Ani işitme kaybı tek ya da iki taraflı olabiliyor, hastaların çoğunda birkaç dakika ya da saat içinde gelişiyor. Ani işitme kaybına yüz felci, baş dönmesi, bulantı- kusma, dengesizlik ve kulakta uğultu da eşlik edebiliyor. Bu durumun acil müdahale edilmesi gereken bir sorun olduğunu belirten KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Apuhan, “Nedenlere yönelik ayrıntılı muayene ve tetkikler en geç bir gün içinde tamamlanmalı ve tedavi süreci başlamalıdır” diyor.
ÇOK SAYIDA NEDENDEN KAYNAKLANABİLİR
Kabakulak, kızamık, kızamıkçık gibi viral enfeksiyonlar, ani işitme kaybının en çok rastlanan nedenleri. Hastaların %25-30’u işitme kaybının başlangıcından önceki bir ay içerisinde bir üst solunum yolu enfeksiyonu hikayesinden söz ediyor. Bir diğer önemli neden ise damar tıkanıklıkları. Diyabette, kan naklinde, by-pass ameliyatlarından sonra, akut lösemide, anemi gibi kan hastalıklarında ani işitme kayıplarına rastlanıyor. Menenjit, kronik kulak enfeksiyonları, Multiple Skleroz ve migren gibi nörolojik nedenler, iç kulağa zarar veren ilaçlar, tümörler, akustik nörinom gibi hayatı tehdit eden hastalıklar önemli ani işitme kaybı nedenleri arasında.
ERKEN BAŞVURU KAYBI GERİYE DÖNDÜREBİLİR!
Doç. Dr. Tayfun Apuhan’ın verdiği bilgiye göre, hasta; Doktora erken başvurmuş ve tedaviye hemen başlanmışsa, İşitme testine göre iki hafta içinde iyileşme belirtileri varsa, Uğultu ve baş dönmesi gibi ek bulgular yoksa, İşitme kaybı çok ileri değilse, Hasta ne kadar gençse, o kadar iyi sonuç alınabiliyor.