?>

Unutturulan zafer Kut’ül Amare UÜ’de anıldı

Uludağ Üniversitesi, 1. Dünya Savaşı sırasında 29 Nisan 1916 yılında Osmanlı ordusunun Irak cephesinde İngiliz güçlerine karşı kazandığı Kut’ül Amare zaferini andı.

Bursa - 9 yıl önce

UÜ'deki Kut'ül Amare zaferi konferansını Genel Sekreter Prof. Dr. İsmail Sağlam, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Demirel, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Turan Yılmaz, Rektör Danışmanı İsmail Hakkı Temizkök, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci takip etti. Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Müzecilik Grubu Başkanı Dr. Öğretmen Kıdemli Albay Zekeriya Türkmen sunum yaptı.

Türkmen, Kut’ül Amare zaferinin her boyutunu anlattı. İngilizlerin bu bölgeye yönelmesinin sebeplerini, savaşın şartlarını ve neticelerini anlatan Türkmen, “Bin 500 yıllık İngiliz tarihine ilk defa böyle bir yenilgiyi Osmanlı devleti yazdırmıştır. İki sene süren 1. Dünya Savaşı boyunca İngilizler böylesine bir hezimete maruz kalmadı. Osmanlı, Kut seferi sırasında 350 subay, 10 bin erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık 5 general, 481 subay ve 13 binden fazla er esir alınmıştır. Bu esirleri kurtarmaya gelen İngiliz birlikleri de 30 bin kayıp vererek geri döndü. Türk sebatının İngiliz inadını ve gururunu kırdığı ilk zafer Çanakkale, ikincisi ve en ciddisi ve en son olanı da Kut’ül Amare’dir" dedi.
İLK HAVADAN YİYECEK İKMALİ KUT’TA YAPILDI"İngilizler tarihindeki en büyük kayıbı ve esiri burada vermişlerdir" diyen Türkmen, "Toplam 40 bin askerlerini burada kaybettiler. Tarihçilerin açıklamasına göre bu 1. Dünya Savaşı’nda İngilizlerin aldığı en ağır darbe olmuştur. Onlar bu yenilgiyi unutmadılar ve unutmayacaklar. Bursa’nın da bu zaferde katkısı ve imzası vardır. Bursa’dan da Irak cephesinde 209 er şehit verilmiştir. Kuvvetlerimiz öylesine sıkı bir kuşatma yapmışlardır ki, aç kalan İngilizlere dünya tarihinde ilk kez havadan yiyecek ikmali yapılmıştır. Fakat bizim keskin nişancılarımız İngiliz hava kuvvetlerini ciddi bir ateşe tuttuğu için o yiyecek ikmalleri de başarıya ulaşmamıştır" diye konuştu.
"KUT’ÜL AMARE BİZLERE GURUR VERİYOR"Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Demirel ise, Kut’ül Amare zaferinin Çanakkale zaferinden sonra Türklerin artık bir daha zafer kazanamayacakları düşüncesini yerle bir ettiğini söyledi. Demirel, Irak cephesinde komutanların ve askerlerin cansiperane yaptıkları mücadelenin ardından kazanılan bu zaferin unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini kaydetti. Konferansın ardından Kut’ül Amare sergisi gezildi.
Haftanın Öne Çıkanları

Nuri Şahin: Daha erken golü bulabilirdik

2016-05-30 12:18 - Spor

Mimar adaylarına özel sergi

2016-05-30 18:01 - Bursa

TSK: 28 DEAŞ'lı öldürüldü

2016-05-30 11:42 - Gündem

Hırsızlık suçlusu genç cezaevinde kendini astı

2016-05-30 19:52 - Bursa

Padişah torununa iğrenç tuzak!

2016-05-27 12:58 - Magazin

Unutturulan zafer Kut’ül Amare UÜ’de anıldı

2016-05-30 20:31 - Bursa

Bursa'da tarihe ‘ipeksi’ dokunuş

2016-05-30 20:00 - Bursa

MHP'de işler yine karıştı!

2016-05-30 17:41 - Siyaset

Kıvanç Tatlıtuğ Hoolywood'da

2016-05-29 13:06 - Magazin

BUSMEK sergisi söyleşilerle renklendi

2016-05-30 19:14 - Bursa

İlgili Haberler

Bursa OSB’lere doymuyor! Sıra Gemlik’te

00:10 - Bursa

BUSİAD iftarına 2050 damgası

22:45 - Bursa

İnegöl'de Kurşunlu dereleri ıslah ediliyor

21:23 - Bursa

Ramazan Acar; 'TYP okullar tatile girene dek uzatılmalı'

21:17 - Bursa

Sarıbal; 'Son 3 yılda gıda enflasyonu yüzde 289!'

21:08 - Bursa

Günün Manşetleri

Bursa OSB’lere doymuyor! Sıra Gemlik’te

00:10 - Bursa

Alinur Aktaş’tan Özel’e tepki

22:52 - Siyaset

Suat Toktaş serbest bırakıldı

22:06 - Asayiş

İnegöl'de Kurşunlu dereleri ıslah ediliyor

21:23 - Bursa

Domaniç-İnegöl karayoluna taş düştü

20:07 - Bursa