?>

Yetenek Kapısı Platformu'na 1 milyon 800 bin kişi ve 10 binin üzerinde işveren kayıtlı

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanı Doç. Dr. Salim Atay, "Yetenek Kapısı'na dünya üniversitelerinden 2 bin 600'den fazla öğrenci kaydoldu. Sisteme 1 milyon 800 bin öğrenci ve mezun ile 10 binin üzerinde işveren kayıtlı." dedi.

Gündem - 1 yıl önce

Van

Van'da Yüzüncü Yıl Üniversitesinin (Van YYÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarı'na (DAKAF'24) katılan Atay, AA muhabirine, Yetenek Her Yerde Bölgesel Kariyer Fuarları'nın, üniversiteli gençlerin istihdam edilebilirliklerinin artırılması, iş ve staj imkanlarına erişimde fırsat eşitliği sağlanması ve tüm gençlere birer yetenek olduklarının hissettirilmesi amacıyla düzenlendiğini söyledi.

Fuarlar sayesinde gençlerin kariyer planlama imkanı bulduğunu aktaran Atay, etkinliklerde kurum ve kuruluşların insan kaynakları yöneticileri ile birebir temas kurma fırsatı yakalayan gençlerin iş ve staj görüşmeleri yapabildiğini, atölye çalışmalarında kendilerini iş hayatına hazırlayacak deneyimler kazandığını belirtti.

Yetenek Her Yerde Bölgesel Kariyer Fuarları'nın 2019'da başladığını anımsatan Atay, şunları kaydetti:

"Devletimiz 81 ile üniversiteler kurdu. İlköğretim ve ortaöğretimdeki altyapı tamamlanmıştı. Yükseköğretimde de Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyoner projesi dahilinde bu sorun ortadan kalktı. Üniversite potansiyelinin iş hayatına yansıması, arz ile talep yani üniversite öğrencileri ile işverenleri bir araya getirmemiz gerekiyordu. Gelişmiş sayılan ülkelerde uygulanan yöntemler var. Ülkemizin özel şartları göz önünde bulundurulduğunda bununla ilgili yapılacaklar belliydi. Sayın Cumhurbaşkanımız, tüm üniversitelerde Kariyer Merkezlerinin kurulması talimatını vermişti. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi olarak çalışmalara başladık. Tüm üniversitelere Kariyer Merkezi kurduk. Merkezlerin hem fiziksel hem de uzman altyapısını tamamladık. Yetenek Kapısı diye dijital bir platform oluşturduk. Yetenek kapısına şimdiye kadar dünya üniversitelerinden 2 bin 600'den fazla öğrenci kaydoldu. Şu an sisteme 1 milyon 800 bin öğrenci ve mezun ile 10 binin üzerinde işveren kayıtlı."

"Ülkemizdeki her bir genci yetenek olarak kabul ediyoruz"

İşverenlerle öğrenci ve mezunların buluştuğu objektif, dinamik bir altyapılarının olduğunu aktaran Atay, "Tüm üniversitelerde kariyer merkezleri var. Buna bölgesel kariyer fuarlarını eklemek gerekiyordu. Fuarları özellikle merkeze uzak bölgelerde düzenliyoruz. 11 ilde düzenlenen organizasyonları 126 üniversitenin işbirliğiyle yapıyoruz. Biri ev sahibi diğerleri paydaş üniversiteler oluyor." dedi.

Van YYÜ ev sahipliğinde düzenlenen Doğu Anadolu Kariyer Fuarının (DAKAF'24) coşkulu, yoğun bir katılımla gerçekleştiğini vurgulayan Atay, "Van gibi köklü bir il bugüne kadar düzenlenen en büyük organizasyonlardan birine ev sahipliği yapıyor. Son derece coşkulu geçiyor. 200'den fazla şirket stant açtı. Tüm bakanlıklar, kurumlar, özel sektörler burada. Bölgedeki şirketlerin de fuarda standı var. Gençlerle buluşuyorlar. Bugünün öznesi öğrenciler ve hayata atılmak isteyen gençler." diye konuştu.

Oluşturdukları ekosistemin önemli kriterinden birinin de Ulusal Staj Programı olduğuna dikkati çeken Atay, şöyle devam etti:

"Yurdun dört bir köşesindeki gençlerimize objektif, şeffaf, fırsat eşitliği sunan ve liyakati önceleyen bir sistem çerçevesinde hizmet veriyoruz. 2023'te binlerce öğrenciye staj yaptırdık. 4 yıl önce bir üniversiteden 2 ila 10 civarında başvuru yapılırken şimdi 3 bin 500-4 bin düzeyinde katılım oluyor. Ülkemizdeki her bir genci yetenek olarak kabul ediyoruz. Sadece büyük kentlerde, adı daha çok duyulan üniversitelerde okuyan öğrenciler tek yetenekli değil. Devlet olarak asli görevimiz tüm gençlerimize fırsat eşitliği sunmaktır. Kimin yetenekli olduğunu hayat gösterir. Geçen yıl Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri 'Çok iyi bir sosyoekonomik çevrede doğup, kolejlerde okuyup sonra çok iyi bir üniversiteyle kariyer hayatına devam etmek bir başarı kriteri değil' demişti. Kimin daha çok başarılı ve yeteneğe sahip olduğunu onlara sunulan fırsatlarla bilebiliriz. Biz bunu yapıyoruz. Batı ülkeleri bunu yapıyor mu? O bizi ilgilendirmez. Çok yaptıklarını zannetmiyorum. Çünkü büyük zenginliklerle büyük sefaletlerin aynı sokaklarda, aynı caddelerde olduğunu görüyoruz."

Haftanın Öne Çıkanları

Yüzmede Türkiye şampiyonluğu bulunan Emre Onuş yeni dereceler için kulaç atıyor

2024-01-03 13:12 - Spor

Andrea Bertolacci yeniden Fatih Karagümrük’te

2023-12-29 17:22 - Spor

Erzincan'da sürüler halindeki çengel boynuzlu dağ ve yaban keçileri görüntülendi

2024-01-01 17:53 - Yaşam

AK Parti’den Recep Altepe’ye önemli görev

2024-01-04 12:56 - Bursa

Bursa'da cinsel ilişki sırasında karısını öldürdü

2023-12-31 11:58 - Bursa

Kars Valisi Polat, Ölçülü köyünde

2024-01-03 17:53 - Eğitim

Ortadoğu’nun en uzun akarsuyu Fırat Nehri 3 ülkeye hayat veriyor

2024-01-02 08:42 - Yaşam

Gider borusunda mahsur kalan kedi böyle kurtarıldı

2024-01-02 11:41 - Gündem

PAÜ’de 100. Yıl Sergi Salonu hizmete açıldı

2024-01-01 09:32 - Yaşam

Sivasspor’un yeni teknik direktörü Bülent Uygun imzayı attı

2024-01-02 11:56 - Spor

İlgili Haberler

Yeşilay Kütahya Şube Başkanı Bilgili güven tazeledi

20:54 - Gündem

Diyarbakır’da sağlıkçılar İsrail’in gözaltına aldığı doktor için yürüdü

20:28 - Gündem

Muş’ta besicilerden alternatif yem çözümü: Söğüt dalları hayvanlara yem oluyor

20:29 - Gündem

Bakan Göktaş: "Çocukların dijital mecraları kullanmak için yaş lisansı çalışması yapıyoruz"

19:58 - Gündem

Muş Gazeteciler Cemiyeti’nden Kızılay’a kan bağışı desteği

19:58 - Gündem

Günün Manşetleri

Bursaspor Yörsan fırsat tepti!

00:53 - Bursa

Erdoğan Kaçar CHP Osmangazi Başkan adaylığını açıkladı

22:29 - Bursa

Bursa'da polisin tüm uyarılarına rağmen bu hataya düştü

17:18 - Bursa

Sosyal medyadan vatandaşları dolandıran şebeke çökertildi

17:01 - Gündem

Bursa'da kontrolden çıkan otomobil tarlaya uçtu

16:53 - Bursa