Dünyada kriz olup olmayacağını gösteren o kadar fazla veri var ki... Bugün herkes sanayi üretimine, ülkelerin büyüme rakamlarına ya da bütçe açıklarına bakarak, gelecekle ilgili tahmin yürütebiliyor. Aslında bunun hem daha kolay hem de daha eğlenceli bir yolu var. Dünyaca ünlü İngiliz banka Barclays'in hazırladığı endekse göre, dünyanın en yüksek gökdelenlerinin bitişiyle krizler arasında ilginç bir bağ var.
Sadece bir tesadüf olabilir mi?
Birçok kişi bunu tesadüf olarak yorumlayabilir fakat örneklere baktığımızda bunu basit bir tesadüf olarak nitelendirmek çok da doğru değil. Peki bu haberi neden yapıyoruz. Çünkü, Çin'in en büyük binası olan ve aynı zamanda Dubai'deki Burç Halife'den (828 metre) sonra dünyanın en yüksek ikinci bınası unvanını kazanan Shanghai Kulesi artık resmen tamamlandı. 127 katlı binanın yüksekliği ise 632 metre. İnşaatın başlamasıyla binanın tamamlanması arasında tam 7 yıl var. Şimdi ise gözler yeni bir kriz olup olmayacağında...
Alın size kanıtlar
Bundan önceki birçok binanın tamamlanması söylediğimiz gibi hep ekonomik krizlere denk gelmişti. İşte bu konuda bazı örnekler:
- Burç Halife: 2010 yılında tamamlanan bina, dünyanın gördüğü en büyük krizlerden biri olan 2007-2010 arasındaki krize denk geldi. Global krizin derin etkileri ise hâlâ devam ediyor.
- Taipei 101: Tayvan'da yer alan 509 metrelik dev bina 1999 yılında tamamlandı. İnşaatı 1999 yılında başlarken, süreç 2000 yılı başlarındaki internet balonu krizine denk geldi.
- Petronas Kuleleri: 452 metreyle zamanının en yükseği olan bina 1997 yılında Malezya'da hizmete girerken, Asya krizine tanıklık etti.