?>

SANKO Üniversitesi akademisyen ve öğrencileri, hastalıkları koku ile teşhis edecek proje geliştiriyor

Sanko üniversitesi tıp fakültesi tıbbi biyokimya ana bilim dalı başkanı prof. Dr. Eyüp ilker saygılı, koku ile farklı hastalıkların teşhis edilmesini sağlayan “elektronik burun” cihazının tasarımını geliştirdiklerini söyledi.

Sağlık - 8 ay önce

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eyüp İlker Saygılı, koku ile farklı hastalıkların teşhis edilmesini sağlayan “Elektronik Burun” cihazının tasarımını geliştirdiklerini söyledi.

Cihaz sayesinde nefeste bulunan uçucu organik molekülleri hassas bir şekilde ölçerek, hastalıkların erken dönemde teşhisine yönelik önemli bilgiler elde edebileceğini anlatan Prof. Dr. Saygılı, “Kronik hastalığı olan kişilerde bazı kan parametrelerinin kontrolü, kan alma yöntemiyle değil, nefesten ölçülerek takibi yapılabilecektir” dedi. Prof. Dr. Saygılı, cihaz sayesinde metabolizma sonucu ortaya çıkan ve nefesle atılabilecek formdaki kimyasalların kantitatif (sayısal değeri) analizlerinin yapabileceğini, cihazın, tasarımı bakımından kolay taşınabilir ve tekrar kullanılabilir olmasının da hastaya büyük konfor sunacağına vurgu yaptı. Günümüz şartlarında insanların, evde tansiyon, kan şekeri gibi sağlık kontrollerinin takibini evde konfor alanlarında kendilerinin yapabildiği gibi elektronik burun cihazları sayesinde var olan hastalıkların takibini de yapabileceklerini belirten Prof. Dr. Saygılı, şunları kaydetti: “Günümüzde sağlık hizmetlerinin mobil teknolojilerle entegre gelişimi sürecinde tıp-mühendislik kurgusu içerisinde yürüyecek çalışmalara katkı büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle özellikle dijital sağlık (tele-tıp, mobil sağlık) uygulamalarında sağlık hizmetlerin ekonomik boyutuna avantajlar sağlayacaktır.” “Başarılı bir girişim olacaktır”

Cihazın; patent, tescil ve klinik çalışmalarının devam ettiğini ve başarılı bir girişim olabileceğinin altını çizen Prof. Dr. Saygılı, şöyle konuştu: “Dünyanın hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecinden geçtiği günümüzde toplumların her alanda ilerleme sağlayabilmesi için üniversite-sanayi iş birliği büyük önem taşımaktadır. Küresel rekabetçilik endeksinde önde olan ülkeler bilim ve mühendislik eğitimini tıp eğitiminin ayrılmaz birer parçası görerek kendi tıp geleneklerine yeni yön veriyorlar. Bugün kullandığımız kalp pilleri, beyin pilleri, stentler, kataterler ve bunun gibi sağlık ürünleri aslında birer tıp, temel bilim, bilgisayar ve mühendislik alanı ürünleridir. Bu nedenle klinik bilimlerin ihtiyaçlarından doğmuş, temel bilim ve mühendislik ürünlerinin kurgulanması ve bu yöndeki çalışmalar tematik üniversitelerin önem verdiği kriterlerin en başında gelmektedir. Üniversite olarak bu ilke doğrultusunda klinik bilimlerin ihtiyaç duyduğu mevcut ürünlerin daha iyilerini yapmak ve geliştirmek için klinik bilimler, temel tıp bilimleri, temel bilim ve mühendislik alanlarını birbirlerinden ayrı görmüyor ve multidisipliner iş birliği içerisinde yeni ve değişen dünya şartlarına uygun ürünleri insanlığın hizmetine sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” Prof. Dr. Saygılı, “Uçucu Organik Moleküllerin, Elektronik Burun Sensörü ile Kantitatif Ölçümü” başlıklı projenin, 2021 yılında 2209 A “Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı” tarafından desteklendiğini hatırlattı. Prof. Dr. Eyüp İlker Saygılı’nın danışmanlığında geliştirilen ve SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezunu Dr. Buse Kaplan’ın yürütücülüğünü üstlendiği projeye, Yüksek Elektrik Elektronik Mühendisi Alper Kaplan, Yüksek Tekstil Mühendisi Duygu Mermi ve Yüksek Makine Mühendisi Ertuğrul Mermi katkı sundu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursaspor'a 2 milyon 500 bin TL’lik destek

2024-07-17 16:35 - Bursaspor

Bursa Osmangazi’nin köylerinde şenlik var

2024-07-13 14:08 - Bursa

Dağ yöresine yeni koordinatör

2024-07-15 10:25 - Bursa

BTSO gıda UR-GE üyeleri Azerbaycan’da

2024-07-13 12:29 - Bursa

Başakşehir’de gönül köprüleri sosyal belediyecilik anlayışında kuruluyor

2024-07-13 08:51 - Gündem

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Enflasyonla mücadelede yapılacak tek şey, vatandaşın güvenini kazanmak

2024-07-17 13:09 - Bursa

Esenyurt’taki tekel bayi cinayetine ilişkin davanın görülmesine devam edildi

2024-07-12 20:52 - Asayiş

KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür oturumları sona erdi

2024-07-14 14:32 - Eğitim

Niğde’de Off-Road heyecanı başlıyor

2024-07-12 09:58 - Spor

Örgütlü uyuşturucu ticaretine jandarmadan darbe: 8 tutuklama

2024-07-11 21:10 - Asayiş

İlgili Haberler

Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin ameliyat oldu

16:48 - Sağlık

Şırnak Devlet Hastanesi bünyesinde göz anjiyosu yapılmaya başlandı

15:38 - Sağlık

Gripte sarı serum kullanımına dikkat

14:42 - Sağlık

Hayırsever’den Muğla EAH’a yüksek akımlı oksijen terapi cihazı bağışı

14:44 - Sağlık

Denizli’de Ramazan ayında gıda işletmelerine sıkı denetim

14:45 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kocaeli Milletvekili Nail Çiler kaza geçirdi

18:35 - Asayiş

Kız çocuğunun sosyal medyadan yardım çağrısı karşılık buldu

18:27 - Asayiş

Mudanya Dernekler Yerleşkesi açıldı

17:53 - Bursa

AK Parti'den 'İmralı'yla pazarlık' iddialarına yanıt

17:48 - Gündem

17 yaşındaki kızın isyanı üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti

17:40 - Gündem