H. Gül KOLAYLI / bursa.com ÖZEL
Medicana Eğitim Grubu iştiraki MBA Okulları Madekonya’nın devlet ödüllü sanatçısı Reşat Ahmeti’nin 25 eserden oluşan “Sihirli Işığın Gücü” isimli resim sergisini Bursalı sanatseverlerle buluşturdu. Sergi 5 Aralık’a kadar izlenimde kalacak. Açılışa sanatçı Reşat Ahmeti’nin yanı sıra RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Zarif Alp, Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekci, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Fethi Yıldız, Medicana Bursa Hastanesi İcra Kurulu Başkanı Dr. Engin Bozkurt ile Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı devlet Danışm anı ve sanat tarihçisi Behicüddin Şehabi; Medicana Sağlık Grubu, Eğitim Grubu ve MBA Okul yöneticileri ile öğrenci velileri katıldı.
Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fethi Yıldız serginin önemine değinerek Bursa ile Makedonya arasında MBA Okulları aracılığıyla kurulan sanat köprüsünün önemine dikkat çekti. Ardından söz alan Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Tüfekçi ise estetik ve sanatın önemine vurgu yaparak, Maslow’un ihtiyaç piramidinde en üstte estetik ve sanatın yer aldığını anımsattı. Tüfekci “Homosapiens olarak konuşabiliriz. Homofaktör olarak üretebiliriz. Ama üretimi zanaatten sanata dönüştüremiyorsak toplum olarak gelişemeyiz. Ben her toplantıda okul yöneticilerine, öğretmenlere’ ‘Bursa’da resim sergilerine, senfoni konserlerine, Türs Sanat Müziği konserlerine gitmiyorsanız, nitelikli kültür yayınlarını izlemiyorsanız bu metropolde ne işiniz var?’ diyorum. Şehirli gibi yaşamak için tüketim çılgınlığının ötesinde bir yaklaşım sergilemek zorundayız. Bursa’da ilk kez bir okulda böylesine bir sergi açılıyor. MBA Okullarını kutluyorum” dedi.
‘REŞAT AHMETİ’NİN ESERLERİNDE GELENEK, MİMARİ, FOLKLOR VAR’
Bursa’nın kendileri için yarı bir önemi olduğuna vurgu yapan Behicüddin Şehabi “Bursa Üsküp Şardağ’ın devamı. Bursa’da çok sayıda Balkan Göçmeni yaşıyor. Biliyorsunuz bir kaza yaşandı, Makendonya’da yas ilan edildi. Ama bu sergiye gelme kararı aldık. Reşat Ahmeti dünyanın her yerinde sergi açtı. Ama Bursa sergisi için ayrı bir heyecanı vardı. Zira Türkiye ile, Bursa ile ortak değerlerimiz var. Bizler kendimizi yabancı gibi hissetmiyoruz. Türkiye’siz Balkanlar, Osmanlı’sız Balkan medeniyeti düşünülemez. Tarihimizden gelen ortak değerlerimiz var. İslamiyet öncesi Peçenekler, Hun ve Kumanlar Balkanlara geldi. Osmanlı ile büyük bir medeniyete imza atıldı. Sanatçımız Reşat Ahmeti ekspresyonist ise de sanatının içinde folklorumuz, mimarimiz, geleneklerimiz ve sanat tarihi var. Işığın gücü dedik. Balkanlarda ışığı en güzel anlatan, öğrencilerine ve sergilerine yansıtan Reşat Ahmeti’dir. Devlet sanatçısıdır. Bu okulda öğrencilere sanatı böylesine bir sergiyle taşımak takdir edilesi bir olaydır” diye konuştu.
Reşat Ahmeti ise hem sağlıkla hem de eğitimle ilgili bir okulda sergi açmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Öğrencilerle atölye çalışması yaptığına da değinen Ahmeti çok olumlu bir enerji aldığını belirterek; sanatın daha iyi insan olmaya katkısına dikkat çekti. Çocuk ve gençlerin sanatla iç içe olmasının önemine vurgu yapan Ahmeti “Sanat aracılığıyla onlara ilham vermek ve cesaretlendirmek benim için çok değerli” dedi. Ardından Reşat Ahmeti’nin Görsel Sanatlar Kulübü öğrencileriyle birlikte yaptıkları atölye çalışmasında üretilen Atatürk temalı resim çalışması sunuldu.