?>

Bu çocuklar sahiden de geleceğin umudu!

Macide Gazioğlu Kükürtlü Ortaokulu’nda düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda 24 stantta öğrenciler beyin ve yapay zekadan deprem zararlarını en aza indirmeye; korkuluktan hareketli ayakkabılara dek birbirinden ilginç projelerini sergiledi.

H. Gül KOLAYLI

3 yıl önce

Son 10, 15 günden bu yana Bursa’da ortaokul ve liselerde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarları düzenlenmeye başladı… Bu bilim fuarları TÜBİTAK’ın devlet okullarındaki 5-12. Sınıflar için çıktığı çağrı kapsamında düzenleniyor.

Dün de Macide Gazioğlu Kükürtlü Ortaokulu Spor Salonu’nda gerçekleşen Bilim Fuarı’nın açılışına katıldım.

 Açılışa Bursa İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür, Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Gürhan Çokgezerile Şube Müdürleri, okul müdürü Ramazan Yürük, i öğretmenler, Okul Aile Birliği üyeleri, veli ve öğrenciler katıldı… Bursalı hayırsever iş insanı Sabahattin Gazioğlu tarafından yaptırılan ortaokul, bu yıl Macide Gazioğlu Kükürtlü Ortaokulu adıyla hizmete girmişti. Ancak okulun köklü bir geçmişi var. Öğrencilerinin akademik başarılarının yanı sıra çeşitli spor dallarında aldıkları derecelerle devlet okulları arasında öne çıkan bir eğitim kurumu… Bunda Okul Müdürü Ramazan Yürük’ün de payı büyük.

“ÖĞRENCİLERİMİZİN ARAŞTIRAN BİREYLER OLMASINI İSTİYORUZ”

Açılış konuşmasını yapan Ramazan Yürük şunları söyledi:

 “Bu yıl ilkini düzenlediğimiz TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarına gösterilen ilgiden dolayı çok memnunuz. Öğrencilerimizin araştıran, kendisini geliştiren bireyler olarak bilime katkı sunmak amacıyla çok daha fazla projede yer almalarını yürekten istiyoruz.

Öğretmenlerimizin rehberliğinde özverili çalışmalar gerçekleşti. Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin verimli çalışmaları sonucu ortaya çıkan bilim projeleri bugün sergileniyor…”

Öğrencilerin gelecekte bir bilim insanı olarak Atatürk’ün de dediği gibi Türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyine taşıyacağına dair umudunu dile getiren Yürük, “Gelecek yıla çok daha fazla proje ile hazırlanacağız… TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nın açılmasında emeği geçen öğretmen ve öğrencilerimizi kutluyorum” dedi.

Daha sonra fuarın açılış kurdelesi kesildi.  İl Milli Eğitim Müdürü Serkan Gür ve konuklar stantları gezerek öğrencilerden projeleri hakkında bilgi aldı…

Henüz tören başlamadan gittiğimden tek tek stantları gezdim, bilim projeleriyle fuara katılan öğrencilerle konuştum.

100’den fazla öğrenci 24 stantta birbirinden farklı ve ilginç projeler hazırlamışlar.

KİL TABLETTEN USB BELLEĞE! AYAKKABILIKTAN KORKULUĞA!

Projelerden bazıları şöyle:

Öğrenciler “Kil tabletten USB’ye” projesinde kilden somut örneklerle geçmişten bugüne bilgiyi saklama ve aktarma yöntemleri üzerinde kil, papirüs, parşömen, kağıt, disket, CD-DVD ve USB bellek ile çalışmışlar…

“Besinleri Saklama Koşulları” başlıklı projede reçel ve turşu yapmışlar…  “Fotosentez” de ise Sardunya ve Atatürk çiçeğinin bazı yapraklarını folyo ile kapatıp 15 gün sulamışlar vebitkinin güneş ışığına olan ihtiyacını saptamışlar.

Bir başka grup elektrik devresi oluşturarak Türkçe dersine destek amacıyla bir nevi oyun oluşturmuş ve kelimeleri eşleştirmiş

Öğrenciler de sınıfa/ yaşa göre ayarlanabilen hareketli askılık yapmışlar. Çok hoştu.

Bir diğer grup öğrenci ise çiftçiler için ekili alanları kargalardan ve diğer hayvanların zarar vermesini önlemek adına sensörlü korkuluk oluşturmuş, maketini yapmışlar!

Bir başka projede öğrenciler evde sayısı artan ayakkabılar yüzünden yaşanan sıkıntıya çözüm olarak üretilen istenildiğinde çekip uzatılabilen rafları olan ayakkabılıkların prototipini yapmışlar.

DİLİMİZE GİREN YABANCI KELİMELERLE İLGİLİ OYUN

Animals Word Game isimli projede ise İngilizce hayvan isimleri soyları başta soyları tükenmekte olanlar olmak üzere bir oyun kurgulanmış; piyonla oynanan oyunda oyuncular doğru cevapta bir kare ileri;  yanlış cevapta ise geri gidiyor ve bu arada İngilizce sözcük dağarcıklarını geliştiriyor!

Çok Amaçlı Cetvel projesinde ise her türlü ölçümü yapabilen pergel ve cetvel olabilen bir ölçüm aleti yapmayı hedeflemişler.

En hoşuma giden projelerinden biri de “Türkçesini Biliyorum” başlıklı çalışmaydı. Öğrenciler, Türkçeye giren yabancı kelimelerin Türkçe karşılıklarının olduğu bir oyun üretmişler… Kendileriyle konuştuğumda “Bu kadar çok yabancı kelimenin dilimize girdiğini bilmiyorduk” dediler.

Oyunla birlikte anadil sevgisi ve farkındalığı yaratmak hedefleniyor. Onunun içerisine basit bir bilgi yarışması olmaktan uzaklaştıracak fikirler eklemişler.

8 öğrenci Değerler Eğitimi kapsamında “Bir Kardelen Bir Öykü” adlı bir kitap hazırlamış.

‘DEPREMİN YIKICI ETKİSİNDEN KORUNMA!’

En çarpıcı projelerden biri de “Doğal Afetler ve Afet Yönetimi” Danışman öğretmen Arzu Apaydın; projede yer alan öğrenciler ise Melek Açıkgöz, Büşra Öztürk, Batuhan İlhan, Ceyda Kurnaz… Proje özetini okuyunca neden dikkatimi çektiğini anlayacaksınız:

“Binanın altında yer alan ve sarsıntıyla çalışmaya başlayan elektromıknatıslar maketin alt tabanına yerleştirilmiş olan mıknatısların yanı kutupları iterek deprem anında binayı yukarı kaldırarak zeminden ayırır ve depremin yıkıcı etkilerinden korunulmuş olur.” “Beynimizin Gücü” projesinde Yapay Zeka alt proje olarak irdelenirken, bilgisayar, internet, bilim ve teknik dergilerinden yararlanılmış ve beyin maketi yapılmış.

Beslenme ve Performans başlıklı projede ise yanlış beslenme alışkanlıklarının sportif performansa olumsuz etkisi irdelenmiş. Bir başka projede ise “Ağaçların birbiriyle iletişim kurup kuramayacakları” sorgulanmış. Ağaçların yaprak dökme nedenleri, ağaçların kökleri aracılığıyla birbirlerine nasıl yardım ettikleri mantar ağı sayesinde iletişimde oldukları gibi konularda araştırma yapılmış ve veriler paylaşılmış…

Bir başka grup ise Pick Teoremiprojesinde çokgenlerin yüzölçümlerini hesaplamada yeni ve kolay yöntemleri araştırmış ve çok ilginç bir çözümleme getirmiş! Birim karelerden oluşan düzlemde formül ezberlemeden paket lastikleriyle yapılan çerçevelemede kolayca hesaplanabiliyor!

KÜLTÜREL MİRAS DA UNUTULMAMIŞ!

Kültürel Miras projesinde Irgandı Köprüsü incelenmiş; saha çalışması yapıldıktan sonra köprünün maketi oluşturulmuş.

Fabldaki Varlıklar başlıklı projede internet ve fabl kitaplarından yararlanılarak fabldaki varlıkların kendi özellikleriyle yer almaması sorunsal olarak irdelenmiş.

Bir grup öğrenci ise  “Yeşil Cami ve Süsleme Sanatı” projesi kapsamında Yeşil Cami’de incelemelerde bulunmuş çini atölyelerine gitmiş ve öğretmenleriyle birlikte çini yapmışlar.

Yine Kültürel Miras kapsamındaki bir projede Ulucami enine boyuna ele alınmış ve çok başarılı bir maketi oluşturulmuş.

Bu öğrenciler insana umut veriyor!

YAZARIN DİĞER YAZILARI