?>

Seksomanya hastası olabilirsiniz!

"Gecenin bir yarısı eşiniz sizi arzuyla kaldırıyor ve her zamankinden daha farklı bir şekilde sevişmek istiyor. Daha da ötesi, sabah kalktığında hiçbir şey hatırlamıyor. Dikkat, eşiniz 'seksomanya' hastası olabilir!"

Sağlık - 5 yıl önce

Çoğu zaman farklı anlamlar yüklenerek kullanılan bu kelime aslında 'uykuda seks hastalığı' anlamına geliyor. "Böyle bir hastalık var mı?" diye sormayın, çünkü var. Daha da ötesi, birçok kişi farkında olmasa da bu hastalığın pençesine düşmüş olabiliyor. Sadece, uyurgezerlikle ya da sara hastalığıyla karıştırıldığı için pek bilinmiyor. Uyurgezerliğe benzeyen bu hastalıkta, hasta kalkıp yürümüyor, kontrol edilemez bir şekilde cinsel ilişkiye girme ihtiyacı hissediyor. Uykuda partnerinin arzu ve isteğine bakmaksızın, anormal bir cinsel dürtü ile seksi başlatıyor, alışılmadık bir şekilde, normalde yapmadığı fantezilerle sevişiyor.
Celal Bayar Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, bu hastalığın, tüm dünyada çok fazla bilinmediğini ve kendi merkezlerinde bilinen altı olgu olduğunu söylüyor. Fakat hem dünyada hem de ülkemizde bu hastalığın sıklığının daha fazla olduğunu, ama bilinmediği için olguların tanılanmadığını belirtiyor. Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, bugüne kadar bildirilmiş olguların yüzde 80'inin erkek olduğunu söylüyor. Ergenlikten itibaren her yaşta ortaya çıkabilen seksomanya hastalarının, yüzde 60'dan fazlasının 30 yaşın altında olduğu da biliniyor.
Hiçbir şey hatırlamıyor
Seksomanya hastaları sık sık cinsel içerikli rüyalar görüyor, sık sık uykuda ereksiyon ve boşalmalar yaşıyor, mastürbasyon yapıyor, uyku sırasında farkında olmaksızın, partnerinin arzu ya da isteğine bakmaksızın anormal derecede artmış bir arzu ve istekle seksi başlatıyor, dalgın ve boş bakıyor. Bu birliktelikler sırasında normalin dışında davranış ve fanteziler sergiliyor; okşuyor, çığlık atıyor, inliyor, bağırıyor, orgazm sesleri çıkarıyor, küfür ediyor, partnerine fiziksel ya da duygusal şiddet uyguluyor hatta hakaret edebiliyor. Bu durum, uyuduktan sonra herhangi bir saatte ortaya çıkabiliyor. Gündüz ya da gece uyumuş olmak fark etmiyor. Fiziksel yorgunluk, stres, uykusuzluk ya da aşırı uyku sonrası ile alkol ya da uyuşturucu kullanımı sonrası ortaya çıkması kolaylaşıyor.
Tedavisi mümkün
Bu hastalığın tedavisi mümkün. Hastalar uyku hijyeni konusunda bilgilendirilerek, davranış tedavisini içeren psikoterapi görüşmeleri ve ilaç tedavisi yapılarak bu hastalığın tüm belirtileri ortadan kaldırılabiliyor. Hastaya, bu hastalığı tetikleyen stres, uyku yoksunluğu, alkol, uyuşturucu ya da uyarıcı ilaçlar gibi etkenlerden uzak durması öğretiliyor. Hastalar aynı zamanda kalkıp yürüyor, dolaşıyorsa, kapı ve pencerelerin kilitlenmesi, uykuda düşme ve yaralanma gibi problemleri önleyebiliyor. Eşlik eden bir başka hastalığı varsa, onun da teşhis edilip tedavi edilmesi, bu hastalığın tedavisini kolaylaştırıyor. Örneğin uykuda seks hastalığının yanı sıra olguda uyku-apne sendromu da (uykuda horlama ve nefes durmaları) varsa, bu sendromun etkin bir şekilde tedavi edilmesiyle uykuda seks hastalığının da tedavisi kolaylaşmış oluyor.
Başka sebepler de seksomanyaya neden olabiliyor
Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, uykuda seks hastalığının altında yatan başka sebepler de olabileceğini söylüyor ve "Bu tablolar epilepsi ile de karışabiliyor ve ayırıcı tanılarının mutlaka yapılması gerekiyor. Bu nedenle bu olgularda klasik PSG dışında EEG, MRG gibi tetkik yöntemleri de uygulanmalıdır" diyor.

Fantezi sanıyorlar
Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, "Agresif ve saldırgan davranışların varlığı, eşleri rahatsız edebiliyor. Ancak bazen de yatak arkadaşı, eşinin bu hastalığından rahatsız olmayabiliyor. Hatta bu hastalığın neden olduğu davranış değişikliklerinden hoşlanabiliyor. Bir hastamda, bu sorunun 3-4 yıldır var olduğunu öğrenince hastamızın eşine 'Kocanızın 3-4 yıldır bu hastalığı varmış, bu durum sizi hiç rahatsız etmedi mi?' diye sordum.
Cevabı; 'Birkaç yıldır zaman zaman gecenin bir yarısında birden, hiç konuşmadan, uykumun ortasında beni okşayarak uyandırıyor; hiç konuşmadan, benim söylediklerime de yanıt vermeden donuk bir yüz ifadesiyle, normalde birlikte olduklarımızdan farklı şekilde benimle birlikte oluyordu. O anlar bana, eşim değil de yabancı birisiyle birlikteymişim duygusu veriyordu. Bunun eşimin bir fantezisi olduğunu düşünerek bir süre sonra ben de garipsemeden ve sesimi çıkarmadan bu olayın bir parçası oldum. Canımı yakacak, beni üzecek bir şey de yapmadığı için, üstelik fantezi olarak düşündüğüm bu farklı davranışlardan hoşlandığım için, bir süre sonra artık garipsemeden eşimle birlikte oluyordum. Bunun bir hastalık olabileceği aklımın ucundan bile geçmedi' olmuştu."

Haftanın Öne Çıkanları

Bursa'da en çok aranan meslekler

2020-06-18 14:06 - Bursa

Nilüfer Gökçeköy’e meydan ve kahvehane

2020-06-15 15:26 - Bursa

Kusursuz fiziği hayran bıraktırdı

2020-06-17 17:17 - Magazin

Bulgaristan'ın ilk helal pastanesi açıldı

2020-06-19 11:48 - Dünya

UEDAŞ trafolarından maske uyarısı

2020-06-19 17:17 - Bursa

Bursa atletizm kenti olacak

2020-06-19 18:27 - Bursa

Bursa’da büyük dönüşüm başlıyor

2020-06-19 16:43 - Bursa

Cinlerle görüştüğünü söyleyen kadına...

2020-06-19 18:00 - Gündem

Atladığı gölde kayboldu

2020-06-19 01:41 - Asayiş

Seksomanya hastası olabilirsiniz!

2020-06-19 18:56 - Sağlık

İlgili Haberler

Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin ameliyat oldu

16:48 - Sağlık

Şırnak Devlet Hastanesi bünyesinde göz anjiyosu yapılmaya başlandı

15:38 - Sağlık

Gripte sarı serum kullanımına dikkat

14:42 - Sağlık

Hayırsever’den Muğla EAH’a yüksek akımlı oksijen terapi cihazı bağışı

14:44 - Sağlık

Denizli’de Ramazan ayında gıda işletmelerine sıkı denetim

14:45 - Sağlık

Günün Manşetleri

Kocaeli Milletvekili Nail Çiler kaza geçirdi

18:35 - Asayiş

Kız çocuğunun sosyal medyadan yardım çağrısı karşılık buldu

18:27 - Asayiş

Mudanya Dernekler Yerleşkesi açıldı

17:53 - Bursa

AK Parti'den 'İmralı'yla pazarlık' iddialarına yanıt

17:48 - Gündem

17 yaşındaki kızın isyanı üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı harekete geçti

17:40 - Gündem