?>

Tamamlanması en az 8 ay sürecek olan halıların yapımı başladı

Sivas olgunlaşma enstitüsü tarafından geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve tanıtılması amacıyla yapımı tam 8 ay sürecek olan dev halının dokuma süreci başladı.

Yaşam - 3 saat önce

Sivas Olgunlaşma Enstitüsü tarafından geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve tanıtılması amacıyla yapımı tam 8 ay sürecek olan Sivas halısının dokuma süreci başladı.

Sivas, yüzyıllardır dokuma sanatının önemli merkezlerinden biri olarak bilinirken, Sivas halıları da geleneksel Türk el sanatlarının en değerli örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. El emeği ve zarif motiflerle dokunan bu halılar, hem tarihi hem de estetik bir mirası günümüze taşıyor. Doğal yün ipliklerin ve kökboyaların kullanıldığı, tamamen el dokuması teknikleriyle üretilen Sivas halılarının kendine has desenlerinde, Anadolu kültürüne ait simgeler, doğadan esinlenilen motifler ile geleneksel Türk halı motifleri öne çıkıyor. Halılar, dayanıklılıkları ve uzun ömürlü yapılarıyla bilinirken, kullanılan kök boyalar sayesinde yıllar geçtikçe renklerini kaybetmeden güzelliklerini koruyor. Dokuma Atölyesinde çalışan Tülay Dönmez, “Sivas halısının ilmek sayısı çok fazladır ve çok incedir. Tamamen yün olan bu halıların en büyük özelliği de budur. Halıların kalitesini anlamak için arkasını çevirip iskeletinden ilmek ilmek sayılabilir” dedi. “Boyaları bitkisel, hav yüksekliği çok incedir”

Dönmez, Sivas halısının çözgülerinin çok ince olduğunu vurgulayarak, “Çözgüleri ve atkıları pamuk ipten yapılır. Dokuma ipleri tamamen yündür. Boyaları bitkiseldir. Hav yüksekliği çok incedir. Sivas halıları, 50x50 ve 60x60 kalitede iki çeşit dokumadır. Bu on santimetrede altmış çift çözgü demektir. 60x60 çalışmaysa bir metrekaresinde 360 bin düğüm bulunur. 50x50 çalışmada ise 250 bin düğüm olur. İlmek sayısı çok fazla ve çok ince, tamamen yün olan Sivas halısının en büyük özelliği budur. Tamamlanması ebadına göre değişir. 6 metrekare bir salon halısından örneklemek gerekirse 10-12 ay civarında bitiyor” ifadelerini kullandı. “El dokuma ürünlerinde fiyatların ucu açıktır”

Bu halıların özel üretimler olduğunu belirten Dönmez, “Biz kurum olarak tekrar yapmaya başladık. Çok güzel sonuçlar alıyoruz. İlerleme kaydettik. Ebadı küçük olan halımızı bir aksilik olmadığı takdirde 8 ayda tamamlayacağız. Diğer halımız, salon halısı. Yeni başladık, bitimi bir yılı bulacak. Sivas halısını, Hereke halıdan ayıran bir diğer özellikse Sivas halısı 3 atkıyla, Hereke halısının ise 2 atkıyla yapılmasıdır. Halıların kalitesini anlamak için arkasını çevirip iskeletinden ilmek ilmek sayılabilir. Halıda en ufak hata varsa karşıdan bakıldığında kendisini gösterir. Kurumumuzda üniversite mezunu ve kurslardan da yetişmiş usta öğretici arkadaşlarımız var. Gerçekten seven ve yapmak isteyen arkadaşlarımızı da değerlendiriyoruz çünkü bizden sonra da bu değerin yaşatılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Ankaralı Turgut'tan sonra bir acı haberde Ferdi Tayfur'dan geldi

2024-12-15 14:50 - Magazin

İşte Pablo'nun yerine düşünülen isim!

2024-12-17 08:59 - Bursaspor

Bursa Adliyesi’ndeki saldırıdan acı haber...

2024-12-14 22:19 - Bursa

Bursa'da duruşmada öldürülen baba-oğul yan yana toprağa verildi

2024-12-14 14:15 - Bursa

"Change" araç operasyonu: 18 gözaltı

2024-12-11 09:56 - Gündem

İki kişinin öldüğü Bursa Adliyesi'ndeki silahlı saldırının tüm detayları

2024-12-13 14:39 - Bursa

Bursa'daki trafik kazasında tanker patladı: 1 ölü

2024-12-14 10:39 - Bursa

Bursaspor’un ligde ikinci yarı maç programı açıkladı!

2024-12-12 15:53 - Bursa

Bursaspor’un yeni sponsoru TOGG

2024-12-13 16:40 - Bursaspor

Ankaralı Turgut hayatını kaybetti

2024-12-15 10:28 - Bursa

İlgili Haberler

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan barajlar aylardır alarm veriyor

11:37 - Yaşam

Yenişehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu çocuklar için sahne alacak

11:40 - Yaşam

Posof’ta tipi etkili oluyor

11:36 - Yaşam

Çinili Camii’nde çini söküm işlemi devam ediyor

11:36 - Yaşam

Nazilli’de nostaljik şarkılar rüzgarı esti

11:31 - Yaşam

Günün Manşetleri

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir: 5 ayda 300 milyon liranın üzerinde 'Silkelendik'

11:19 - Bursa

Bursa Nilüfer'de bulunan Çamlıca ve Beşevler bölgesinde kentsel dönüşüm planlamaları

11:05 - Bursa

BGC'nin konuğu olan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir: İlçe genelinde açacağımız marketlerle ucuz ve kaliteli ürünler satacağız

10:48 - Bursa

CHP Bursa İl Başkanı Yeşiltaş: Halkın gündemi yoksulluk ve düşük maaşlar

10:35 - Bursa

BGC'nin konuğu olan Belediye Başkanı Şadi Özdemir: Nilüfer'de imara aykırı yapıya af yok

10:30 - Bursa