?>

Uykuda öğrenmek mümkün mü?

Uyurken öğrenmek eskiden beri herkesin hayalinde olan bir şey. Uzmanlar bugün uykuda hafızayı geliştirmenin birtakım yollarını bulduklarını söylüyor.

Sağlık - 9 yıl önce

Uyurken yeni bir beceriyi sıfırdan öğrenmek mümkün değil; ama hafızayı güçlendirmek olanaklı. Uyku sırasında beynimiz önceki günün anılarını işleyip pekiştirir. İşte bu süreci daha etkili kılmak mümkündür.

Uyuyan beyin boş durmaz. O gün yaşadığı deneyimlerin anıları, bu anıların ilk oluştuğu hipokampüs bölgesinden uzun vadeli hafıza depolaması yapılan kortekse gönderilir. Uyku ayrıca öğrendiğimiz şeyleri genellememize yardımcı olur; böylece bu yeni becerileri yeni durumlara uygulama esnekliği kazanırız. Yani uykuda yeni beceriler öğrenilemese de gün boyunca öğrenilenlerin pekiştirilmesi olanaklıdır.

Rüyaları yönlendirebilir miyiz?

Bugüne kadar uygulanan yöntemlerin sadece bazıları umut verici bulunmuştur. En basit olanı 19. yüzyıl Fransa’sına kadar gider. Marki d’Hervey de Saint-Denys rüyalarını yönlendirme denemeleri yaparken koku, tat ve ses yoluyla bazı anıları canlandırmanın mümkün olduğunu fark etmişti.

Bir deneyinde, ağzında süsen kökü çiğnerken bir kadın resmi çizmiş, daha sonra kendisi uyurken hizmetçisi onu uyandırmadan aynı bitkiyi ağzına koyduğunda rüyasında o kadını görmüştü. Rüyaları Nasıl Yönlendirebiliriz? adlı kitabında Marki’nin söz ettiği bir başka deneyde ise güzel bir kadınla dans ettiği sırada orkestra şefinden hep aynı valsi çalmasını istemiş, uykusunda o müziği duyduğunda bu kadını rüyasında görmüştü.

Aynı yöntem, uyuyan beynin daha önce öğrendiği bilgi ve becerileri pekiştirmesini sağlamakta kullanılabilir.

Koku ve ses uyaranı

Almanya’daki Tubingen Üniversitesi’nden Susanne Diekelman bir deneyinde deneklerinden uyumadan önce belli şekillerin sıralamasını öğrenmelerini istemiş. Bu sırada odada bir koku salgılanmış. Daha sonra deneklerin bir kısmının uyuduğu odada aynı koku kullanılmış.

Uyku sırasında yapılan beyin taramalarında bu gruptakilerin hipokampüsü ile korteks bölgeleri arasında daha fazla iletişim olduğu gözlendi. Bu ise daha iyi hafıza pekiştirme durumuna işaret ediyordu. Kokulu odada uyuyanlar ertesi gün şekil sıralamasının yüzde 84’ünü doğru yaparken diğer grupta bu oran yüzde 61’de kalmıştı.

Sadece koku değil ses de hafızayı güçlendirmede kullanılabilir. Bir araştırmada gönüllüler uyurken bir melodiyi dinlediğinde müzikle ilgili bir oyunu daha iyi oynadıkları görüldü. Zürih Üniversitesi’nden Bjorn Rasch ise aynı yöntemin başka bir dilde kelime öğrenmeyi kolaylaştırdığını ortaya koydu.

Beyin dalgalarını teşvik

Bu alandaki çalışmalarda teknoloji daha iyi olanaklar sunabilir. Örneğin uyku sırasında hafıza pekiştirme işleminin beyinde bazı elektrik aktivitelerini içerdiği, bu nedenle kişileri uyandırmadan bu beyin dalgalarını teşvik edecek türden yöntemlerle gelecekte öğrenmenin pekiştirileceği ifade ediliyor. Tubingen Üniversitesi’nden Jan Born bu çalışmaların başını çekiyor. 2004’te yapılan deneylerde, beyindeki elektrik sinyallerini güçlendirme yoluyla hafıza testinde daha başarılı olunduğu görüldü.

İsrail Hayfa’daki Teknoloji Enstitüsü’nden Miriam Reiner’in yöntemi ise daha ilginç. Deneklerin başına yerleştirilen elektrotlar basit bir bilgisayar oyununa bağlı ve onlardan düşünce gücüyle bu oyundaki arabaları sürmeleri isteniyor. Denekler de doğru beyin dalgasını bulduklarında bunu başarıyor.

Uykuya yaklaşım

Bu tekniklerin günlük kullanıma geçmesi için çok daha büyük deneylere ihtiyaç var. Uzmanlar ayrıca hafızanın belli bir bölümünü güçlendirmenin diğer bölümlerin zayıflaması gibi yan etkilere neden olmayacağından ve sorumlu bir şekilde kullanılacağından da emin olmak gerektiğini belirtiyor.

Uykuda öğrenmeyi ve hafıza güçlendirmeyi sağlayacak bazı oyunlar ve donanımlar piyasada satışa sunulmuş durumda.

Uykuda geçirdiğimiz zamanı boşa harcanmış gibi görüyoruz. Bu alandaki araştırmalar en azından uykuya yaklaşımımızı değiştirebilir. Belki de bir süre sonra bu zamanı en verimli öğrenme anları olarak değerlendirir olacağız. (BBC Türkçe)

Haftanın Öne Çıkanları

Tarihte bugün! Ay’a ilk ayak basan insan, Neil Armstrong… (20 Temmuz 1969)

2015-07-21 03:01 - Dünya

Arnavut gelinler şalvardan vazgeçmiyor

2015-07-24 14:24 - Bursa

Başarılı Bir Kariyer Hikâyesi: TED Bursa Koleji Müdürü Necati Çakır

2015-07-24 14:16 - Röportajlar

Bursa Şevket Yılmaz’da garip bir film iddiası! (ÖZEL HABER)

2015-07-24 13:51 - Bursa

İbrahim Tatlıses'in Bursa'da kebap keyfi

2015-07-20 12:39 - Magazin

Bursa'da falcı dolandırdı

2015-07-24 14:21 - Bursa

Vildan Atasever'in elektrikle zayıflama yöntemi

2015-07-24 13:31 - Magazin

Erkan Can'dan Bursa ziyareti

2015-07-20 23:35 - Magazin

Bakanlıktan zayıflama ilacı açıklaması

2015-07-21 16:48 - Sağlık

Bursa'da yeni hizmet! Tek biletle...

2015-07-23 20:13 - Bursa

İlgili Haberler

Yaygın olan 3 kanser türünün erken teşhisi için uyardılar

17:09 - Sağlık

Denizli’de 2024 yılında 16 milyon 492 bin muayene gerçekleştirildi

15:14 - Sağlık

Kahta’da 2. Geleneksel Sünnet Şöleni’nde 170 çocuk sünnet oldu

15:03 - Sağlık

Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Kılınç, motosiklet kazalarına karşı uyarı

14:55 - Sağlık

İl Sağlık Müdürü Bildirici’den Sarıcakaya ve Mihalgazi’ye ziyaret

14:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

Türkoğlu: "Yüzde 846 kira artışı mı olur, el insaf!'

01:08 - Bursa

Macron törene çağrılmadı! Fransa Başbakanı Bayrou: "Avrupa Trump'a karşı dik durmalı

21:28 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan "Ukrayna Rusya barışı için üzerimize ne düşüyorsa yaparız'

21:14 - Siyaset

SON DAKİKA... Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ gözaltına alındı

20:37 - Siyaset

Nilüfer’de sokağa atılan eski eşyalar ücretsiz kaldırılıyor

19:11 - Gündem