?>
ÇİN İŞKENCESİ
Bursa trafiği her geçen gün içinden çıkılmaz bir hale geliyor.
Birkaç yıl önceydi. Sabah işe gidiş saatlerinde Acemler’de devrilen bir kamyon yüzünden Altıparmak’ta dahi trafik kilitlenmişti. Bakın “Altıparmak” diyorum. Acemler nere, Altıparmak nere ? Kükürtlü’de tamamen duran trafik nedeniyle araçtan inip Acemler Bursaspor metro istasyonuna kadar yürüyüp trene binerek işe gitmiştim.
Bakın sadece 1 kamyonun kaza yapması bile tüm şehri kilitleyebiliyorsa bunun tek sebebi yolların darlığı yani yetersizliğidir.
Kent yöneticileri açıklamalarında "Bursa'da Trafik bitti, bitecek" falan diyorlar da görünüş Bursa'nın bu konuda bitmekte olduğu yönünde malesef.
Bursa yanlış planlanan bir şehir. Bu yüzden doğudan batıya, batıdan doğuya doğru iş veya diğer ihtiyaçlar nedeniyle sabah akşam göç yaşanıyor. Üniversite kampüsü içindeki ofisimizden Çekirge'ye 1,5 saatte gittiğim çok oldu.
Ofisten çıkıp İstanbul'a gitmem ise 1 saat 15 dakika sürüyor. dersem daha net anlaşılır.
Cuma akşamı Bursa yine trafik kabusu yaşadı. Bursa’da trafik artık her gün ve günün büyük bir bölümünde büyük bir sorun durumuna dönüştü. Bazı günler ise iyice içinden çıkılmaz noktaya geliyor. Cuma günü akşama doğru başlayan yağmurun da etkisiyle her yer kilitlendi.
Ata Bulvarı, İzmir, İstanbul, Ankara ve Mudanya Yolları durdu. Gemlik’e kadar 10 Km kuyruk oluştu.
Nüfusu 3 milyonu geçen ve 1 milyon kayıtlı aracın olduğu bir şehirde Ana arterler 3 şeritli olursa -ki bazı batçıklarda 2 şeride düşüyor- yaşadığımız trafik keşmekeşi gayet normal.
Trafik sıkışıklığı nedeniyle her gün harcanan yakıt bile başlı başına bir milli servet kaybıdır.
Bu hem devlete, hem insanlara hem de doğaya zarardır.
Bursa’da yollar genişletileceğine daraltılıp ortasından raylı sistemler geçiriliyor.
3 şeritli yolların yanlarını dev iş merkezleri dikilip, o yoların yoğunluğu daha da artırılıyor.
Hafta sonları bile Bursa’da araçla dışarı çıkmak kabus haline geldi.
Trafiğin en yoğun saatlerinden kaçmak için dışarı çıkış saatlerini ayarlar hale geldik.
İSTANBUL’DAN BAŞKA BİR ŞEY DÜŞÜNMEYEN ANKARA’DAKİ HAZRETLER !
İstanbul’dan başka şehri önemsemeyen Ankara’daki hazretler ! Bursa’ya yeni yollar ve metro yapmaya layık görmüyorlar.
İstanbul’un ve boğazın altını karınca yuvası gibi yollarla donatan Ankara’dakiler, Bursa’ya gelince devletin kasasını kapatıyorlar.
Bursa’nın hakkını cesurca savunan, ihtiyaçlarını anlatan siyasilere ve belediye başkanlarına sahip olmadığımız için de her geçen gün artan bir trafik sorunu içerisinde boğuşuyoruz.
3 milyonluk şehirde 10-15 milyonluk bir kentin trafik yoğunluğunu yaşıyoruz.
Çünkü yollarımız, kavşaklarımız dar ve yetersiz. Aynı şekilde alternatif yollarımız az.
Acemler Kavşağını rahatlatacağı söylenen ek yollarında pek çare olmayacağı ortada.
Son açılandan günün en işlek saati geçtim ve benden başka o yolu kullanan yoktu.
Bakın İzmir Yolunu örnek vereyim…
Diğer şehirlere ulaşım, konut alanları, sanayii, üniversite, ilk ve orta dereceli okullar, hastaneler, ofisler alışveriş merkezleri, eğlence alanları, spor tesisleri, turistik bölgeler hepsi aynı hat üzerinde ve buralara ulaşmak için kullanılan yol sadece 3 şerit.
Evet sadece 3 şerit !
Kayseri’ye Konya’ ya gidenleriniz bilir, oralarda ara sokaklar 3 şeritken bizde ana arterler öyle.
Ee haliyle trafik tıkanacak tabi ki.
Ankara ve İstanbul yolları, yakın çevre yolları da facia durumda.
Bakın yeni kavşaklar, alternatif yollar yapılmadıkça mevcut yollar genişletilmedikçe Bursa trafiği her geçen gün içerisinden daha da çıkılmaz bir hale gelecektir.
2010 yılında Çin’de yaşanan ve 12 gün süren trafik sıkışıklığı gibi bir kabus belki yakın zamanda olmaz; ama Türkiye’de İstanbul’un elinde olan en yoğun trafik unvanını ele geçirmemize böyle giderse az kaldığını söyleyebilirim.
Az da olsa bazı noktalarda 5 şeride çıkan yollar 1 km ileride 3’e az ileride batçıklarda 2 şeride düştükçe Bursa trafiği çözülemez.
Belediye yetkilileri çift katlı yol yapmaktan falan bahsediyorlar da, lafta kalıyor tabii. Öyle bir proje trafiğe belki katkı sağlayabilir; ama şehir estetiği açısından hiç iyi olmaz.
Bursa'daki öncelik yolların genişletilmesi ve alternatif yollar ve kavşaklar açılması iken yetkililerimiz KGYS (Kent Güvenlik Yönetim Sistemi) ve EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) gibi yatırımlara yöneliyorlar. Tamam suçlar tespit edilsin tabi ki; ama trafikteki mağduriyetler de suçlara zemin hazırlayabiliyor.
UZMANLARDAN DESTEK ALINMALI
Bursa’yı yönetenler bu işi çözemiyorlar. Bu durumda dünya metropollerinde trafik sorunlarını çözebilmiş bu işin uzmanlarını kente getirmeli ve hem günümüz hem de geleceğe yönelik planlamalar ve projeler yaptırmalılar.
Bursa trafiğine göstermelik tedbirler değil, kalıcı ve net müdahaleler gerekiyor.
Aksi takdirde trafikte yaşadığımız Çin işkencesi artarak devam edecek.
TEBRİKLER BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Son olarak hafta sonu yazımı ulaşımla alakalı güzel bir gelişme ile bitirmek istiyorum.
Bursa Büyükşehir Belediyesi BUDO ücretlerinde %40 indirime gitmiş.
Bu konuda kendilerini tebrik ediyorum.
Hem iddiaların aksine hizmete devam edip insanları keyfi fiyat politikası uygulayan İDO’ya mahkum etmemek hem de ilaveten ücret indirimine de gitmek takdir edilesi bir karardır.
Bu tarz yani halkın bütçesine fayda sağlayacak uygulamaların her alanda alınması dileğiyle.
YAZARIN DİĞER YAZILARI