bursa.com
Final Okulları yeni eğitim öğretim yılına, öğretmenlere seminer vererek başladı. Final Okullarının, Eğitim Danışmanı Sayın Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu, Öğrenen Organizasyon Proje Koordinatörü Sayın M. Yavuz Durmus ve Final Okulları Kurucular Kurulu Başkanımız İhsan Özen’in, Bursa Almira Otelde 2 gün süren “Uygulamalı Gelişim Odaklı Değerler Eğitimi – Öğretmen ve Yönetici Semineri – Hizmet İçi Eğitimi” seminerleri tamamlandı.
AİLE İÇİ İLİŞKİLERDE DİKKAT…
Öğretmenler ve yöneticilerin katıldığı programda aile ve öğretmenlerin öğrencilere yaklaşımlarına ilişkin inceliklere değinilirken ailelerin çocuklarının istek ve ideallerine kulak vermeleri gerektiği dile getirildi.
Seminer sürerken bursa.com’dan Bahar Görgün’ün sorularını yanıtlayan doğan Cüceloğlu, öğrenci eğitimleri kadar öğretmenlere yönelik çalışmalara da önem verdiğini belirterek, aile içi ilişkilerde mutlaka dikkat edilmesi gereken çeşitli hususlar olduğunu dile getirdi.
Doğan Bey, ne kadar süredir Final Okulları’na eğitim alanında danışmanlık yapıyorsunuz?
Eğitim danışmanlığı görevimizi 2006 yılından bu yana severek gerçekleştiriyorum. Özellikle öğretmen ve veli eğitimine özen gösteriyorum. Bu gün de öğretmenlerimizle yeniden buluştuk. Anlattıklarımızla tazeleme gerçekleştiriyoruz diyebiliriz.
“FARKINDA OLMADAN
ÇOCUKLARIMIZI KIRIYORUZ”
Yeni eğitim öğretim dönemi için veliler ve öğrencilere neler söylemek istersiniz?
Her zaman velilere söylemek istediğim şudur, eğitim bir süreçtir. Bunu unutmamalıyız. Çoğu kere üstelik farkında olmadan çocuklarımızı kalıplara sokuyoruz. Onlara benim gibi olacaksın diyoruz. Benim gibi düşüneceksin, istediğim mesleği seçeceksin, istediğim gibi yaşayacaksın, istediğim kişiyle evleneceksin, nasıl düşüneceğine ben karar vereceğim. Bu yönlendirmeyi bilmeden yapıyoruz. O zaman da çocuklar batsın bu dünya diyorlar! Asık suratlı, öfkeli, bıkkın insanlar oluyorlar. Biz de şaşırıyoruz, çocuklarımız neden böyle oldu diye. Neden yüzümüz gülmüyor diyoruz. İşte bütün bunların farkında olmak önemli.
Yeni kitabınız “Geliştiren Anne Baba” raflardaki yerini aldı. Kitabınızda nelerden bahsediyorsunuz? Nelere değindiniz?
Öncelikle ilginize teşekkür ederim. Kitabımızda beş temel konu üzerinde durduk. Birincisi, aileler çocuklarını tanıyorlar mı? Çocuklarına baktıkları zaman ne görüyorlar? İkincisi aile olarak niyetiniz ne? Çocuklarınızın olabileceklerinin en iyisi olması için ne yapıyorsunuz? Üçüncüsü siz nasıl olmalısınız? Çocuklarınıza karşı niyetlerinize hizmet etmek için nasıl hareket etmelisiniz? Nasıl birer anne ve baba olmalısınız. Dördüncüsü aile içi ilişkilerde anne ve babalar nelerin farkında olmalı? Bilimsel bilgiler eşliğinde çocuklarını incitmeden gelişmelerine nasıl yardım etmeliler? Beşinci ve son olarak ailemizle yaşayan temel değerler neler? Çocuk bunları nasıl takip edecek? Nasıl çiftçi ekinini tanıyor, ona göre su verip bakım yapıyorsa aileler de çocuklarını tanımalı…
Doğan Bey, okurlarınız için güzel haberleriniz varmı? Bursa.com olarak ilk bizden okusunlar isteriz.
Var tabii, yeni kitabımız yolda. Ben çocuk yetiştirmede iki ortamı önemsiyorum. Biri çocukların yetiştiği aile ortamı, diğeri ise sınıf ortamı. Aile ortamı ile ilgili yeni bir kitap hazırlığındayız. Özellikle aile kurmaya hazırlanan bireylerin okumasını dilerim.