?>

Yanlış yapılan antrenman ve rastgele alınan zararlı takviyeler kalbe ciddi zarar verebilir

Eskişehir acıbadem hastanesi kardiyoloji uzmanı dr. Utku şenol, yanlış yapılan antrenman ve rastgele alınan zararlı takviyelerin kalbe ciddi zararları olabileceği konusunda uyardı.

Sağlık - 2 hafta önce

Eskişehir Acıbadem Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Şenol, yanlış yapılan antrenman ve rastgele alınan zararlı takviyelerin kalbe ciddi zararları olabileceği konusunda uyardı.

Spor yapıp zinde kalmak isteyen bireyler, spor salonlarında antrenman yapıyor. Fakat kontrolsüz ve bilinçsiz antrenman hareketleri kişiye zararları olabiliyor. Uzmanlar tarafından spor yapacak kişilerin antrenör eşliğinde yapılan programa uyarak spor yapmaları tavsiye ediliyor. Öte yandan 40 ve üzeri yaşa sahip olan vatandaşların kardiyoloji uzmanına muayene olması öneriliyor.

Eskişehir Acıbadem Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Şenol, sporcuları bahse konu başlıklarda uyardı. Sporcuların ek takviye aldıklarına da değinen Şenol, alınana takviyelerin rastgele alınmaması gerektiği konusunda konuştu. Yapılan yanlış antrenman ve zararlı takviyelerin kalbe zararı olduğuna dikkat çeken Utku Şenol, uzman kontrolünde ek takviye alınması gerektiği konusunda uyardı. “40 yaş üzeri hastaların, kardiyoloji muayenesinden geçmelerini öneririz”

Yanlış yapılan antrenmanın zararları hakkında konuşan Acıbadem Kardiyoloji Uzmanı Dr. Utku Şenol, "Spor salonlarında spor yapanlar oksijen problemi gibi bir sorunla pek kolay kolay karşılaşmazlar. ’Mutlaka dışarıda spor yapılması lazım, açık havada sporun ekstra bir faydası var’ gibi bir sonucumuz yok. Ancak vatandaşlar spor salonlarında aletlerle çalıştığı, kendi kondisyonlarıyla antrenman yapmadıkları için sakatlanma ve kontrolsüz hareketlere bağlı kalbe aşırı yükleme gibi bir riskleri var. O yüzden spor salonlarında bir antrenman yapılacaksa mümkünse bir hoca eşliğinde ve kontrollü yapılması; özellikle 40 yaş üzeri hastaların, kalp hastalarının ve kronik hastaların mutlaka bir kardiyoloji muayenesinden geçmelerini öneririz. Sonrasında kondisyonlarını belli seviyelerde, antrenman dozlarını küçük küçük arttırarak devam etmelerini ve ani hareketler yapmamalarını tavsiye ederiz. Dışarıdaki yürüyüşlerle salondaki yürüyüşler arasında kontrollü yapıldığı sürece ciddi bir fark çıkmayacaktır" dedi. “Dozunun ayarlanması, kullanımın yönetilmesi gerekmektedir”

Spor yapan bireylerin bilinçsiz aldıkları ek takviyeler hakkında Dr. Şenol, "En sık kullanılan proteinlerden birisi bizim whey protein dediğimiz peynir altı suyundan elde edilen proteinlerdir. Bunlar çok ciddi zararları olan bir protein kaynakları değildir ancak yapılan spora, hastanın kilosuna ve protein ihtiyacına göre belirlenmesi gerekmektedir. Rastgele kullanılması böbrek üzerinde ciddi protein yükü yapabilir. Hatta nefrotik sendromu dediğimiz ciddi bir böbrek hasarı oluşturabilir ve gut hastalığı gibi başka rahatsızlıklara neden olabilir. O nedenle kişiye, kilosuna ve antrenmana göre doz ayarlanması zaruridir. Eğer doğru bir şekilde doğru kişi kullanıyorsa whey protein kullanılabilir. Aslına bakarsanız bugün bilimsel olarak kanıtlanmış protein ihtiyacı sadece bizim esansiyel amino asitler olarak bilinen, vücudun kendisinin üretemediği ve dışarıdan almamızın zaruri olduğu amino asitlerin teminidir. Ancak çok ağır antrenman yapan kişiler için bazen protein ihtiyacı gerekmektedir. Dışardan sentetik ek protein kullanılacak ise, mutlaka ya spor hocaları ya da bizim gibi sağlıkçılar tarafından dozunun ayarlanması, kullanımın yönetilmesi gerekmektedir. Rastgele kullanılmaları önerilmez" şeklinde konuştu. “Kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz”

Kreatin ve L-Karnitin gibi yağ yakıcılar hakkında da konuşan Utku Şenol, şöyle devam etti:

"Enerji versin diye kullanılan ilaçlar var. Bunlar zaten hiçbir şekilde faydası gösterilememiş, kanıtlanamamış ilaçlardır. Yani çok profesyonel sporcular dışında rutinde herhangi birinin kullanmasını tavsiye etmeyiz. Büyüme hormonları ve testesteron dediğimiz hormonel kaynaklar var. Kimyasal yollarla üretilmiş, büyüme hormonları ve testesteron gibi takviyelerin kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bunlar kişilerin hem bütün hormonel dengesini bozmakta hem ciddi yan etkilere sebebiyet vermekte hem de damarsal hastalıkları hızlandırmaktadır. Ayrıca kalp krizine ve kalp hastalıklarına sebebiyet verebilir. Bunlar ancak büyük yarışmalara katılan profesyonel kişilerin kullandığı desteklerdir. Ayrıca protein desteği alınacaksa, mutlaka onaylı ve kaliteli ürünlerin alınması zaruridir."

Haftanın Öne Çıkanları

Köfteci Yusuf, yeni bir sektöre adım attı

2024-11-20 11:37 - Bursa

Acun Ilıcalı hakkında soruşturma başlatıldı

2024-11-20 14:27 - Gündem

Bursa'nın en büyük semtlerinden birinin kent merkezine ulaşımı kesildi

2024-11-22 11:53 - Bursa

MasterChef'te Muratcan elendi

2024-11-25 00:05 - Magazin

Enes Ünal geri dönüşe olumlu bakıyor

2024-11-25 17:07 - Bursa

Bursaspor, Vefa Temel’i kiraladı

2024-11-22 15:22 - Bursaspor

Kebapçı Bedri Usta’nın kardeşi rezidansın 20’nci katından düşerek hayatını kaybetti

2024-11-23 00:55 - Gündem

Kestel ilçe girişinde feci kaza: 2 ölü

2024-11-26 13:16 - Bursa

Timsah 3 puan avında!

2024-11-24 04:07 - Bursaspor

Bursaspor Başkanı Enes Çelik’ten TFF’ye ziyaret

2024-11-21 17:41 - Bursaspor

İlgili Haberler

ESOGÜ’de 300’üncü kapalı kalp ameliyatı

15:50 - Sağlık

Aydın’da gıda zehirlenmesi yaşayan öğrencilerin sayısı 45’e yükseldi

15:45 - Sağlık

15 yıldır dinmeyen ağrılar ‘ağrı pili’ ile son buldu

14:22 - Sağlık

Dr. Gülşah Merve Kılınç, antik DNA’yı araştırarak günümüze ışık tutuyor

13:25 - Sağlık

Elazığ Fethi Sekin Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Kliniği Elazığ’a ve bölge illerine umut oldu

13:26 - Sağlık

Günün Manşetleri

Bursaspor'dan Kombine ve bilet açıklaması!

21:34 - Bursa

İnegöl'de 4 evi soyan kadınlara süresiz ev hapsi

18:31 - Bursa

Gemlik’te arazi yolları açılıyor

17:47 - Bursa

Karşıyaka Taraftarına izin çıktı !

17:05 - Bursa

Bursaspor’un ligde ikinci yarı maç programı açıkladı!

15:53 - Bursa