?>

Zonguldak BEÜ dünyanın en iyi üniversiteleri arasında

Zbeü, times higher education (the) 2024 etki sıralaması’nda dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alarak, birleşmiş milletler'in 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi'nden iklim eylemleri kategorisinde 101-200 aralığında türkiye'deki ilk dört üniversite arasına girmeyi başardı.

Eğitim - 9 ay önce

ZBEÜ, Times Higher Education (THE) 2024 Etki Sıralaması’nda dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer alarak, Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’nden İklim Eylemleri kategorisinde 101-200 aralığında Türkiye’deki ilk dört üniversite arasına girmeyi başardı.

Dünya üniversitelerini çeşitli kategorilerde değerlendiren ve listeleyen Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education, “2024 Yılı Etki Sıralaması” sonuçları açıklandı. Sıralamada Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) 801-1000 aralığında listelenerek dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer aldı.

Üniversitelerin, Birleşmiş Milletler (BM)’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (Sustainable Development Goals) çerçevesinde yürüttüğü çalışmalar açısından değerlendirildiği THE 2024 yılı Etki Sıralaması’nda 125 ülkeden 2152 yükseköğretim kurumu yer alabildi. ZBEÜ, sıralamada yer alan 91 Türk üniversitesi arasındaki yerini bir adım daha ileriye taşıdı. Birleşmiş Milletler’in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İklim Eylemi kategorisinde 101-200 bandında yer alarak Türkiye’de ilk 4 üniversite arasına yer alma başarısına imza attı. Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam kategorisinde 301-400 sıralamasını elde ederek Türkiye’nin sağlık hizmeti sunan en prestijli ilk 20 üniversitesi arasında olduğunu bir kez daha kanıtladı. ZBEÜ çevre ve sürdürülebilirlik konusunda özellikle son yıllarda yaptığı yoğun çalışmaların bir göstergesi olarak Erişilebilir ve Temiz Enerji kategorisinde 401-600 sıralama aralığında yer aldığı gibi Türkiye’de de ilk 36 üniversite arasında olma başarısını gösterdi. ZBEÜ Açlığa Son kategorisinde dünyada 301-400 üniversite arasında yer alırken Türkiye’de de bu kategoride ilk 21 üniversiteden biri oldu. Eşitsizliklerin Azaltılması kategorisinde dünyada 401-600 üniversite arasında yer alırken Türkiye’de ise ilk 41 üniversite arasında yer aldı. Sorumlu Üretim ve Tüketim kategorisinde dünyada 401-600 yer alan ZBEÜ, Türkiye’de ilk 35 üniversite arasında yer aldı. Sudaki Yaşam kategorisinde dünyada 301-400 arasında yer alan ZBEÜ, Türkiye’de ilk 16 üniversite arasında yer aldı. Karasal Yaşam kategorisinde ise ZBEÜ dünyada 401-600 üniversite arasında yer alırken Türkiye’de ise ilk 29 üniversiteden biri oldu.

Bu başarıların yanı sıra tüm üniversitelerin listelendiği Hedefler İçin Ortaklık kategorisinde ise ZBEÜ 1001-1500 bandında yer aldı. Bununla birlikte Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi genel sıralamada önceki yıllara göre büyük ilerleme kaydederek 2000’den fazla dünya üniversitesi arasında 801-1000 bandında yer alması göz doldurdu. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye’deki üniversiteler arasında ilk dört üniversite arasında yer aldığı İklim Eylemi, iklimle ilgili tehlikelere ve doğal afetlere karşı dayanıklılığın ve uyum kapasitesinin bütün ülkelerde güçlendirilmesi, iklim değişikliğiyle ilgili önlemlerin ulusal politikalara, stratejilere ve planlara entegre edilmesi, iklim değişikliği azaltım, iklim değişikliğine uyum, etkinin azaltılması ve erken uyarı konularında eğitimin, farkındalık oluşturmanın ve insani ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, iklim değişikliğiyle ilgili etkili planlama ve yönetim kapasitesini artıracak mekanizmaların desteklenmesi gibi çalışmaları değerlendiriyor.

Bu sonuçlara göre ZBEÜ, özellikle çevreye duyarlılık ve yeşil enerji ve bölgeye sunulan sağlık hizmetleri alanlarındaki başarısını bir kez daha kanıtladı. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin THE 2024 Etki Sıralaması’nda elde ettiği başarı ile ilgili açıklama yapan Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer şunları söyledi: “Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak kalite odaklı büyümemizi kararlılıkla sürdürmekteyiz. Faaliyetlerini kaliteli eğitim, topluma hizmet ve uluslararasılaşma alanları altında yoğunlaştıran üniversitemizin THE Etki Sıralaması’nda elde ettiği başarı gurur vericidir. Üniversitemiz, tüm faaliyetlerini Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini de dikkate alarak planlamaktadır. Üniversitemizin 2023-2027 stratejik planında bu hedeflere yönelik faaliyetler yer alacaktır. Özellikle İklim Eylemleri, Ucuz ve Temiz Enerji ve Sağlıklı Bireyler kategorilerinde elde ettiğimiz önemli başarılar bu alanlardaki yetkinliğimizi kanıtlamıştır. Üniversitemiz, kalite odaklı çalışmalarını kararlılıkla sürdürmekte ve pek çok uluslararası platformda önemli başarılar elde etmektedir. Bu kapsamda, tüm kalite süreçleri ve uluslararası sıralamalarla ilgili çalışmalara katkı sağlayan akademik ve idari personelimize teşekkür ediyorum.”

Haftanın Öne Çıkanları

Genç kız motosiklet kazasında hayatını kaybetti

2024-06-11 17:26 - Gündem

Türkiye’nin ilk Hidrojen Vadisi projesi

2024-06-12 11:42 - Bursa

BM Genel Sekreter Yardımcısı Griffiths: "Gazze’de 1 milyon kişi açlık ve ölümle karşı karşıya kalacak!'

2024-06-12 19:28 - Gündem

Bu Yaz “TRT Spor Yazı” olacak

2024-06-11 11:25 - Spor

CHP Genel Başkanı Özel: Ezilenlerin sesini duyurmak için mücadeleye devam edeceğiz

2024-06-08 13:18 - Gündem

Paravan şirket kuranlara operasyon

2024-06-11 08:38 - Gündem

A Milli Futbol Takımı’na Ülker’den “Memleket İçin Söyle” sürprizi

2024-06-12 10:46 - Spor

İtalya’nın EURO 2024 kadrosu açıklandı

2024-06-06 18:29 - Spor

Bakan Tunç: "Türkiye’de özgürlüklerin alanını genişlettik”

2024-06-07 21:28 - Siyaset

Korfbol Dünya Şampiyonası Kemer’de düzenlenecek

2024-06-08 14:29 - Spor

İlgili Haberler

Çayırlı ve Otlukbeli’de hibe programları tanıtıldı

04:08 - Eğitim

Özbekistan ile Akademik Köprü’nün ilk durağı KBÜ oldu

22:52 - Eğitim

KBÜ Rektör Yardımcıları Bangladeş’te akademik iş birliklerini güçlendirdi

22:52 - Eğitim

Talas Atatürk MTAL öğrencileri Avrupa yolunda

20:59 - Eğitim

Akdeniz’de ’Yaşayarak Öğrenme Merkezi’ yeniden faaliyette

16:59 - Eğitim

Günün Manşetleri

Bursa OSB’lere doymuyor! Sıra Gemlik’te

00:10 - Bursa

Alinur Aktaş’tan Özel’e tepki

22:52 - Siyaset

Suat Toktaş serbest bırakıldı

22:06 - Asayiş

İnegöl'de Kurşunlu dereleri ıslah ediliyor

21:23 - Bursa

Domaniç-İnegöl karayoluna taş düştü

20:07 - Bursa