15 Temmuz’dan önce katıldığı programda darbe çağrışımı yaptığı iddiasıyla tutuklu yargılanan gazeteci Mehmet Altan hakkında Anayasa Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararı yerel mahkemece değerlendirildi.
İstanbul 26’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi, AYM’nin oy çokluğu ile verdiği kısa kararın kararda hangi üyelerin muhalif kaldığının belirtilmediğine değinerek, Altan hakkındaki suçlamaları hatırlattı. Duruşmalar ve tutukluluk incelemelerinde tahliye taleplerine red kararı verdiğini ve bunun nedenlerini anımsatan mahkeme, “AYM’nin kısa kararında kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar verildiği ancak gerekçeli kararının henüz yazılmadığı ve gönderilmediği, bu nedenle hangi gerekçele bu kararın verildiğinin kısa karardan anlaşılamadığı, bu nedenle şu aşamada başvurucu olan sanık Mehmet Hasan Altan hakkında tahliyeye yönelik herhangi bir karar verilmense yer olmadığına, sanık avukatının tahliye talebinin reddine oy çokluğuyla karar verilmiştir” ifadelerini kullandı.
NAZLI ILICAK VE AHMET ALTAN’A DA TAHLİYE REDDİ
Mahkeme, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararını yazıp mahkemeye gönderildiğinde tutukluluk halinin devam edip etmeyeceği hususunda resen değerlendirmede bulunulmasına ve bu şekilde ayrıca düşünülmesine karar verdi. Mahkeme, Mehmet Altan’ın avukatlarının AYM kararını emsal nitelikte göstererek, aynı davanın tutuklu sanıkları Ahmet Hüsrev Altan ve Ayşe Nazlı Ilıcak hakkındaki tahliye talebini de aynı gerekçelerle oy birliğiyle reddetti.
ÜYE HAKİM MUHALEFET ŞERHİ KOYDU
AYM’nin kararının gerçek ve tüzel kişileri bağlar nitelikte olduğunu ve hak ihlalinin tespit edildiğini hatırlatan üye hakimlerden biri, ihlalin sonucunun ortadan kaldırılması gerekeceği ve bu hususun tahliye yoluyla mümkün olacağına vurgu yaparak, karara muhalefet şerhi koydu.
MÜTALAADA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBETİ İSTENMİŞTİ
Mehmet Altan, Nazlı Ilıcak ve Ahmet Altan’ın da aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu 7 sanıklı davanın 11 Aralık 2017 tarihli duruşmasında mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, sanık Mehmet Altan’ın örgütün üst düzey yöneticileri Alaeddin Kaya, Hidayet Karaca, Cemal Uşak, Mustafa Yeşil, Önder Aytaç ile irtibatlı olduğu, evinde yapılan aramada 1 dolar ele geçirildiği, FETÖ şüphelisi polislerin yaptığı sözde ’’Kudüs Ordusu terör örgütü’’ soruşturmasında, herkes herhangi bir delil aranmaksızın soruşturmaya şüpheli olarak dahil edilirken, Mehmet Altan’ı soruşturmaya dahil etmediklerine değinmişti. Savcı Mehmet Altan’ın “anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsini talep etmiş, duruşma 12 Şubat 2018’e ertelenmişti.
ANAYASA MAHKEMESİ NE KARAR VERMİŞTİ?
Anayasa Mahkemesi, Altan hakkındaki tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiası ile tutuklanma dolayısıyla ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddiasının oy birliğiyle kabul edilebilir olduğuna karar vermişti. Anayasa’nın ilgili maddesince güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile yine Anayasanın ilgili maddelerince güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin oy çokluğuyla ihlal edildiğine karar veren mahkeme, ihlal sonuçlarının ortadan kaldırılması için kararın bir örneğinin davaya bakan İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar vermişti. Anayasa Mahkemesi ayrıca Altan’a 20 Bin TL tazminat ödenmesine ve ödemenin Maliye Bakanlığına başvuru tarihinden itibaren dört ay içinde yapılmasına hükmetmişti.
(Başak Akbulut/İHA)