?>

Uzman doktor sıcak havalar için uyardı: Koma ve ölümle sonuçlanabiliyor

HAVA SICAKLIĞININ ARTMASI İLE KALP, TANSİYON, ŞEKER GİBİ KRONİK HASTALIĞI OLAN VATANDAŞLARIN DIŞARI ÇIKARKEN DİKKAT ETMESİ VE GÜNLÜK EN AZ 2,5 İLA 3 LİTRE SU TÜKETMELERİ GEREKTİĞİ BELİRTİLDİ

Sağlık - 2 yıl önce

Diyarbakır Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesinde görevli Dahiliye Uzman Dr. Pelin Köprücü Arslan, "Sıcak çarpmasında genellikle şu belirtileri görüyoruz. Yüksek ateş, kuru ve kızarık cilt, kalp atım hızında artış, baş dönmesi, baş ağrısı ve hatta komaya kadar giden hastalarımız olabiliyor. Ciddi bir organ hasarına da neden olabiliyor ve ölüme kadar giden hasta sonuçlarını görebiliyoruz" dedi.

Hava sıcaklığının artması ile kalp, tansiyon, şeker gibi kronik hastalığı olan vatandaşların dışarı çıkarken dikkat etmesi gerektiğini ve günlük en az 2,5 ila 3 litre su tüketmelerini söyleyen Dahiliye Uzman Dr. Pelin Köprücü Arslan, uyarılarda bulundu.

Diyarbakır’ın çok sıcak bir iklime sahip olduğunu ifade eden Arslan, "Bu sebeple önereceğimiz çok şey var. En çok sıcak çarpması meydana geliyor. Artan nem oranı ile birlikte hastanın vücut ısısını dengeleme metabolizmasında bir sıkıntının meydana gelmesi ile terleme metabolizmasının bozulması ve hastanın ateşinin 40 derece ve üstüne çıkması ile meydana geliyor. Bizim bunu önlemek için, birçok önlemimiz var. Sıcak çarpmasında genellikle şu belirtileri görüyoruz. Yüksek ateş, kuru ve kızarık cilt, kalp atım hızında artış, baş dönmesi, baş ağrısı ve hatta komaya kadar giden hastalarımız olabiliyor. Ciddi bir organ hasarına da neden olabiliyor ve ölüme kadar giden hasta sonuçlarını görebiliyoruz" dedi.

Güneş ışınının dik ve ultraviyolenin en fazla olduğu saatler olan 10.00-16.00 saatleri arasında özellikle çocuk ve kronik hastalığı olanların dışarı çıkmasını önermediklerini aktaran Arslan, "Mecburiyet durumunda çıkacak olsalar dahi şapka, güneş gözlüğü, yüksek koruyucu güneş kremi sürdükten sonra kısa süreli ve gölgelik yerlerden yürümelerini öneriyoruz. Sıcak havalarda vatandaşların sık sık sıvı besin tüketmelerini ve güneşin az olduğu yerlerde yürümelerini öneriyoruz" diye konuştu.

"Özellikle yaz aylarında yorucu fiziksel aktiviteyi sıcak saatlerde önermiyoruz" diyen Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Spor yapılacaksa bile sabah serinliğinde ya da akşam serinliğinde yapılmasını öneriyoruz. Açık renkli kıyafetlerin giyilmesini öneriyoruz ve susama hissini beklemeden günlük ortalama 2,5-3 litre su tüketimini mutlaka öneriyoruz. Çünkü bu önlemler sıcak çarpmasını en aza indirebilmek için. Özellikle kronik hastalıkları olan şeker hastaları, diyabet hastaları, böbrek hastaları ve kronik kalp hastalıkları olan hastalarımızın için yaşlılar ve bebekler nasıl 10.00 ila 16.00 saatler arasında dışarı çıkmalarını önermiyorsak, bu hastalarda bizim riskli gruplarımız. Kronik hastalıkları olmayan dışında diüretik ve antidepresan grubu ilaç kullanan hastaların da sıcak çarpmasına yatkın olduğu biliniyor. Bu hastalarında sıcak çarpmasına dikkat etmesini söylüyoruz.”

Geçen yıl Avrupa’da sıcak çarpmasından dolayı 60 bine yakın kişinin vefat ettiğini kaydeden Dr. Arslan, "Sıcak çarpması ölümcül de oluyor, olmasa dahi daha sonrasında kalıcı organ hasarı bırakabiliyor. Onun için ne kadar erken müdahale edilirse bizim için o kadar iyi. Erken müdahalede de sıcak çarpması düşündüğümüz hastayı hemen serin bir yere alıyoruz. İmkanımız varsa soğuk bir duş aldırıyoruz. Eğer imkanımız yok ise soğuk kompres uyguluyoruz. Koltuk altı, kasık ve dirsek içlerine soğuk uygulama yapıyoruz. Bilinci açık ve sıcak çarpması gerçekleşmiş ise, mümkün olduğunca sıvı alımını öneriyoruz. Hastanın bilinci kapalıysa damar yolunu açıp mümkün olduğunca damar yolundan sıvı takviyesini yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Bursaspor Topbaşı Yaptı!

2023-07-20 20:08 - Bursaspor

Kamikaze İHA ailesi Azab'ın yeni üyesi vitrine çıkıyor

2023-07-23 16:32 - Teknoloji

Gürsu mesire alanında sona doğru

2023-07-17 12:34 - Bursa

Metal ve ahşap mobilya üretip yüzde 95’ini ihraç ediyor

2023-07-21 10:38 - Bursa

749 bin 757 nüfuslu Erzurum’da 620 bin 440 cep telefonu abonesi

2023-07-21 09:34 - Teknoloji

Araç tamamen yandı

2023-07-18 09:59 - Asayiş

TSE onay verdi

2023-07-19 16:09 - Teknoloji

Kemanla tıbba açıldı

2023-07-18 10:44 - Gündem

Bursa’nın ciğerleri onlara emanet, orman yangınlarına karşı ailecek gece gündüz nöbet tutuyorlar

2023-07-22 10:25 - Bursa

Yol çalışmalarında bulundu, Anadolu’nun milyonlarca yıllık geçmişine ışık tutuyor

2023-07-20 12:59 - Gündem

İlgili Haberler

Diyetisyen Tuncay: "Obezite ile mücadelede sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite önemli"

17:52 - Sağlık

Sivas’ta şap aşılama kampanyası devam ediyor

16:32 - Sağlık

Anadolu Üniversitesinde "Obezite ile Mücadele" konuşuldu

16:14 - Sağlık

Bulanık’ta ’4 Mart Obezite ve Şişmanlık Günü Farkındalık’ etkinliği

15:57 - Sağlık

Dr. Şencay Yıldız Şahin, karın içindeki görünmez tehlikelere dikkat çekti

15:44 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursa OSB’lere doymuyor! Sıra Gemlik’te

00:10 - Bursa

Alinur Aktaş’tan Özel’e tepki

22:52 - Siyaset

Suat Toktaş serbest bırakıldı

22:06 - Asayiş

İnegöl'de Kurşunlu dereleri ıslah ediliyor

21:23 - Bursa

Domaniç-İnegöl karayoluna taş düştü

20:07 - Bursa