AA muhabirinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Balıkesir Bölge Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgilere göre, tavuk yumurtası üretimi mayıs-ağustos döneminde aylık bazda değişkenlik göstererek geçen yıla göre düştü.
Geçen yılın aynı dönemine göre, mayısta yüzde 1,9, haziranda yüzde 11,2, temmuzda yüzde 4,8 gerileyen yumurta üretimi, ağustosta yüzde 9,8 azaldı. Ağustostaki düşüş 140 bin adedi buldu.
Eylül ayı enflasyon rakamlarına göre ise yumurtada fiyatlar geçen yıla göre yüzde 15,21 yükseldi.
Artışın ardından marketlerde "large" boyutlu yumurtaların fiyatı 1 lirayı geçti. "Large" olanların 15'li paketleri 15,2 liraya kadar ulaştı.
Vatandaşların en çok tercih ettiği "small" büyüklükteki 15'li paket yumurta 7 lira 25 kuruş, organik yumurtanın ise 10'lu paketi 9 lira 90 kuruş, marketlerdeki köy yumurtasının 6'lı paketi de 4 lira 90 kuruş civarında satılıyor.
Pazar yerlerinde satılan köy yumurtası ise 75 kuruştan alıcı buluyor.
"DALGALANMALARIN SEBEBİ ÜRETİM-TÜKETİM-İHRACAT DENGESİDİR"
Bursa'da faaliyet gösteren bir marketin şarküteri sorumlusu Erdinç Özmen, yumurta fiyatlarının değiştiğini belirterek, "Bu yükselişten hem biz hem de müşterilerimiz memnun değil. Etiket değiştirmekten sıkıldık" dedi.
Balıkesir Ticaret Borsası ve Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Faruk Kula da yumurtadaki fiyat istikrarının sağlanamamasının, üretim, tüketim ve ihracat arasındaki dengelemenin yanlış yapılmasından kaynaklandığını söyledi.
Kula, yumurta gibi protein değeri yüksek besinin piyasadaki dalgalanmadan etkilenmemesi gerektiğini ve belli bir fiyatının olması gerektiğini belirtti.
Yumurtadaki fiyat yükselişlerinin çeşitli nedenlerinin olduğunu vurgulayan Kula, "Yumurtada zaman zaman dalgalanmaların sebebi üretim-tüketim-ihracat dengesidir. Bunlardan birinde eksik olduğu zaman yumurta fiyatlarının dalgalanması normaldir. Kuş gribiyle beraber hayvan varlığında azalma olmuş yumurta fiyatları da olması gereken gerçek fiyatlarına ulaşmıştır" diye konuştu.
Yumurta fiyatlarına mevsim değişikliklerinin de etkili olduğunu dile getiren Kula, şunları kaydetti:
"Bu dönemde fiyatların yükselmesi, üretimin azalmasının yanı sıra tüketimin artmasıyla ilgilidir. Özellikle okulların açıldığı bu dönemde soğuyan havaların da etkisiyle yumurta tüketimi artar. Şu anda fiyatlar, gerçek fiyatlarına ulaşmıştır. Yumurta üreticileri, ülkemizde planlaması yapılmaması nedeniyle fiyat istikrarı sağlanmadığından üretimin fazla olduğu dönemlerde ürünün ucuzlaması yüzünden zarar ediyor. Uzun süreli zarar eden işletmeler, iflasa kadar gitmekted