?>

Sakinleşmeyen bebeğe dikkat!

Uzman fizyoterapist İmran Erkanat Toylan, sakinleşmeyen bebeğin mutlaka uzman muayenesinden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık - 7 yıl önce

Uzman Fizyoterapist İmran Erkanat Toylan, “Serebral palsi, gelişmekte olan beynin merkezi sinir sistemindeki hasar sebebiyle meydana gelen hareket ve postürdeki ilerleyici olmayan motor kontrol ve postür bozukluğudur. İlerleyici olmamasına rağmen erken dönem tedaviye başlanmadığında hareket becerileri ve duruş kontrolünde bozukluklar ortaya çıkar. Genel olarak hareket becerilerindeki sorun olsa da bilişsel gelişimin de etkilendiği durumlar olabilir” dedi.

Serebral palsi konusunda başlıca risk faktörlerine bakıldığında; prematüre doğumlar, çoğul gebelikler, annenin beslenme bozukluğu, tansiyon ve şeker gibi sistemik hastalıklar, zor ve uzun doğum, travma, yüksek ateşli hastalıkların sayılabileceğini anlatan Uzman Fizyoterapist İmran Erkanat Toylan, “Serebral palsinin belirtileri en erken dönemde belirlenebilmektedir. Doğum öncesinde veya sonrasında olan sorunlar sebebi ile riskli bebek olarak görülen bebekler mutlaka psikomotor gelişimleri açısından takip edilmelidir. Çocuğun ilk 3 yaşına kadar görülebilmektedir” diye konuştu.

Uzman Fizyoterapist İmran Erkanat Toylan, erken dönem belirtilerini şöyle sıraladı:

“2 aylıkken sosyal gülmenin olmaması, çok ağlayan, sakinleştirilmesi zor olan, huzursuz bebekler, doğduktan sonra emme ve yutkunma sorunları olan bebekler, 4 aylıkken baş kontrolün olmaması, 5 aylıkken tüm eliyle nesneleri kavrayamama, 9 aylıkken desteksiz oturamama, 10 aylıkken parmakla işaretin olmaması, 11 aylıkken elde cımbız tutuşun olmaması, 12 aylıkken emekleyememe, 15 aylıkken 2-6 tek kelime söylememe, 18 aylıkken bağımsız yürüyememe, Bebekliğinden itibaren sert bacaklar, ayakta tutulduğunda bacakları çaprazlama, Kendini beslemek ya da oyuncaklarla oynama için ellerini kullanmada güçlük, 1 yaşından önce el tercihinin olması, Parmak ucu yürüme, Denge ve koordinasyonda bozukluk, yürümede bozukluk.”

Belirtilere sahip olan çocukların hemen çocuk fizyoterapisti, çocuk nöroloğu tarafından değerlendirilmeleri gerektiğini kaydeden Uzm. Toylan, “Serebral palsiye sahip çocuğun tedavisi psikolog, çocuk ortopedisti gibi pek çok disiplinin bir arada çalışmasını gerektirir. Kaba ve ince motor hareketleri normal gelişim ile gecikme ve gecikmenin nedenlerinin belirlenmesinin erken tespiti yaşamının ilk yılı boyunca özellikle 0 - 12 ay arasındaki motor gelişimdeki problemlerin belirlenmesi, orta ve uzun dönemde gelişebilecek kas zayıflıkları, eklem ve postür bozuklukları, günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlığının gelişmemesi, fonksiyonel yetersizlik, sosyal hayata ve okula uyum problemleri gibi ikincil problemlerin önlenmesi konusunda oldukça yardımcı olacaktır” açıklamalarında bulundu.

“ÇOCUĞUN YAŞINA UYGUN MÜDAHALE SEREBRAL PALSİYE HAYATIN İÇİNDE OLMASINI KOLAYLAŞTIRACAKTIR”

Serebral palsili çocukların tedavisinde Bobath Terapistleri tarafından uygulanan nöro gelişimsel tedavi metotlarının, duyusal bütünleme sürecindeki bozukların düzenlenmesi için duyu bütünleme terapileri kullanıldığını belirten Uzman Fizyoterapist İmran Erkanat Toylan, “Tedavi sırasında doğru hareketi ve normali algılamak, gövdeyi hissetmek, hareketliliği sağlamak, sosyal ilişkileri ve çevresinin keşfedilmesinin öğrenilmesi çocuğun hareket ve fonksiyon becerilerini artmasını sağlar. Doğru hareket paternlerinin öğretilmesi, kas yapısının uygun ortezlerle korunması ve cerrahi müdahaleleri azaltılmasını sağlayacaktır. Çocuğun yaşına ve sorunlarına uygun müdahale serebral palsiye sahip çocuğun hayatın içinde olmasını kolaylaştıracaktır” şeklinde konuştu.

(İHA)

Haftanın Öne Çıkanları

JCI, Genç girişimcilere yol gösteriyor

2017-12-01 13:49 - Röportajlar

Selim Gülgören işinin başında!

2017-11-27 17:39 - Magazin

Bilim için geziyorlar

2017-11-30 00:56 - Yerel Haberler

İnegöl Belediyesi’nden 2000 kişiye helva ikramı

2017-11-30 13:51 - Bursa

UİB, dış ticaret uzmanı yetiştirmeye devam ediyor

2017-12-01 14:36 - Ekonomi

Vizyonda bu hafta

2017-11-30 23:47 - Sinemalar

Aleyna'nın telefonu kitleniyor

2017-11-30 12:54 - Magazin

Günlük kiralık dairede öldürüldü

2017-12-01 11:57 - Gündem

İstanbul’da dehşet: Canavar sürücü kamerada

2017-11-30 21:31 - Asayiş

Kadın sürücüden ilginç pankart

2017-12-01 12:54 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık Bakanı Memişoğlu: "2-3 ay içinde randevu sorunlarını minimize edeceğiz"

18:42 - Sağlık

Kütahya Şehir Hastanesi, beyin ve sinir cerrahisiyle bölgenin gözdesi oldu

17:10 - Sağlık

Talas’ta sunulan sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

16:42 - Sağlık

“Tedbir alınmadığında Aydın havası cilt yaşlanmasını arttırıyor”

15:34 - Sağlık

Büyükşehir’den yaşlılık hastalığı olarak bilinen Sarkopeni’ye karşı farkındalık etkinliği

14:33 - Sağlık

Günün Manşetleri

Başkan Aydın, Osmangazili çocuklara Bursaspor sevgisi aşılıyor

18:59 - Bursaspor

TAKVİYE ŞART !

17:47 - Bursaspor

Karacabey’de zehir tacirlerine operasyon: 7 tutuklu

17:27 - Bursa

Bursa'da alkollü sürücü 9 araca zarar verdi

16:50 - Bursa

Türkiye’nin Şam Büyükelçiliği 12 yıl sonra açıldı

16:44 - Gündem