Hürriyet’in haberine göre artık 15 dakika kuralı olmayacak, geçtiğimiz yıllarda 10’da başlayacak olan sınavın başlamasına 15 dakika kala kapılar kapatılıyor ve daha sonra gelenler sınava alınmıyordu. YKS ile birlikte 10’da başlayacak olan sınava son giriş saati 10 olacak…
YKS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, YKS başvurularının başalyacağı tarih hakkında da açıklama yaptı. Özer, açıklamasında “Sınav için mart ayında başvuruları alacağız. Ramazan Bayramı sonrasında sınavı yapmayı planlıyoruz.” dedi.
YENİ SİSTEMDE SINAV KOLAYLAŞTI MI ZORLAŞTI MI?
Yeni sistem veli ve adayların aklına “sınavı kazanmak zorlaştı mı, kolaylaştı mı?” sorusunu getirdi. Sistemle ilgili açıklamalarda bulunan Altınbaş Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, “Yeni uygulamalar ve değişiklikler yanında önceki bazı uygulamaların (OBP- Baraj uygulaması gibi) aynen korunduğu YKS, eğitim camiasında büyük oranda 2006-2010 yılları arasında uygulanan üniversite yerleştirme sürecine benzemesiyle bir nostalji etkisi yaşattı desek yanlış olmayacaktır” dedi.Murat Acet, yeni sistemin artıları ve eksilerini değerlendirirken, adayları nasıl bir sürecin beklediğini de anlattı:“YKS ile birlikte YGS-LYS ayrımı kaldırılarak sınavların aynı gün iki oturum halinde gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı. YGS-LYS sisteminin en çok eleştirilen yönü iki sınav arasındaki yaklaşık 3 aylık süre idi. Bu süreçte özellikle YGS’si beklentisinin altında geçen birçok öğrenci hem okullarından hem de sınava hazırlık çalışmalarından uzaklaşarak motivasyon kaybı yaşıyor, sonuçta kaygı düzeyleri artarak sınav başarıları düşüyordu. Yeni sistem (YKS), aynı günde iki oturumla bu olumsuz durumun önüne kısmen geçecekmiş gibi görünse de sınavlara hazırlığın sadece bilgi düzeyinde değil psikolojik olarak da iyi yönetilmesi gereken bir süreç olduğu gerçeğini sürdürüyor.YKS yapı ve içerik olarak aynı gün uygulanıp tamamlanacak. Temel Yeterlilik Testi olarak adlandırılan ve tüm adayların gireceği sabah oturumu, Türkçe ve Temel Matematik’ten 40’ar sorunun sorulacağı ve genel yerleştirme puanlarına %40’lık katkı sağlayan bir özellik taşımaktadır. YKS’nin ikinci oturumu ise, 40’ar soruluk 4 testten (Türk Dili ve Edebiyatı – Coğrafya – 1- Sosyal Bilimler – Matematik ve Fen) oluşacak ve genel yerleştirme puanlarının oluşumuna %60 oranında katkı sağlayacak. Bu testlerde yer alan ders sayısının fazlalığı buna karşılık soru sayılarının azlığı lisans yerleştirmelerinde zaten uzun süredir tartışılan nitelik problemini bir kez daha gündeme getirecek gibi görünmektedir. İkinci oturum testleri, adayları sadece tercih etmek istedikleri program ve bölümlerin derslerine yönlendirmesi nedeniyle bir sınırlılık taşımakta hepsinden önemlisi öğrencilerin ortaöğretimde bu derslere olan motivasyon ve ilgilerinin düşmesi riskini taşımaktadır