Güzelliğin en önemli unsurlarından biri de gözlerdir. Ancak gözaltında oluşan torbalar, aynaya baktığında birçok kişiyi rahatsız eder. Alınacak bazı önlemler ya da bir saatlik operasyonla bu torbalardan kurtularak, canlı ve sağlıklı bakışlara sahip olmak mümkün.
Pek çok kişinin, gözaltı torbaları ve göz etrafında oluşan morluklardan rahatsız olduğunu belirten Özel Bursa Anadolu Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Tuncay Sezgin, bu durumun yaşam kalitesini de olumsuz etkilediğini söyledi.
Sezgin, göz kapağı sarkması, kazayağı çizgileri, gözaltı torbaları ve göz kenarlarında oluşan kırışıklardan, özellikle kadınların fazlasıyla şikayetçi olduğunu ifade ederek, “Bu yaşananlar, yaşlanmanın en önemli göstergeleri arasında yer alıyor. Özellikle gözaltı torbaları, insanların gerçekte olduğundan daha yorgun, yaşlı ve uykusuz görünmesine neden oluyor” dedi.
OPERASYONU ALANINDA UZMAN BİR DOKTOR YAPMALI
Gözaltı torbalarının, yaşlanmaya bağlı olarak göz kapaklarını destekleyen kaslar dahil göz çevresi dokularının zayıflaması sonucu oluştuğunu anlatan Sezgin, rahatsızlığın genetik olabileceği gibi stres, yaşlanma, alerji, aşırı tuzlu gıda tüketimi, kullanılan ilaçların yan etkisi, uykusuzluk, böbrek hastalıkları, ağlama, kötü beslenme gibi faktörlerden de kaynaklanabileceğini kaydetti.
Sezgin, gözaltı torbaları henüz başlangıç evresindeyse neden oluştuğunun tespit edilmesi gerektiğini dile getirerek, “Eğer nedeni yoğun çalışma veya uykusuzluk ise genel olarak dinlenme önerilir. Genetik faktörler ve yaşlanmaya bağlı olarak ilerlemiş torbaların ise basit yöntemlerle giderilmesi maalesef mümkün değildir. Bu durumda müdahale edilmesi gerekebilir. Bir operasyon gerekiyorsa, bunun mutlaka alanında uzman bir doktor tarafından yapılması lazım” diye konuştu.
BLEFAROPLASTİ İLE DAHA GENÇ BİR GÖRÜNÜM
Operasyonla, göz bölgesinin daha gergin ve genç görüneceğini belirten Op. Dr. Tuncay Sezgin, uzun yıllar gözaltı torbalarıyla yaşayanların, ameliyat geçirdikten sonra birdenbire gençleştiklerine dikkat çekti.
Sezgin, alt ve üst göz kapaklarındaki torbalanmaların giderilmesi için gerçekleştirilen ameliyatın, ‘göz kapağı estetiği ya da ‘blefaroplasti’ olarak adlandırıldığını ifade ederek, “Bu operasyonla, üst göz kapaklarında göz kapağının açılmasını dahi engelleyebilen deri fazlalıkları ve torbalanmalar gideriliyor. Böylece, hem dinamik ve genç bir görünüm hem de kişinin rahat görmesi sağlanmış oluyor” dedi.
Dr. Sezgin, ameliyatın ortalama 1–1,5 saat sürdüğünü dile getirerek, ardından herhangi bir iz kalmadığını söyledi.
DİKİŞLER 7 GÜN SONRA ALINIYOR
Operasyon sonrasında ödem oluşumunu engellemek adına, gözün yaklaşık 1 saat kapalı tutulduğunu belirten Sezgin, “Hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir ve iki gün sonra banyo yapabilir. Ameliyat alanlarındaki dikişler 7 gün sonra alınır. Göz kapaklarındaki şişliklerin tamamen geçmesi, ortalama bir ayı bulur” dedi.
Sezgin, işlem sonrası 5. günden itibaren, göz çevresindeki ödemin azalmaya başladığını dile getirerek, ameliyattan sonra ağır sporlardan, solaryum, sauna gibi ödem arttıran uygulamalardan, 4 hafta boyunca uzak durulması gerektiğini de sözlerine ekledi.