?>

Sorular kolaydı!

Üniversiteye girişte ikinci aşama olarak uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ilk oturumu yapıldı. LYS-4’te (sosyal bilimler) öğrenciler tarih, coğrafya-2, felsefe grubu ve din kültürü ve ahlak bilgisi soruları çözdü. ÖSYM soruları yayınlamadı ancak öğrencilere göre sorular kolaydı.

Eğitim - 9 yıl önce

Öğrenci yorumlarından yola çıkarak LYS-4’ü değerlendiren uzmanların görüşleri şöyle:

Test ortalamaları yükselebilir

Salim Ünsal (Kültür Temel Liseleri Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı):Sınav sorularını henüz görmedik. Ancak sınava katılan pek çok öğrencimizle görüştük. Öğrencilerin genel olarak sınavın kolay olduğuna dair değerlendirmeler yaptığını söyleyebilirim. Edindiğim izlenim sınav sorularının yoğun bilgi gerektirmeyen, kolay sorulardan oluştuğu, çeldirici ifadelerin yer almadığı, zaman kaybettiren bir nitelik taşımadığı. Adaylar açısından başarılı bir sınav algısı oluştuğunu söyleyebilirim. Adayların YGS’nin Sosyal Bilimler Testinden daha başarılı bir performans sergileyeceklerini düşünüyorum. Bu da derslere ait Türkiye ortalamalarına nispeten olumlu yansıyabilir. Geçen yıl tarih dersinden 44 soru yöneltilmiş ve adaylar 12,44 ortalama elde etmişlerdi. 14 coğrafya sorusunda ise bu ortalama 5,17 olarak gerçekleşmişti. Felsefe ve din kültürüne ait 32 soruda ise adaylar 10,70 ortalamaya erişebilmişlerdi. Bu rakamların bu yıl daha da yükseleceğini bekleyebiliriz. Sorular henüz yayınlanmadığından müfredat ve sınav tekniği yönünden bir değerlendirme yapmak için çok erken.

Fem Yayınları Zümresi: Faruk Ardıç (Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü):Tarih: Sınava giren öğrencilerden elde ettiğimiz izlenimlere göre tarih soruları geçen yıla göre daha kolay ve daha nitelikli sorulardan oluştu. Bu da soruların özenle hazırlandığının göstergesidir. Sınava giren adaylar müfredat dışında soru gelmediğini belirttiler. Soru paragrafları oldukça kısa idi bundan dolayı zaman yetirememe problemi yaşanmadı. Sorularda ayrıntılı bilgi verilirken seçeneklerde güçlü çeldiriciler konulmamış. 4-5 tane soru yoruma dayalı (okuduğuna anlama ve yorumlama) soruldu.

Coğrafya-2: Öğrencilerden aldığımız geri dönütlere göre bu seneki coğrafya soruları kolay ve orta zorluktaydı. Konu dağılımı sözel kazanımlara uygun ve YGS müfredatından 3 soru vardı. Coğrafyada soruların ikisi seçici olup daha çok beşeri ve ekonomik coğrafya konu ağırlıktaydı.

Felsefe Grubu: Felsefe grubu sorularının zorluk derecelerini geçen seneye göre oldukça düşürmüşler. Öğrenciler özellikle sembolik mantıkta işlem gerektiren sorularda zorladırlar.

Din Kültür ve Ahlak Bilgisi: Din kültürü ve ahlak bilgisi soruları belli bir düzeyde din kültürü bilgisi gerektiriyordu. Özellikle Kur’an-ı Kerim’in İtikadi yorumları soruları öğrencileri zorlayacak nitelikteydi.

Cihan Yeşilyurt (Fen Bilimleri Dershanesi Rehberlik Genel Koordinatörü): Tarih: Bilgiyi yorumla harmanlamayı gerektiren sorular çıktı. Kronoloji ile ilgili sorular sorulmuş. Soğuk savaş, yumuşama dönemi soruları kolay, kronoloji, Atatürk dönemi eğitimi ile ilgili sorular biraz zor sorulmuş. Tarih bilgi ve yoruma dayalı kısa sorulardan oluşmuş.

Coğrafya: Sorular bilgi ağırlıklı çıkmış, harita ve iklim bilgisi ile ilgili sorular yoğunlukta, 3-4 tane harita bilgisi ile ilgili soru sorulmuş.Haritada hangi bölgede hangi eser yoktur, iklim ve sıcaklık farkı ile ilgili sorular yer almı. Genel anlamda şekilli ve uzun sorular sorulmuş.

Felsefe Grubu: Psikoloji testinde uç sorular sorulmamış, yoruma dayalı kolay paragraf soruları yer aldı.Psikoloji terimi ile ilgili yorumla çözülebilecek sorular çıkmış.Sosyolojide uzun ama kolay, yoruma dayalı paragraf soruları sorulmuş. Pozitif ayrımcılık ile ilgili soruda şıklar birbirine yakın olduğu için çelişkiye düşülmüş. Mantıkta çalışan öğrencinin rahatlıkla çözebileceği sorular sorulmuş, genelde sorular klasik mantık ağırlıklıymış, sembolik mantık ile ilgili 1-2 soru sorulmuş.

Celil Vardar (Final Eğitim Kurumları Rehberlik ve Tanıtım Koordinatörü): Sorular henüz açıklanmadığı için öğrencilerimizden alınan bilgiler doğrultusunda, coğrafya ve tarih sorularının zorlayıcı olmadığı, felsefe ve din sorularının ise zor olduğu, özellikle din sorularının karmaşık olduğu ve cevap şıklarının birbirine çok yakın olduğu belirtildi. Felsefe grubunda mantık konusu ile ilgili soruların zor olduğu anlaşılıyor. Genel olarak tarih, coğrafya, felsefe ve din derslerinden gelen soruların beklenenin dışında bir konudan çıkmadığı, müfredata uygun sorular çıktığı belirtildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Filenin Sultanı Kraliçe oldu!

2015-06-12 12:43 - Spor

Türkiye’nin en güzel kızı Bursa'dan çıktı!

2015-06-12 02:51 - Magazin

Bursastore'a yeni müdür

2015-06-13 15:10 - Bursaspor

Pelin Karahan'a Beyrut'tan büyük ödül

2015-06-13 17:14 - Magazin

Diyete başlamadan önce bu haberi okuyun

2015-06-13 12:24 - Sağlık

Sokak ortasında seks yaptılar, hem de...

2015-06-10 20:39 - Dünya

Cezaevinde evlendi, yalıda düğün yaptı!

2015-06-13 04:12 - Magazin

Çikolata isimleri yeniden belirlendi

2015-06-12 12:30 - Gündem

Uzayda çektiği son fotoğraf büyüledi

2015-06-13 17:18 - Dünya

Bursa'nın en temiz sahilleri belirlendi

2015-06-12 15:10 - Bursa

İlgili Haberler

Erasmus projesi ile Ankara’ya gelen öğrenciler Gölbaşı turu yaptı

16:00 - Eğitim

Başkan Ercan okul ziyaretinde coşku ile karşılandı

16:03 - Eğitim

Çorum’da ‘bağımlılık’ konusu ele alındı

16:06 - Eğitim

Minik öğrencilere jandarma tanıtıldı

16:00 - Eğitim

Kızıltepe’de öğrenciler Yerli Malı Haftasında çorba günü etkinliği düzenledi

15:55 - Eğitim

Günün Manşetleri

Bursa Emniyeti’nden okullarda siber güvenlik eğitimi

15:02 - Bursa

Milli Takımın Dünya Kupası Elemeleri'nde rakipleri belli oldu!

14:56 - Spor

İki kişinin öldüğü Bursa Adliyesi'ndeki silahlı saldırının tüm detayları

14:39 - Bursa

TOFAŞ, Fenerbahçe Beko deplasmanında

13:32 - Bursa

'Change' araç operasyonunda yeni gelişme!

12:35 - Bursa