. Buna göre bir ülkede uzun süren yükseliş trendlerinin bitiminde büyük para sahipleri elindeki varlıkları satarlarmış sonrasında “petrol bulundu” şeklinde haberler gelirmiş. Yaklaşık bir yıldır ülkemizde yabancıların tahvil, hisse, eurobond, gayrimenkul v.b. varlıkları sattığını okuyorduk, üzerine “doğalgaz bulundu” müjdesi gelince, sözünü ettiğimiz yazarı hatırlayıp acaba mı diye sorduk?
Aslına bakarsanız bizdeki bu durum tamamen bir rastlantı gibi duruyor, ciddi bir çıkarım yapmaya gerek yok.
Doğalgaz bulunması haberlerini mutluluk ve umutla takip ettik, süreçte güzel hayaller kurduk. Bir anda zenginleşme insanoğlunu her zaman cezbetmiştir. Karadeniz’ de hidrokarbon yataklarının olduğunu bir yabancı uzmandan bir kaç ay önce duymuştuk ancak bu enerji kaynaklarını çıkarmanın fizibil olmadığını sözlerine eklemişti. Kalite, miktar ve çıkarma maliyeti sonrasında o an hidrokarbon kaynağını çıkarma kararının verilmesini sağlıyormuş. Uzman ABD’ de son yıllarda kaya gazına yatırım yapan şirketlerin fiyatların düşmesiyle bir anda iflas noktasına gelmesini görüşünü destekleyici argüman olarak kullanmıştı.
Ümit ederiz; ülkemiz Tuna-1 bölgesinde zarar etmeden gazı halkın kullanımına sunar. Gazın Karadeniz gibi bir bölgeden çıkarılarak ana karaya getirilmesi hem teknik hem de mali açıdan çok büyük bir iştir.
Bu noktada enerji alanında daha hızlı ve daha etkin yapabileceklerimizin olduğunu biliyoruz. Seksen dört milyon enerji verimliliğiyle ilgili bir seferberlik yapsak, bulunduğu söylenen doğalgaz rezervinden daha fazla ekonomik getiri sağlarız. Enerji açığımızın olduğu aşikar ancak enerjiyi verimsiz, hesapsız kullandığımız da bir gerçektir.
Petrol bulup zenginleşeceğimiz hayallerini bir kenara bırakıp, enerjimizi verimli kullanmak için harekete geçmek yapacağımız en doğru iştir.