Bir süredir mevsim normallerinin 8-9 derece üzerinde seyreden hava sıcaklıkları yaşamımızı olumsuz etkiliyor. Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi Kardiyoloi Uzmanı Dr.Afşin Çulhaoğlu Avrupa’dan sonra ülkemizi etkisi altına alan çöl sıcaklarına karşı sağlıklı bireylerin de genelde risk altında kaldığını belirtirken özellikle kalp, damar ve tansiyon hastaları ile 3 yaş altı ve 65 yaş üstü grubun risk taşıma olasılığının yüksekliğine dikkat çekiyor.
CAN KAYBI YAŞANABİLİR
Sıcaklık artışlarına karşı uyarılarda bulunan Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi Kardiyoloi Uzmanı Dr.Afşin Çulhaoğlu özellikle saat 10.00 ila 16.00 arası mümkün olmadığı sürece dışarıya çıkmamaları ve beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirterek “Sıcak ve nemli havaların özellikle kalp damar hastaları, hipertansiyon ve kalp yetersizliği olan hastalar için artan riski de beraberinde getirdiği unutulmamalıdır. Vücut ısısını sabit tutan en önemli mekanizma ciltteki kan dolaşımıdır. Cildi besleyen damarlar soğukta büzüşür, sıcakta ise genişler ve bu yolla vücut ısısını korumaya çalışır. Buda kimi zaman kalbin daha fazla mesai yapmasına sebep olur.”dedi.
Sıcak havaların bazen can kaybına bile neden olabildiğine de dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Dr.Afşin Çulhaoğlu uyarılarını şöyle sürdürdü:
“ Özellikle 65 yaş üstü kişilerde her 1 derece sıcaklık artışı ölüm oranında % 2 artışa sebep olabilmektedir. Sıcaklık artışları erkeklerde 60-65 yaş kadınlarda ise 65-70 yaş grubundaki hastaları daha çok etkilemektedir. İlginç olarak hava sıcaklığının 30 dereceyi aşmasıyla birlikte 50-65 yaş arası kişilerin hastaneye başvurma oranlarında yükselmektedir. Sıcak havalarda su ve tuz kaybı daha fazla olup, kanın koyulaşmasına sebep olmaktadır. Vücut suyu tutmaya çalışken damarlarda kasılmaya sebep olabilir. Su tutulunca da tansiyon artabilir bu da kalbin fazladan çalışmasına sebep olur. Beraberinde kalp yetmezliği hastalarında durum kötüleşip hayati organların kanlanması, bozulup hayatı tehdit edici durumlar oluşabilir. Hipertansiyon çoğunlukla herhangi bir şikayete yol açmayan bir hastalık olduğundan çoğu hasta kan basıncındaki değişikliklerin farkına varamaz. Özellikle mevsim değişikliği dönemlerinde kan basıncındaki değişiklikleri daha yakından izlemekte yarar vardır. Bu nedenle, yüksek tansiyonu bulunan hastalar yaz aylarında herhangi bir sorun yaşamamak için doktorlarına danışmalıdır. Böylelikle bu hastaların ilaç kullanımları eğer hekimleri tarafından gerekli görülürse yaz dönemi için yeniden düzenlenebilir. Aksi takdirde ani tansiyon düşmeleri ve böbrek fonksiyonlarında bozulmalar ortaya çıkabilir.”
BOL SIVI VE HAFİF BESLENME
Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Afşin Çulhaoğlu yaz mevsiminde kalp sağlığını korumak için yağlı ve bol kalorili yiyeceklerden kaçınılması, taze sebze ve meyve tüketilmesi gerektiğini de söyleyerek alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı: “ Özellikle sıcak havalarda alkol, tüketilmemelidir. Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde dışarı çıkmamaya gayret edilmelidir.Günde 2-3 lt su tüketilmelidir. Açık renkli, hafif, pamuklu, rahat ve bol, terleme ile vücut sıcaklığının dengelenmesine yardımcı giysiler kullanılmalıdır. Denize, mümkünse sabah ve akşam saatlerinde girilmeli, kalp hastaları denizde tek başına ise fazla açılmamalı. Sıcak havalara girilmeden kalp muayenesinin yapılarak mevcut kalp durumunun değerlendirilmesi ve ilaçların doz ve kullanım şekillerinin yeniden ayarlanmasının uygun olacağı unutulmamalıdır.”