?>

Prof. Dr. Kayıhan Pala: ‘Kovid-19 kaynaklı ölümler açıklanandan fazla!’

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Bursa Tabip Odası’nın ortaklaşa Prof. Dr. Hamdi Aytekin ve Halk Sağlığı Sempozyumu düzenledi… 12 Eylül 2021’de yaşama veda eden Prof. Dr. Hamdi Aytekin’e gösterilen vefa takdire değerdir….

H. Gül KOLAYLI

3 yıl önce

Sempozyuma konuk olarak Prof. Dr. Necati Dedeoğlu, Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, Prof. Dr. Çağatay Güler, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Dr. Eriş Bilaloğlu ile Prof. Dr. Kayıhan Pala ile Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ile Prof. Dr. Hamdi Aytekin’in ailesi katıldı. Hamdi Hoca’yı Yardımcı Doçent olduğu 1980 öncesi yıllardan tanırdım. İyi hekimdi, iyi insandı.

Sempozyumda Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın yaptığı açıklamalar oldukça çarpıcıydı… Prof. Dr. Pala Sağlık Bakanlığı’nın salgın yönetimine dikkat çekerken tıp biliminde vaka hasta ayrımının yeri olmadığını hatırlattı…

Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan ‘COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nin Haziran 2021 ile Eylül 2021’de çıkarılan sürümlerini de karşılaştıran Prof. Dr. Pala, Eylül ayında, Haziran’da yayınlanan rehberde okulların için ifade edilen, ‘4 metrekareye bir kişi’ ve ‘sınıflarda en fazla 15 kişinin olması’ kısımlarının çıkarıldığına dikkat çekti… Eğitim-İş Sendikası da sıkça okullarda yeterli salgın tedbiri alınmadan açıldığını gündeme getiriyor…  Prof. Dr. Pala da okullarda etkili bir hazırlık yapılmadığı yorumunu yaptı…

Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın paylaştığı bilgilere göre;

“Uluslararası genom analizi veri tabanına göre Nisan 2020’de Türkiye’deki COVID-19 virüsü ağırlıkla Suudi Arabistan kökenli. Bir kişinin ikincil olarak kaç kişiye virüs bulaştırabildiğini gösteren R0 değerinin pandemiye karşı etkili bir yanıt verilmemesi nedeniyle salgının onuncu gününde 9,6’ya kadar çıkarken; salgının en hızlı yayıldığı ülkelerde bile en yüksek 6 civarlarında!”

Bir başka çarpıcı açıklama da aşılama oranının aslında yüzde 54 olduğu yönündeydi:

Yüzde 81 oranını belirlerken sadece 18 yaş üstü nüfus dikkate alınıyor. Yabancı ülkelerden gelen mülteciler de yine bu sayıya dahil değil. Dolayısıyla açıklanan oran gerçeği yansıtmıyor.

Zira yüzde 81 gibi bir aşılanma oranı olsaydı bugün toplumsal bağışıklık eşiğine yaklaşmamız beklenirdi. Bizim hesaplarımıza göre aşılanma oranı yüzde 54 civarındadır.”

ÖLÜM SAYISI AÇIKLANANDAN DAHA FAZLA

Prof. Dr. Pala, vaka sayısında dünyada 6’ncı, ölüm sayısında ise 19’uncu olan Türkiye’nin pandemi ile mücadelede başarılı olmadığını iddia etti…  Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye’nin 8 Kasım 2021 tarihi itibarıyla 72 bin 510 COVID-19 nedeniyle ölüm bildirdiğini ancak CHP Genel Merkezi’nin 21 il belediyesinden topladığı verilere göre Türkiye’de COVID-19 nedeniyle ölenlerin sayısının Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı gibi 72 bin değil, 149 bin 315 olarak tahmin edildiğini savundu…

Prof. Dr. Pala kendisinin yürütücüsü olduğu bir araştırmanın bulgularını da açıkladı: “Bursa’da 2020'de 4 bin 596 kişinin bulaşıcı hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiği kayıtlara geçmiş bulunmaktadır. Bursa’da bulaşıcı hastalıklara bağlı ölümler, önceki beş yılın ortalamasına göre 2020 yılında yaklaşık 76 kat artış göstermiştir.”

 OMICRON HENÜZ TESPİT EDİLMEMİŞ!

Almanya’nın nüfusu 83 milyon 240 bin! Türkiye’nin ise 84 milyon artı en az 4 milyon da barındırdığı mülteci ve sığınmacı ile 88 milyon! Prof. Dr. Pala, Almanya’nın yeni varyantların tespiti için 108 bin 836 örnekte genom analizi yapmışken, Türkiye’de ise sadece 4 bin 601 olduğuna dikkat çekti…

Ve şöyle bir tespit yaptı: “Bu durum Omicron’un ülkemizde neden hala saptanamadığını açıklıyor olabilir…”

HANGİ MESAFE? METRO VE BELEDİYE OTOBÜSLERİ TIKLIM TIKIŞ!

Salgınla mücadelede tüm sorumluluk sağlık çalışanlarıyla vatandaşın kendisinde… Maske, mesafe, hijyen!

İyi hoş da nasıl? Dün mecburen metro kullandım; tıklım tıklım doluydu! Hangi mesafe? Binmeden maskenin üzerine bir maske daha taktım. Tıkana tıkana yarım saat yolculuk yaptım.

Okullarda öğrenciler kırk kişiyle ders yapıyor Kahvehaneler, kafeteryalar; AVM’ler, tıklım tıklım dolu!! Hangi mesafe?

Aşı kartı zorunlu olsun deniyor! Olsa ne olacak?

Aşılı olmak virüs taşıyıcısı olmayı engellemiyor ki! Aşı kişinin Koronavirüs olmasını engellemiyor; olursa daha hafif geçirdiği söyleniyor!

Çok sayıda arkadaşım, tanıdığım aşıları tam olmasına karşın Kovid-19 oldu! insanların toplu olarak bulunduğu ortamlara girişte aşı kartının zorunlu olmasının tek yararı, aşılama oranının yükselerek toplumun sürü bağışıklığına götürülmesi! O da zor!

Yeni varyantlar çıkıp duruyor! Koronavirüs inkar edilen evrimi evrile evrile; yeni varyantlarıyla milletin gözüne sokuyor!

KESK’TEN VE TMMOB İKK’DAN ZAMLARA TEPKİ

KESK Yöneticileri TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu’nu ziyaret etti.

Toplantıya KESK Eş Başkanı Şükran Kablan, Eğitim Sen MYK Üyesi Arzunur Şimşek, Tarım Orkam Sen MYK Üyesi Mehmet Kaya, Yapyol Sen MYK Üyesi Armağan Çalık, Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Yüksel Bayraktar, Yapı Yol Sen Bursa Şube Başkanı Okan Okumuş, Tarım Orkam Sen Bursa Şube Başkanı Fikret Gizir, Tarım Orkam Sen Bursa Şube Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Hanik, Eğitim Sen Bursa Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hülya Ağ ile TMMOB’a bağlı Şube temsilcileri katıldı…

KESK temsilcileri tarafından 18 Aralık’ta Diyarbakır ve İzmir, 19 Aralık’ta İstanbul ve Ankara’da “Geçinemiyoruz!” İşsizliğe, Yoksulluğa Hayır! Emekten, Halktan Yana Bütçe İstiyoruz!” talepleriyle yapılacak mitinler gündeme getirildi…

TMMOB Bursa İKK Sekreteri Ferudun Tetik dayanışmaya atıfta bulundu ve TMMOB İKK olarak 18 Aralık Cumartesi günü saat 12. 30’da “Emeğimize, mesleğimize, haklarımıza sahip çıkıyor, sorunlarımıza çözüm istiyoruz” demek için, Bursa Kent Meydanı’nda basın açıklaması yapacaklarını söyledi.

HER YERE YETİŞEN TÜRKOĞLU BİLE ZAMLARA YETİŞEMİYOR!

İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’yla birlikte yaptıkları basın açıklamasında dev plastik kupa maketiyle iktidara zam şampiyonluğu göndermesi yaptı… Türkoğlu, “Neymiş, vatandaş 6 ay dişini sıkacakmış, sonra düze çıkılacakmış. Sıka sıka diş mi kaldı millette” dedi…

Zamları ve hayat pahalılığını eleştiren Türkoğlu 2020 ve 2021 yıllarına ait mukayeseli zam listesini de verdi…

2020’de motorin 6,56 TL iken 2021’de 10,07 TL; 2020’de besi yemi 110 TL iken 2021’de 230 TL; 2020’de üre gübre 100 TL iken 2021’de 750 TL;

2020’de 5 litre sıvıyağ 50 TL iken 2021’de 110 TL;

2020’de 5 kilosu 25 TL iken 2021’de 45 TL;

2020’de 1 paket makarna 2,5 TL iken 2021’de 5 TL;

2020’de 1 koli yumurta 15 TL iken 2021’de 37 TL;

2020’de 1 ton demir 4 bin TL iken 2021’de 12 bin 500 TL;

2020’de 1 metreküp çimento 190 TL iken 2021’de 420 TL;

2020’de un 5 TL iken 2021’de 10 TL;

Valla Selçuk Türkoğlu bile zam yağmuruna yetişememiş… Dün akşam bizim mahalle marketinden alışveriş yaptım…Artık alığa döndük. Birkaç kalem bir şeyler alıyoruz; 80, 90 TL! Salak salak esnafın yüzüne bakıyorum; sadece ben değil herkes böyle! Alışmış milletin bu tepkisine; insanların halinden anlıyor, hiç üşenmeden hesabı görünce alıklaşan herkesin torbasındakileri bir kere daha hesaplıyor; sonuç aynı! Mahalle bakkalımız olan genç “Abla ben de ne yapacağımı şaşırdım. Sattığımı yerine koyamaz oldum. Unu 11,5 liradan satıyordum. Bu akşam 12 liradan ben satın aldım; kaça satacağım ben bu unu millete? Bak şu bisküvi iki hafta önce 2 liraydı; 4 liradan satıyorum. Az önce fiyat listesi geldi; bana gelişi 5 lira!” Yani her yere yetişen Selçuk Türkoğlu bile zamlara yetişemiyor. Zira onun zam listesinde un 10 lira!  

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI