‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ rekor fiyata satılan Osman Hamdi’nin ‘Yeşil Cami Önü’ tablosu, 13 milyon 509 bin TL’ye satıldı Türk resminin en önemli isimlerinden Osman Hamdi Bey’in 1882’den günümüze gizli kalmış başyapıtı, 132 yıl sonra ortaya çıkmıştı.
500 KİŞİ KATILDI
ANTİK AŞ’nin düzenlediği müzayede Antik Palace’ta gerçekleştirildi. Türk resim sanatının en önemlilerinden biri olarak gösterilen ‘Yeşil Cami Önü’ isimli tablo için birçok sanatsever müzayededeki yerini aldı.
Müzayedede ayrıca Hoca Ali Rıza, İbrahim Çallı, Halil Paşa, Feyhaman Duran, Şevket Dağ imzalı tablolar koleksiyoncuların büyük ilgisini gördü. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı müzayedeyi Antik AŞ yönetim kurulu başkanı Turgay Artam yönetti. DEĞERİ DÜNYA ÇAPINDA
Osman Hamdi Bey’in 1882 tarihli eseri ‘Yeşil Cami Önü’nün dünya çapında değerli bir eser olduğunu belirten Turgay Artam, bu eseri koruyarak bugünlere taşıyan eser sahiplerine ve satın alarak Türk resim sanat tarihine sahip çıkan yeni alıcılara teşekkür etti. Yapılan açık artırma sonucu tablo 13 milyon 509 bin TL’ye ismi açıklanmayan bir koleksiyoncuya satıldı. TÜRKİYE’NİN EN PAHALI TABLOLARI HANGİLERİ?
Yeni Yüzyıl gazetesinin haberine göre ise, 5.5 milyon lira satış rakamı ile Türkiye’de satılan en değerli sanat eseri Osman Hamdi Bey´in “Kaplumbağa Terbiyecisi” müzayedelerimizde satışını gerçekleştirdiğimiz en değerli eser. Osman Hamdi Bey’in bir diğer rekor kıran eseri “Vazo Yerleştiren Kız” tablosu 3.2 milyon liraya 2012 yılında satıldı.
En değerli yabancı sanat eseri rekoru (2,8 milyon liraya satılan Alberto Pasini ‘nin “Harem Bahçesi” konulu tablosu) En Çağdaş Türk sanat eseri rekoru geçtiğimiz müzayedede 2.9 milyon liraya satılan Erol Akyavaş’ın “Kabe” konulu eseri ve 2.8 milyon liraya satılan Erol Akyavaş’ın “En-el Hak” isimli eseri, Burhan Doğançay “Mavi Senfoni” 2.7 milyon lira, Erol Akyavaş “Kuşatma” 2.7 milyon lira, En değerli Türk hat sanatı rekoru 1.1 milyon lira (Kazasker Mustafa İzzet), en değerli Türk porselen eseri (Yıldız vazo 690,000 lira) gibi bir çok rekor satış rakamını gerçekleştirirken, Antik A.Ş. olarak hedefimiz ülkemizde sanat ve kültüre olan ilgiyi çoğaltmak, uluslararası piyasalara açılarak Türk sanatını ve sanatçısını tanıtmak, koleksiyonculara en iyisini sunarken, sanatçılarımızın eserlerinin hak ettikleri gerçek değerlere ulaşmasına yardımcı olmaktır.
PARİS'TE EĞİTİM GÖRDÜ
Müzeci, arkeolog ve Sanayi-i Nefise Mektebi’nin kurucusu Osman Hamdi Bey 1842-1910 arasında yaşadı. Osmanlı sadrazamlarından İbrahim Edhem Paşa’nın en büyük oğlu olan Osman Hamdi Bey, 1860’ta hukuk öğrenimi için Paris’e gönderildi ve hukuk eğitiminin yanı sıra iyi bir resim eğitimi de gördü.
İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni kuran Osman Hamdi Bey, resim çalışmalarını sürdürdü ve figürlü kompozisyonlarıyla Türk resim sanatının başarılı bir temsilcisi oldu