?>

Türkiye obezitede dünyada ilk sıralarda

GAZİ YAŞARGİL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ'NDE GÖREV YAPAN DİYETİSYEN HEKİM HEVAL KOÇAK, "SON 30 YILDA HEM ERGEN HEM DE ÇOCUKLUK ÇAĞI OBEZİTE GÖRÜLME SIKLIĞINDA DÜNYA GENELİNDE BİR ARTIŞ SÖZ KONUSUDUR" DEDİ.

Sağlık - 2 yıl önce

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Hekim Heval Koçak, "Son 30 yılda hem ergen hem de çocukluk çağı obezite görülme sıklığında dünya genelinde bir artış söz konusudur" dedi.

Diyetisyenliğin bireyin besin ve enerji ihtiyaçlarını hesaplayan sağlıklı beslenme programı çizen bir alan olduğunu söyleyen Diyetisyen Heval Koçak, kronik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavilerini düzenlediğin, sporcuların artan ihtiyaçlarının doğru besin grupları ile karşılanmasını sağladığını dile getirdi.

Özellikle son 6-7 yıl içerisinde sağlık kuruluşları dışında, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi bazı kuruluşlarda da diyetisyen istihdamı olduğunu belirten Koçak, "Bunun en önemli nedenlerinden biri de obezitedir. Obezitenin tedavi edilebilir bir hastalık olduğu konusunda farkındalık oluşturulması, kamuoyunun obezite ile mücadelesi konusunda bilgilendirme faaliyetleriyle desteklenmelidir. 2022 yılı verilerine göre; Türkiye, obezite konusunda dünya sıralamasında ilkler arasında. Avrupa’da ise ilk sırada yer almaktadır" dedi.

Dünya genelinde son 30 yılda obezitenin çocuk yaşta başlayıp dünya genelinde bir artış gösterdiğine dikkat çeken Koçak, "Obezite ile mücadeleye çocukluk çağından başlanılması gerekmektedir. Son 30 yılda hem ergen hem de çocukluk çağı obezite görülme sıklığında dünya genelinde bir artış söz konusudur. Bununla birlikte bu dönemde görülen obezite, çocukluk çağı kronik hastalıları arasında ilk sırada yer almaktadır" diye konuştu.

Obezitenin artık toplumsal bir halk sorunu olduğunu ve bu hastalığın hastanelerde diyet polikliniklerinde hizmet verdiklerini aktaran Koçak, "Hastalarımız ilk başvuruyu hekimlerimize yapmakta. Gerekli tetkikler sonrası hekimlerin Diyet polikliniğine yönlendirmesiyle birlikte hastalarımız bize başvurabilirler. Polikliniğimizde, kilo konusunda problem yaşayan hastalarımız, kilo almak isteyen hastalarımız ve kronik hastalıkları olan hastalarımızın başvuruları sonrası tıbbi beslenme tedavilerini düzenliyoruz" şeklinde konuştu.

Diyetisyenliğin sadece hastanelerde görev yaparak değil, toplu beslenme hizmeti veren kuruluşlar tarafından da yeterli ve dengeli beslenme konusunda hizmet sunmakta olduklarını kaydeden Koçak, "Obezite ile mücadele ederken diyetisyenlerimizin mutfak kısmını kaçırmamamız gerekiyor. Diyetisyenler sadece hastanelerde değil toplu beslenme hizmeti sunan kurum mutfakları, restoranlar ve otellerde de görev yaparak tüketiciye zamanında, yeterli ve dengeli bir yeme hizmeti sunmaktadır. Ayrıca Diyetisyenler beslenme sisteminde menü planlaması ve menünün uygulanması, yiyeceklerin hazırlama, pişirme ve uygun bir şekilde tüketilmesini de sağlar" ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Jovana Stevanovic, Eczacıbaşı Dynavit’te

2023-06-02 15:17 - Spor

TOBB'un mayısta onayladığı sanayi kapasite raporu sayısı yıllık bazda yüzde 22,3 arttı

2023-06-06 11:08 - Bursa

Amasya’da otomobil alev alev yandı

2023-06-05 21:56 - Asayiş

Uludağ’da kar sularının eridiği mağarada ölümüne macera

2023-06-04 10:10 - Bursa

Depremde hayatını kaybedenlerin anısına Zap Suyu’na çiçek bırakıldı

2023-06-05 15:08 - Gündem

Farklı iki anlayışı buluşturan sergiyi anlattılar

2023-06-04 13:33 - Yaşam

AK Parti'nin 'A Takımı' belli oldu

2023-06-03 13:05 - Gündem

Zeytinburnu’ndaki teknoloji mağazası alev alev yandı

2023-06-06 03:28 - Gündem

Kozan’da Uğur Işılak rüzgarı

2023-06-02 23:23 - Magazin

"Kosova'nın kuzeyindeki mevcut durum tehlikeli ve sürdürülemez"

2023-05-31 17:03 - Dünya

İlgili Haberler

Şifalı olduğu iddia edilen suya yoğun ilgi

14:05 - Sağlık

Böbreğini vermek istediği oğlu nakille, kanser baba ise erken teşhisle kurtuldu

13:59 - Sağlık

Muğla’da acil obstetrik bakım için sektörler arası işbirliği toplantısı gerçekleştirildi

13:31 - Sağlık

Doç. Dr. Karataş: "Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalığı genetik geçişlidir"

13:34 - Sağlık

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin ipuçları

13:36 - Sağlık

Günün Manşetleri

Başkan Aydın, DAĞDER ailesi ile iftarda buluştu

14:17 - Bursa

Euro ilk kez 39 TL'yi geçti

13:32 - Ekonomi

"Bursamız her geçen gün güzelleşiyor"

12:24 - Bursa

Bursaspor'a üye olanların kartları 10 Mart'ta teslim edilecek

11:36 - Bursaspor

İşte İmamoğlu'nun savcılık ifadesi

11:31 - Gündem