?>

Türk doktordan inanılmaz buluş

Samsun’da bir ortopedi uzmanı doktor tarafından yapılan ve dünyada bir benzeri daha olmayan “Ortopedi Robotu” ile kırıklar, açık ameliyata gerek kalmadan tedavi edilebilecek.

Teknoloji - 7 yıl önce

5 yıl önce zorlu bir kırık ameliyatından çıktıktan sonra aklına bir cihazla bu işlemin yapılabileceği fikri gelen Opr. Dr. Burak Tuna, mühendis arkadaşlarının yardımıyla 3 yıl süren çalışmalar sonucunda “Ortopedi Robotu” ismini verdiği bir cihaz yaptı. Kırılan kemikleri normalden daha kısa sürede yerine oturtan robot, hem zamandan tasarruf sağlıyor hem de kemikleri daha iyi bir şekilde yerine oturtabiliyor. Robota sabitlenen kırık kemik parçaları joistik yardımıyla uzaktan bir ekran vasıtasıyla yerine oturtulabiliyor. Uzaktan müdahale ve kısa sürede işlemin sona erdirilmesi sayesinde radyasyonun etkileri de en aza indirgeniyor. Deney hayvanları üzerinde oldukça başarılı sonuçlar veren Ortopedi Robotu, 6 ay içerisinde insanlar üzerinde denenmeye başlanacak. Ortopedi Robotu’nun patentini de alan Tuna, dünyada başka benzeri olmayan robotun insanlığa büyük fayda sağlayacağını belirtti.

"ÖYLE BİR ROBOT OLSUN Kİ BENİM YERİME GEÇSİN"

Ortopedi Robotun’un kırık ameliyatlarına büyük kolaylık sağlayacağını belirten Samsun Gazi Devlet Hastanesi Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Burak Tuna, “Kırık ameliyatlarında kırık uçlarını elle uç uca getiriyoruz. Bu her zaman istenilen şekilde olmayabiliyor. Bu güç gerektiren ve hassas bir işlem olduğu için insan gücü yeterli olmayabiliyor. Ayrıca bu işlem röntgen cihazı altında yapıldığından hem hasta hem de ameliyat ekibi uzun süreli radyasyona maruz kalabiliyor. Yaklaşık 5 yıl önce kırığı olan bir hastayı ameliyat ederken bu zorlukla karşılaştım. Ameliyattan çıktıktan sonra böyle bir proje aklıma geldi. Öyle bir robot olsun ki benim yerime geçsin; kırığın uçlarını hatasız, milimetrik ve kısa sürede bir araya getirsin. Bunu araştırdım ve dünyada böyle bir cihazın olmadığını gördüm. Bu konuyu mühendis arkadaşlarımla paylaştım. Daha sonra AR-GE çalışmalarına başladık. Ben robotun nasıl bir şey olması gerektiğini tarif ettim. Arkadaşlarımla birlikte 3 yıl süre içerisinde cihazın prototipini yaptık ve patentini aldık. İl Sağlık Müdürlüğümüz ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah bu proje Türkiye ve halkımız için faydalı olacak ve bunu dünyaya ihraç edeceğiz. Deney hayvanları üzerinde denemelerimizi yaptık. Başarılı sonuçlar aldık. Son prosedürleri de tamamlayarak 6 ay içerisinde bu robotu insanlar üzerinde denemeye başlamayı hedefliyoruz" dedi.

"AMACIMIZ DEVLETİN DESTEĞİYLE DÜNYAYA PAZARLAMAK"

Kapalı ameliyat yöntemi ile cihazın işlem yaptığını belirten Tuna, "Bu ameliyatlar kapalı veya açık yapıldığında 2 saat sürebilen ameliyatlar. Bu robotla ameliyat süresi 15 dakikaya iniyor. Sürenin azalması ve ameliyathanenin uzun süreli işgal edilmemesi açısından da önemli bir avantaj. Bu gibi durumlarda genel olarak açık ameliyatlar yapılıyor. Fakat bu robotun sayesinde kapalı ameliyatlara dönüleceğine inanıyorum. Ameliyat kapalı olduğu için de enfeksiyon riski de büyük oranda azalacak. Bu cihazın dünyada başka bir örneği yok. Amacımız bu ürünü devletimizin desteğiyle Türkiye’ye üretip dünyaya pazarlamak" diye konuştu.

(Kenan Akyüz/İHA)

Haftanın Öne Çıkanları

Bu minibüse kahvaltı için geliyorlar

2018-02-18 13:07 - Gündem

Hükümlülere şafak vakti özel harekatlı baskın

2018-02-17 20:33 - Asayiş

Nilüfer Belediyespor – Kameroğlu Beylikdüzü Voleybol İhtisas : 3-2

2018-02-18 20:04 - Spor

Le Guen ile devam kararı alındı

2018-02-19 12:53 - Bursaspor

Didim’deki kaza yürek burktu

2018-02-19 00:52 - Asayiş

“Afrin Harekatı devam edecek”

2018-02-17 14:55 - Gündem

Sivas Köftesi dünya pazarına açılıyor

2018-02-13 14:49 - Ekonomi

Hamile işçiyi kovan patrona Yargıtay’dan kötü haber

2018-02-18 13:04 - Gündem

Islık Dili Kızkulesi’nden yankılandı

2018-02-18 21:03 - Gündem

Yönetim toplandı!

2018-02-18 20:17 - Bursaspor

İlgili Haberler

Canik’te okullara ’akıl ve zeka oyunları sınıfları’

16:08 - Teknoloji

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu: “Bir haftada toplam 282 milyon 33 bin erişim isteği engellendi”

12:09 - Teknoloji

Bilim Samsun ve Keşif Kampüsü bilim dolu bir yılı geride bıraktı

11:53 - Teknoloji

Kenevir kabinlerinde melezleme yöntemiyle yeni kenevir çeşitleri elde etmeye çalışıyorlar

11:49 - Teknoloji

Tapuda sahteciliğin önüne geçilecek uygulama başladı

10:25 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İYİ Parti Lideri Dervişoğlu: Hiç kimse Kürde derdin nedir diye sormadı

12:02 - Gündem

Çalışanlar için hayati önem taşıyan yemek kartı ile market alışverişi için SGK'dan açıklama

11:49 - Bursa

Bursa'nın binek otomobil ihracat verileri

11:16 - Bursa

Bursa İsmail Hakkı Tonguç Bağış ve Şiir Kütüphanesi bağışlarla zenginleşiyor

11:16 - Bursa

RUMELİSİAD'tan Bursa ekosistemine katkı

11:11 - Bursa