?>

Cemil Aydın ‘Yangın söndürme helikopteri Bursa için kaçınılmaz!’

Geçmiş dönem belediye meclis üyelerinden Cemil Aydın son dönemdeki yangınlara atıfta bulunarak Bursa’da gökdelen ve yüksek katlı binaların çoğaldığına dikkat çekti. Aydın, Büyükşehir Belediyesi’ne yangın söndürme donanımını güncellemesini ve yangın söndürme helikopteri alınmasını önerdi.

H. Gül KOLAYLI

3 yıl önce

Bursa’da hem belediye meclisi üyesiyken hem de ayrıldıktan sonra kent adına kafa yoran nadir kişilerden biri de Cemil Aydın’dır.

2009-2014 ,2014-2019 Osmangazi Belediye Meclis Üyeliği yapmıştı.  Cemil Aydın belediye meclis üyeliği döneminde eleştirilerini, çözüm önerileriyle birlikte yapıcı bir şekilde gündeme getirir ve Bursa basını ile paylaşırdı.

Elbette, başka meclis üyeleri de öneri ya da eleştiri getirirdi. Ama Cemil Aydın’ı farklı kılan görüş ve önerilerini, emek vererek Bursalı gazetecilere, Messenger, Whatsapp aracılığıyla kimi zaman fotoğrafları da katarak; hem de isme özel ulaştırmasıydı. Hiç üşenmezdi…

Cemil Aydın belediye meclis üyeliğini bırakalı 2, 5 yıla yaklaştı. Ancak, bu defa da bir Bursalı, bir kentli olarak uyarı ve önerilerini paylaşmayı sürdürüyor…… Malum… Başta Manavgat, Bodrum, Marmaris olmak üzere günlerdir söndürülemeyen orman yangınları hepimizi kahretti…  Ormanlar, meyve bahçeleri, ekili alanlar, seralar, köyler, evler, büyükbaş ve küçük baş hayvanlar, orman canlıları yandı…  Can kayıpları da yaşandı. Yangınlar hala sürüyor.

BURSA’DA GÖKDELENLER VE YÜKSEK KATLI BİNALAR ÇOĞALDI!

Cemil Aydın’ın da gündemi yangınlar…

 Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İtfaiye Müdürlüğü’ne önerileri şöyle:

“2016 yılında Bursa'da yaşanan orman yangınlarına ve yapılan gökdelenlere dikkat çekerek yerel yönetimlere çağrıda bulunmuştuk.

Bugün içinde önerimiz güncelliğini korumaktadır. Zira; Bursa büyümeye devam ediyor.

Büyürken yapılaşma modeli de o yapıların kullanım şekli de değişiyor…

Yüksek binalar çoğaldı. Bağlı olarak, yangınların çıkış nedenleri başta olmak üzere teknik özellikleri de değişim içinde…”

Çok da haklı. Eskiden Bursa’da yüksek bina olarak sadece BUTTİM’i bilirdik. Şimdi çoğunluğu Nilüfer ve Mudanya Yolu’nda olmak üzere bir sürü yüksek bina var. Şehrin merkezindeki Doğanbey ucubeleri de onlardan biri!

Cemil Aydın şehirde sayıları çoğalan gökdelen ve yüksek binalara atıfta bulunarak uyarıyor:

“İtfaiyemizin de değişime ayak uydurması gerekiyor. Uzun merdivenli araçlar elbette önemli. Fakat yaz aylarında ormanlarımızla birlikte ciğerimiz de yandı.

 Bu tür yangınlara karadan bir yere kadar müdahale edilebiliyor.

 Ayrıca gökdelenler ve sanayi bölgelerimiz çok geniş bir alanda çoğaldı. Uludağ başlı başına önemli bir merkez.

Bursa’nın yangın felaketi yaşamamak için söndürme donanımını elden geçirmesi gerekiyor.

Belki her gün kullanılmayacak, ama artık yangın söndürme helikopteri Bursa için kaçınılmaz hale gelmiştir…”

 

PLAN DEĞİŞİKLİKLERİ SADECE EMSAL DEĞERLERİYLE GÜNDEME GELMEMELİ!

Hazır Cemil Aydın’ın önerilerini gündeme getirirken diğerlerine de değinmek istiyorum; “Yapılanma, dönüşüm, estetik ve plan değişiklikleri” başlığı altında şöyle diyor:

“Son yıllarda sıkça istenmeye başlanan geniş ölçekli plan değişiklikleri sadece emsal değerleri ile gündeme gelmemelidir.

Yapılması düşünülen projeler bundan böyle mimar, şehir plancısı, çevre ve peyzaj mühendisleri ile birlikte planlanarak yerel meclislerin gündemine getirilmelidir.

İstenen plan değişikliği ve ortaya çıkacak binaların estetiği, görünümü, bölgesine katacağı olumlu veya olumsuz değer her yönüyle görülmelidir.

Bunun için en güzel örnek Çekirge Meydan Projesinde ortaya konulan plan değişikliği çalışmalarıdır. Çeşitli mühendisliklerin ortaya koyduğu düzenlemeler muhatapları tarafından geniş bir şekilde bir bütün olarak görülmüş ve incelenmiştir.

Belediye meclislerinin gündemine getirilecek bu tip plan değişikliklerinde kamuoyunun da bilgilenmesi ve işin başında ortaya çıkacak yapılaşmayı görmesi sosyal, kültürel ve şehircilik adına olumlu bir gelişme olacaktır…”

 

BURSA’DA VAKİT GEÇİRMEDEN YAPILACAKLAR LİSTESİ

Ancak, Cemil Aydın’ın öyle bir paylaşımı var ki; Bursa’nın çözüm bekleyen sorunlarının özeti gibi… Şehirde “Daha fazla vakit kaybetmeden” yapılması gerekenleri şöyle özetlemiş:

“Çekirge meydan ve ulaşım projesi; Demirkapı kentsel dönüşüm projesi,Kent Meydanı genişleme ve Osmangazi Meydanı ile birleşmesi…

Altıparmak, Çarşamba ve Demiryolu Altı Bölgesi'nde kentsel dönüşüm proje çalışmaları;

Yunuseli Havalimanı arazisi, Paşa Çiftliği arazisi; Eski Tütün Depoları arazisi, Orman İşletmesi arazisi, Nilüfer Hastane Alanı arazisi…

Belediye Otobüs İşletmesiarazisi imar ve plan değişikliği tartışmaları; Mevlana Mahallesi kentsel dönüşüm projesinin rol model fonksiyonu…

Mollaarap bölgesi başta olmak üzere güney semtlerimizde yaşanan heyelan tehlikesi.

Fay hatları, heyelan bölgeleri ve de şişmiş ve sıvılaşmış alanların uygulama planlarına işlenmesi…

Çalı Yolu’nun genişletilmesi,Demirci, Yaylacık Tahtalı, Alaattinbey ve Çalı bölgelerinde tarım arazilerine yapılan kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi…

Kurşunlu ve Güzelyalı bölge ve sahillerinin turizm ve sosyal tesis ihtiyaçları ve de modernize edilmesi…

Beşyol Kavşağı’nda yapılması gereken yonca şeklindeki kavşak projesi; Eski Gemlik Yolu Caddesi üzerinde dönüşüm çalışmaları…

T2 tramvay hattının bitirilmesi ve T1 tramvay hattının verimliliğinin gözden geçirilmesi; Emek-Şehir Hastanesi metro çalışmaları…

Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nın Ata Bulvarı’na bağlanması…

Kükürtlü-Sıcaksu Mevkii'nin Sırameşeler-Soğanlı bölgesine bağlantı yolu projesi kısa ve orta vadede çözüme kavuşturularak Bursa için yeni bir yol haritası ortaya konulup, Güney Çevre Yolu ve Hızlı Tren Hattı yapımının yerel ve merkezi idareler tarafından bitirilmek üzere gündeme alınması zorunluluktur.”

Söylemesi Cemil Aydın’dan yazması bizden!

YAZARIN DİĞER YAZILARI