Limak Enerji’nin kurumsal sitesindeki “Enerji Danışmanım” sayfasında elektrikli cihazların kullanım sürelerine göre harcadıkları kWh saat ve kaç lira tuttuğu da yer alıyor…
Evde kullanılan elektrikli cihazlar ile küçük ev aletlerinin yaktığı elektriğin faturalara yansıması da var sitede, özetle şöyle:
Televizyonu haftada 35 saat izlediğinizde faturaya yansıması 13 TL; 140 saat izlerseniz 52 TL; hiç kapatmazsanız, 60 TL’nin üstünde!
Elektrik süpürgesini haftada iki saat kullandığınız takdirde ödeyeceğiniz para 11 TL; ama her gün ortalığı süpürürseniz, haftada 8 saat kullanırsanız 44 TL!... Temizlik hastası kadınlarımıza duyurulur!
Aaa, bir de saç kurutma makinesi var; haftada 1 saat kullanıldığında faturaya yansıması 11 TL; ama her gün saçınıza fön çekiyor ya da elektrikli saç şekillendirici her gün kullanıyorsanız; elektrik faturası ciddi biçimde şişer! En az 44 TL!
Mikro dalga fırının haftada bir saatlik kullanımının bedeli 3 TL; mikser, blender ve robotun haftalık 1 saat kullanımının bedeli ise 3 TL…
Mutfaktaki cihazlar arasında en çok elektrik yakanlardan biri de su ısıtıcısı (kettle); Haftada 4 saat kullanımının faturası 26 TL…
Haftada 56 saat bilgisayar kullanmanın bedeli ise 21 TL! 112 saat kullanırsanız 42 TL!
ELEKTRİK HARCAMA VE ÖDEME REKORU KLİMADA!
Yaz mevsiminde elektrik faturalarını en çok şişiren kuşkusuz klimalar; Haftada 56 saat kullanırsanız 83 TL; 112 saat kullanırsanız da 166 TL!..
Bulaşık makinesi su ısıtıcıya göre çok masum! Haftalık 5 saatin bedel 8 TL!
Haftada 1 saat tost makinesi kullanıyorsanız 4 TL, 2 saat ütü yapıyorsanız 18 TL; evde 28 saat playstation oynanıyorsa bedeli 15 TL…
520 litrelik buzdolabı haftada 168 saat çalıştırıldığında karşılığı 27 TL; derin dondurucu 168 çalıştığında ise bedel 14 TL…
Çamaşır makinesini haftada 6 saat kullandığınız takdirde faturaya yansıması 18 TL; aynı sürede çamaşır kurutma makinesini kullanırsanız onun da bedeli 22 TL…
Elektrikli ızgaranın çok elektrik yaktığını sanırdım öyle değilmiş! Haftada 1 saat kullanmanın karşılığı 2 TL! 4 saat kullanırsanız 8 TL…
Aydınlatmalar 3 lamba haftada 35 saat açık kaldığında karşılığı 23 TL! Tek let aydınlatmanın 35 saatlik karşılığı ise 2 TL!
Kombi haftada 56 saat kullanıldığında bedeli 31 TL! Aspiratörü haftada 7 saat çalıştırırsanız faturaya yansıması 9 TL…
Fırını haftada 2 saat kullandığınızda 16 TL; haftada 1 saat tıraş makinesi kullanımı 1 TL iken aynı sürede kahve makinesi kullanımının karşılığı 5 TL…
Ayrıca Limak Enerji’nin Enerji Danışmanım Sayfasında cihazlarınızı kendi kullanım
saatlerine göre kWh saatini ve faturaya yansımasını da tek tek hesaplamanız mümkün… Sayfada enerji tasarrufu tüyoları da var…
Elektrik kWh saat birim fiyatı arttıkça ödenecek bedeller de yükselecek…Fatura bedelinin düşürülmesi de kısmen vatandaşın elinde! Kısmen; çünkü elektrik birim fiyatına yapılan zamlarda vatandaşın vebali yok! Kaçak kullananlar hariç! Öte yandan Limak’ın Enerji Danışmanı Timleri ev ve işyeri ziyaretleri sırasında elektrikli aletlerin, aydınlatmaların, ısıtma ve soğutma sistemlerinin enerji tüketimleri incelenerek, bu cihazların nasıl kullanılması ve konumlandırılması gerektiğini anlatıyor.
Aynı zamanda kullanıcılara özel olarak sunulan tasarruf ve verimlilik tavsiyeleri ile hem enerji tüketiminde hem de fatura tutarlarında nasıl düşüş sağlayacakları gösteriliyor.Proje ile tüm Türkiye’de pek çok ev ve iş yerine ulaşılarak, tasarruf bilincinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
***NİLKOOP’TAN ATLAS’TA
‘KAZAN-KAZAN’ PROJESİ
Nilüfer Belediyesi Kadın dernekleriyle NİLKOOP aracılığıyla ortak üretim çalışması başlattı…
Atlas Kadın Derneği üyelerinin meşhur Atlas köyü çileğinden yaptığı reçeller, Nilü mağazasında satışa sunulacak.
NİLKOOP’un Atlas’taki üreticilerden aldığı çilekler Atlas Köyü Kadın Derneği üyeleri tarafından Nilüfer Dernekler Yerleşkesi mutfağında reçele dönüştürülecek…
Projede her türlü ayrıntı düşünülmüş; mesela üretim sürecine Nilüfer Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nde görevli gıda mühendisleri de katılacak…
Bu ortak çalışma ile vatandaşların doğal ve sağlıklı ürünlere makul fiyatlarla ve kolayca ulaşabilmeleri sağlanırken, gıda ürünleri üreten kadın derneği üyesi kadınların da aile ekonomilerine katkı sağlayabilmeleri amaçlanıyor.
Önümüzdeki haftalarda diğer kadın dernekleri de üretim süreçlerine katılacak.
Ürünlü Mahallesi kadınları turşu ve erişte; Misili kadınlar tarhana yaparken…
Kayapa Kadın Derneği üyeleri kahvaltılık sos, Yolçatı Kadın Derneği üyeleri bamya turşusu ve kuskus, Çamlıca Kadın Derneği üyeleri de kuru baklava ve el açması mantı üretimi gerçekleştirecek.
Hepsi de Nilüfer Kent Bostanı mağazasında satışa sunulacak… Başta da dediğim gibi bu projenin kazananı çok.