Türkiye, corona virüs salgınına karşı kitlesel tedbirlerde Avrupa’dan erken davrandıÇin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan, oradan Avrupa'ya ve ardından tüm dünyaya yayılan corona virüs vaka ve ölü sayısı artmaya devam ediyor. Türkiye ise aldığı önlemlemlerle ilk günden itibaren virüse karşı mücadele ediyor. Türkiye, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemek üzere kitlesel hareketliliği azaltmaya yönelik tedbirleri, Avrupa ülkelerine göre daha hızlı aldı.
Avrupa ülkeleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasını önlemeye yönelik kitlesel ölçekteki tedbirleri, kendi ülkelerinde ilk vakaların ortaya çıkmasının ardından geçen 39 ila 54 günde almaya başlarken, Türkiye ilk birkaç günde harekete geçti.
Çin'de ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün küresel boyuta ulaşmasının ardından dünyada çok sayıda ülke, virüsün yayılmasını durdurmak üzere kitlesel hareketliliği azaltmaya yönelik tedbirlere başvurdu.
Okullar ile üniversitelerin tatil edilmesi, kafe, bar, restoran, eğlence ve alışveriş merkezlerinin, kütüphaneler ve ibadethaneler gibi insanların toplu olarak bulunduğu mekanların geçici süreyle kapatılması ve kamuya açık etkinliklerin iptal edilmesi, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla alınan başlıca tedbirler oldu.
Vatandaşlara "evde kal" çağrıları yapıldı, sosyal temastan kaçınmaları, mümkünse uzaktan çalışmaları tavsiye edildi, kamu kurumları ve özel şirketler bu yönde tedbirler aldı.
Kısmi sokağa çıkma yasakları ve karantina tedbirleri uygulandı, şehirler arası ulaşım kısıtlamaları getirildi.
İlk Kovid-19 vakaları, Fransa'da 24 Ocak'ta, Almanya'da 28 Ocak'ta, İtalya, İspanya ve İngiltere'de ise 31 Ocak'ta tespit edildi. Türkiye de ilk vaka, bu tarihlerden 40 ila 47 gün sonra 11 Mart'ta ortaya çıktı.toplantısının ardından, 16 Mart Pazartesi gününden itibaren ilk ve orta dereceli okulların 2 hafta, üniversitelerin ise 3 hafta tatil edileceği duyuruldu.
OKULLARIN VE ÜNİVERSİTELERİN TATİL EDİLMESİ
Öğrencilerin kapalı mekanlarda gün boyu büyük gruplar halinde bulunduğu okullar, hava yoluyla bulaşabilen yeni tip koronavirüsün yayılmasına elverişli ortamlar olduğundan kitlesel yayılmayı önlemek amacıyla alınan ilk tedbirlerden biri, ilk ve orta dereceli okullarla üniversiteleri tatil etmek oldu.
İlk vakaların ortaya çıkmasının ardından İtalya 39 (10 Mart), İspanya 40 (11 Mart) , İngiltere 47 (18 Mart), Almanya 49 (17 Mart), Fransa ise 49 (13 Mart) gün sonra okulları tatil ederken, Türkiye 1 gün sonra (12 Mart) bu adımı attı.
Türkiye'de ilk vakaların 11 Mart'ta görülmesinin ardından 12 Mart'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan kabine
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ilk ve orta dereceli okullarda 23 Mart'tan itibaren uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu.
"Eğitim Bilişim Ağı" adı verilen uzaktan eğitim programı, 23 Mart'ta internet üzerinden ve TRT'nin bu amaçla kurduğu televizyon kanalı aracılığıyla uygulanmaya başlandı.
Bakan Selçuk, 25 Mart'ta düzenlediği basın toplantısında, uzaktan eğitimin 30 Nisan'a kadar süreceğini açıkladı.
Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, 26 Mart'ta üniversitelerin Bahar Dönemi'nde yüz yüze eğitim yapmayacağını bildirdi.
İNSANLARIN TOPLU OLARAK BULUNDUĞU MEKANLARIN "GEÇİCİ" KAPATILMASIKentte insanların toplu olarak bulunduğu kafe, bar, restoranlar, eğlence ve alışveriş merkezleri, kütüphane ve ibadethaneler gibi insanların toplu olarak bulunduğu mekanların geçici olarak kapatılması veya sınırlı sürelerde açık tutulması kentlerin içindeki kitlesel hareketliliği azaltmak için başvurulan yöntemlerden biri oldu.
Türkiye bu türden ilk kapsamlı tedbirleri, ilk vakanın görülmesinden 4 gün sonra (15 Mart) alırken, İtalya 41 (12 Mart), İspanya 43 (14 Mart), Almanya 48 (16 Mart), İngiltere 49 (20 Mart) ve Fransa 50 (14 Mart) gün sonra bu konuda adım attı.
Kültür Bakanlığı, 15 Mart'ta ülke genelinde tüm kütüphanelerin 16-30 Mart'ta kapalı olacağını bildirdi.
15 Mart'ta yayımlanan İçişleri Bakanlığı genelgesiyle barlar ve gece kulüpleri 16 Mart'tan itibaren geçici olarak kapatıldı.
Bakanlık, 16 Mart'ta 81 ilin valiliklerine gönderdiği genelge ile restoranlar ve alışveriş yapılan dükkanlar haricinde insanların toplu olarak bulunduğu kafe, internet kafe, sinema ve spor salonlarının kapatılması talimatını verdi.
21 Mart'ta berber, kuaför ve güzellik merkezlerinin saat 18.00'dan sonra kapatılmasına, 24 Mart'ta ise market ve süper marketlerin 09.00-21.00 saatlerinde hizmet vermesine karar verildi.