelidir. Uygulamanın tamamlanmasından sonra, ilaçlanan alan mutlaka kontrol edilerek, fare ölüleri toplanıp yakılmalı veya derince bir çukura gömülmelidir. Tarla faresi mücadelesinde toplu ve tarama mücadele esas olduğundan, zararlının bulunduğu alandaki bütün tarlalar ve tarla kenarları ile çevredeki sulama kanallarında bulunan işlek delikler ilaçlanmalıdır.”

Haftanın Öne Çıkanları

Bandırma’da 430 gram metamfetamin ele geçirildi

2024-12-21 10:12 - Gündem

Tekstil devi faaliyetlerini durdurdu, 152 işçinin görevine son verildi

2024-12-22 09:18 - Ekonomi

Bursa'da adam öldürme suçundan aranan şahıs ile polis arasında kovalamaca

2024-12-20 09:17 - Bursa

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücret açıklaması: Yeni asgari ücret ülkeye ve millete hayırlı olsun

2024-12-25 09:19 - Bursa

Bursa'da tekstil firmasına kurşun yağdırdılar

2024-12-20 16:18 - Bursa

Timur Noyan vefat etti!

2024-12-24 09:40 - Bursa

Bursa’da kaybolan 20 yaşındaki genç her yerde aranıyor

2024-12-26 01:27 - Bursa

Bursa Erkek Lisesi Mezunlar Derneği 10. Olağan Genel Kurulu gerçekleşti

2024-12-22 13:51 - Bursa

Piyasa değeri 2 milyon TL olan tağşiş yağ ele geçirildi

2024-12-23 11:16 - Gündem

Bursa'da polis canlı yayında bastı

2024-12-20 14:13 - Bursa

İlgili Haberler

Yüksekova’da yoğun kar yağışı: Taşımalı eğitime ara verildi

02:02 - Yaşam

Tekirdağ’da aralıksız yağan sağanak ulaşımı durma noktasına getirdi

23:34 - Yaşam

Tekirdağ’da kuvvetli yağış ve fırtına etkili oldu

23:35 - Yaşam

Edirne’de huzurevi sakinlerine sıra gecesi: Renkli görüntüler ortaya çıktı

22:55 - Yaşam

100 dönüm ormanlık alan yenilenme gerekçesiyle kesildi

21:58 - Yaşam

Günün Manşetleri

Isparta'da 3,9 büyüklüğünde deprem oldu

21:41 - Gündem

Nilüfer’in Mahalle Komiteleri’nde yeni dönem

16:50 - Bursa

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı...

16:34 - Gündem

Ölüm saçan şüphelilere yönelik operasyon

15:31 - Bursa

Bursa’da 4 aylık bebek ölü bulundu

12:58 - Bursa