?>

‘Toplumun yüzde 60’ı aşılanmazsa sonbaharda 4. dalga gelebilir!’

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan; aşı karşıtlığının aşılama hızını yavaşlattığını, eğer aşılamada istenen seviyelere ulaşılamazsa, varyantlar nedeniyle sonbaharda 4. Dalganın çok şiddetli gelebileceği uyarısında bulunarak halka ‘aşılanın’ çağrısında bulundu.

H. Gül KOLAYLI

3 yıl önce

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında aşı kampanyası yürütüyor…

“Aşı ol hayatı yakala” sloganıyla yürütülen aşı kampanyası çerçevesinde şehrin belli yerlerinde kurulan aşı uygulama noktaları oluşturuldu. Kent Meydanı AVM;SMarka AVM, Korupark AVM, Yıldırım Kaymakamlığı, Şehreküstü’nde 15 Temmuz Demokrasi Meydanı olmak üzere 5 ayrı yerde kurulan aşı uygulama noktalarında isteyen tüm vatandaşlar randevusuz aşısını olabiliyor. Sağlık ekipleri eş zamanlı olarak halka Kovid-19 ve aşılar hakkında da bilgilendirme yapıyor.

Aşı uygulama noktalarını ziyaret eden Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz’ın verdiği mesaj şöyle:

“Pandeminin bitmesi ve en kısa zamanda eski normallerimize dönmek için tek yolun aşılanma… Bu nedenle Bursa’da top yekûn bir aşı seferberliği başlattık. Gençlere çağrıda bulunuyoruz. Aşı olmayan annenizi, babanızı, dedenizi ve ninenizi de alarak aşı olmaya gidiniz…”

Aşılamalar aynı zamanda tüm organize sanayi bölgelerinde ve büyük fabrikalarda da sürüyor… Binin üzerinde çalışanı olan fabrikalara mobil ekipler gidiyor. Ama her şeye karşın sahadan gelen bilgiler aşılanmanın istenilen yani toplumda sürü bağışıklığı oluşturacak düzeyde olmadığını gösteriyor… Şu anda Türkiye genelinde Sağlık Bakanlığı toplumun en az yüzde 60’ını aşılayabilmek için elinden geleni yapıyor. Bursa’da da öyle…

 

AŞILAMA HIZINDA DÜŞÜŞÜN NEDENİ

Öte yandan…

Pek çok konuda karşı karşıya gelen Türk Tabipler Birliği ile Sağlık Bakanlığı Kovid aşılaması konusunda hemfikir ve her ikisi de aşı kampanyası yürütüyor…

Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ile görüştüm… Aşılama hızının düştüğüne dikkat çekti. Özellikle üç hususa vurgu yaptı;

“Birincisi vaka sayılarının çok azalması nedeniyle halkta koruma önlemleri bırakıldı. Oysa salgın henüz bitmedi. İkincisi aşılama istenen düzeyde değil, tek engel de aşı karşıtlığı. Şu anda Sağlık Bakanlığı’nın elinde yeteri kadar aşı var. Aşılama reddine bağlı aşılama hızında yavaşlama var…

Üçüncüsü ise sonbaharda 4. Dalga çok şiddetli gelebilir. Çünkü değişik varyantlar var.”

2020’NİN HAZİRAN’I, SONBAHARI…

Doğru söylüyor. Vaka sayısının azalması, salgının bittiği anlamına gelmiyor. Hatırlayın geçen haziran ayında vaka sayısı ne kadar azalmıştı.

 Ama sonbaharda başlayan artış kış aylarında sürdü ve 2021’in Nisan ayında pik yaptı. Şunun şurasında 3 ay kadar önce 17 Nisan’da vaka sayısı 62 bin 606’ya fırlamıştı. Toplumsal bellek o kadar çabuk sıfırlanıyor ki!

 Az önce alışverişten geldim. Kahvehanelerde, dükkan önlerinde, marketlerde insanlar maskesiz. Caddelerde de maskesiz dolaşan sayısı çok fazla. Artık maske takanlar için tek tük diyebileceğimiz bir süreçteyiz. (İncirli ve Tayyareci Mehmet Ali Caddesi için geçerlidir. Ama yaptığım birkaç telefon konuşmasından sonra başka yerlerinde çok farklı olduğunu sanmıyorum. )

Gerçi insanlar da çok bıktı, bunaldı. Ama biz bu filmi geçen sene de görmüştük. Saldım çayıra Mevlam kayıra misali insanlar pandemi bitmişçesine kendilerini dışarılara atmışlardı; sonbaharda okullar açılmıştı, ama açık kalamadı. Art arda kapanmalar gelmeye başladı. Ve ülke olarak kendimizi salgının kimilerine göre üçüncü, kimilerine göre ikinci dalgasının içinde bulduk…

Aşılamanın toplum geneline yayılması, sürü bağışıklığının elde edilmesiyle dördüncü dalgayı durdurmak mümkün. Bilim insanları bunun için toplumun en az yüzde 60’ının aşılanması gerektiğini söylüyor.

Yazıktır, okul kapatmalarla çocuklarımız, gençlerimiz bir yılı daha kaybetmesinler. Yüz binlerce insan işsiz aşsız kalmasın…

DOÇ. DR. İMRAN SAĞLIK:  AŞILAMADA YÜZDE 60’A ULAŞAMAZSAK PANADEMİ BİTMEZ!

Öte yandan Bursa Tabip Odası Sağlık Gündemi Podcasti’nin de ana konularından biri Kovid aşıları oldu. 20’nci bölümünde Dr. Ayşenur Aydoğan Yentürk ve Doç. Dr. İmran Sağlık mikrofon başına geçtier…

Dr. Ayşenur Aydoğan Yentürk’ün sorularını yanıtlayan Doç. Dr. İmran Sağlık şunları söyledi:

 “Pandeminin sona erdiği algısının oluşturulmaması gerekiyor. Sağlık çalışanları bire bir salgınla mücadeleyi sürdürüyor. Halktan da destek bekliyoruz. Çok yol aldık, çok şey öğrendik. Sokaktaki insanlar da virüs, varyant, mutasyon, filyasyon gibi pek çok yeni şey öğrendi aslında… Öğrenmeye de devam ediyoruz. Hala öğrenmemiz gereken çok şey var…”

Toplumda aşılananların en az yüzde 60 olması gerektiğine dikkat çekti:

“Bu orana ulaşamazsak pandemi bitmez. Açılıp, kapanmalar devam eder. Tüm sağlık çalışanların aşılarını oldu. Vatandaşlarımız sağlık çalışanlarına güvensin.

Biontech’in ürettiği aşının nispeten daha yeni bir teknoloji olduğunu biliyoruz. Bu yüzden tereddüt edenlere şunu söylemek istiyorum; COVID-19 sonrası görülebilecek olan etkiler, aşı sonrası görülebilecek olanlardan kat be kat daha fazladır. Aşı sonrası alerjik reaksiyon oluşmaması çok çok nadir karşımıza çıkıyor…“

“BİLİME GÜVENİN VE AŞI YAPTIRIN”

Doç. Dr. Sağlık Bilimsel yönteme güvenilmesi ve aşı yaptırılması çağrısında bulundu:

“Bilimsel yönteme insanlarımız güvenmeli. Aşı sonrasında yaşanan her rahatsızlığı aşıya bağlama gibi bir eğilim ortaya çıktı. Bu tuzağa düşmemeli insanlar, mRNA aşılarının uzun dönem etkisine dair elimizde bir veri yok. Ancak bu aşılar halka yapılmadan önce ciddi testlerden, güvenlik aşamalarından geçiyor. Hem İsrail hem Avrupa ülkeleri bu aşıları halklarına uyguluyor…”

‘EN RİSKLİ YOL SOLUNUM; MASKE TAKMAYA DEVAM EDİN!’

Doç. DR. İmran Sağlık Kovid-19’da en riskli bulaş yolunun solunum olduğuna dikkat çekerek insanların maske kullanmaya devam etmesini önerdi:

 “En riskli yol solunum. Kan nakliyle dahi virüsün bulaşmadığını gördük. İnsanların en önemli savunma yolu maske olmaya devam ediyor.

 Yüzde 100 zararsız ve etkili bir korunma yolu. İnsanlar özellikle sıcak havalarda maske takmaktan bunalıyorlar evet bizler de bunalıyoruz.

 Özellikle sağlık çalışanların tüm gün boyunca maskeyle çalışıyorlar. Maskeden kurtulmamızın tek yolu da aşı olmaktan geçiyor…”

Doç. Dr. Sağlık artan bulaşın Hindistan’da olduğu gibi varyantları çoğalttığına dikkat çekti:

 “Hindistan’da, virüsün her gün binlerce kişiye bulaşması nedeniyle yeni bir varyant ortaya çıktı. Delta varyantı olarak adlandırılan bu virüs, bir öncekinden çok daha bulaşıcı ne yazık ki… Yakında da baskın tür haline gelecektir. Aynısı İngiltere varyantında da yaşanmıştı.”

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI