?>

Türkiye demansın müzikle tedavisinde 5 ülkeyle işbirliği yapıyor

Avustralya, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Norveç'le ortak yürütülen "Yaşlı Bakımında Demans ve Depresyon için Müzik Müdahaleleri Projesi" kapsamında Türkiye'deki 4 huzurevinde hastalara müzikle tedavi uygulanıyor.

Sağlık - 2 yıl önce

Ankara
Alzheimer ve demans hastalarına yönelik uluslararası bilimsel projeyle müzik terapisi uygulanan hastaların hatıralarla bağ kurması sağlanıyor.
Türkiye, "Yaşlı Bakımında Demans ve Depresyon için Müzik Müdahaleleri Projesi"ni (MIDDEL) Avustralya, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Norveç'le beraber yürütüyor.
TÜBİTAK'ın da destek verdiği Avrupa Birliği ortak projesiyle, demans ve depresyonu olan huzurevi sakinleri için grup müzik terapisi ve şarkı söylemenin etkinliğinin araştırılması hedefleniyor.

Altı ülkede toplam 100 huzurevinde en az 65 yaşındaki demans ve klinik depresyonu bulunanları kapsayan projenin Türkiye ayağı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı 4 huzurevinde yürütülüyor.
Proje kapsamında Seyranbağları Huzurevi, Ihlamur Konağı Huzurevi, Demetevler Huzurevi ve İlbilge Hatun Erinç Evi'nde çalışmalar yapılıyor.
Hastalar, müzik müdahaleleriyle altı ay boyunca takip edilirken, belirli aralıklarla kompozisyon ve stres üzerindeki biyolojik seviye de ölçülüyor. Projede elde edilen araştırma sonuçları ise 6 ülkede çalışmalar tamamlandıktan sonra yayınlanacak.

Türkiye'deki demans hastalarına yönelik müzikle tedaviyi içeren ilk bilimsel çalışma

Projenin Türkiye'deki yürütücülüğünü Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Müzik Terapi Derneği Başkanı Burçin Uçaner Çifdalöz yapıyor.
Alzheimer hastalığında etkili olan terapi hakkında AA muhabirine bilgi veren Çifdalöz, projenin Türkiye'de demans hastalarına yönelik müzikle tedaviyi içeren ilk bilimsel çalışma olduğunu ifade etti.
Projeyle hastalara koro ve müzik terapisi müdahalesinde bulunduklarını belirten Çifdalöz, "Huzurevinde kalan 65 yaş üstündeki demans ve depresyonlu hastaya uygulanan terapiyle müzikal müdahalelerde bulunarak hastaların ruhsal durumunu iyileştirmeye çalışıyoruz." diye konuştu.
Müzik dinlerken beynin tamamının kullanıldığını vurgulayan Çifdalöz şöyle devam etti:
"Müzikal anılar, yaşam sonuna kadar unutulmuyor. İlerleyen demans hastalığında bile hasta, o müzikal anıları unutmuyor. Müzik, hasta ile tekrar iletişim kurmanıza yardımcı oluyor. Hastanın hayatında hangi müzik varsa o müzikle terapi uygulanıyor. Hastanın 30'lu yaşlarında dinlediği müzik ile o kişinin nereli olduğunu tespit edebiliyor, buna göre tedavi uygulayabiliyoruz."
Çifdalöz, müzik terapisindeki amacın hastayı eğlendirmek olmadığını vurgularken terapistin, hastanın kişisel müzikal tercihlerini ve kültürünü araştırarak o kültürün müziğine hakim olması gerektiğine dikkati çekti.
Çifdalöz, müzik terapi müdahalelerinin üniversite düzeyinde eğitim almış bir müzik terapisti tarafından gerçekleştirilmesinin zorunlu olduğunu, eğitim almamış kişiler tarafından yapılan müdahalelerin ise zarar verebileceğini ifade etti, koro şeflerinin de proje kapsamında eğitim aldığını belirtti.

"Herhangi bir müziği açıp hastaya dinletmek, terapi demek değildir"

Projede çalışmak üzere Hollanda'dan Türkiye'ye gelen müzik terapisti Yeşim Saltık ise terapide, hastanın o anki duygu durumunu müzikle değiştirerek, anılarını ve geçmişinde karşılaştığı kişileri hatırlamasının hedeflendiğine dikkati çekti.
Saltık, "Herhangi bir müziği açıp hastaya dinletmek, terapi demek değildir. Hasta ve terapist arasında terapötik bağa ihtiyaç vardır. Bu yüzden her hastada uygulanacak müzik türü farklıdır." dedi.
Müziğin, beynin büyük bir kısmını etkilediğini ifade eden Saltık, küçük yaşlardan itibaren çalınan enstrümanların tedavide oldukça etkili olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
"Alzheimer dediğimizde, sadece hastalığa odaklanmamamız gerekiyor. Eğer Alzheimer hastası kişi, depresif bir ruh haline sahip ise bu durumda müzik, o kişinin duygu durumunu değiştirip duygusal destek veriyor. Müzik terapisi uyguladığımız Alzheimer hastası, müziği dinlediğinde o ana gidiyor ve o andaki olayları ve kişileri hatırlıyor."
Haftanın Öne Çıkanları

Dubai’ye Bursa damgası

2022-11-25 12:15 - Ekonomi

Dünya Kupası bugünün maç programı...

2022-11-30 05:40 - Spor

DHKP/C Türkiye sorumlusu yakalandı

2022-11-28 11:33 - Gündem

Gaziantep’te işkenceci anne tutuklandı

2022-11-27 21:02 - Asayiş

Eşi adına bilişim sınıfı açtı

2022-11-29 13:01 - Eğitim

Euroleague'de 11. hafta heyecanı

2022-11-30 09:55 - Spor

Olaylı maç sonrası TFF’den açıklama

2022-11-29 14:31 - Spor

Dünya Kupası Günün Maçları

2022-11-26 00:13 - Spor

Kucağında bebeğiyle yürüyen kadın, eşi tarafından silahla başından vuruldu

2022-11-27 09:56 - Gündem

Türk balıkçılar Moritanya'da avlanacaklar

2022-11-25 15:55 - Gündem

İlgili Haberler

Mide kanserinde yeni tedavi yöntemleri yaşam süresini uzatıyor

10:01 - Sağlık

Ramazan ayında mide şişkinliği ve kramplara dikkat

09:53 - Sağlık

Sahurda karbonhidrat ağırlıklı tüketim yapılmamalı

09:56 - Sağlık

Modern Eğitim Bilimci Paşayev; "Depresyonu yenerek umutlu ve sağlıklı bir hayata kavuşun"

09:52 - Sağlık

Manisa Şehir Hastanesi’nde Obezite Bilgilendirme Standı kuruldu

09:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursa Büyükşehir’den Ramazan’a özel iki sergi

09:49 - Bursa

Gemlik Belediyesi 1000 kişiyi iş sahibi yaptı

09:36 - Bursa

Sağlık çalışanları iş bırakıyor!

09:11 - Gündem

Bursa'da DEAŞ terör örgütü operasyonu

08:11 - Bursa

ÜVEY EVLATLIĞA DEVAM !

08:05 - Bursa