?>

Kadına yönelik şiddete karşı yelkenler fora

Uludağ Soroptimist Kulübü kadına yönelik şiddete karşı “Turuncu Günler” adı altında 16 günlük farkındalık çalışması kapsamında Mudanya’da Bursa Yelken Kulübü ortaklaşa karada ve denizde etkinlik düzenledi. 11 Aralık’ta Akeramos Sanat Merkezi’nde açılan“Turuncu Günler Sergisi” sergisi ise 20 Aralık’a kadar izlenimde kalacak.

H. Gül KOLAYLI

3 yıl önce

Turuncu, Birleşmiş Milletler’in (BM) erkek şiddetine karşı yürüttüğü mücadelenin resmi rengi. BM’nin küresel ‘Dünyayı Turuncuya Boya’ kampanyasına destek veren Kulüpler Mudanya’yı denizden ve karadan turuncuya boyamış oldu… Her iki kulübün yöneticileri, üyeleri ile gönüllülerin katıldığı ve Mudanyalıların da destek verdiği etkinlikte, katılımcılar Mudanya Mütareke binası önünde buluştu. Trilye’den yola çıkan yelkenliler ise Mudanya Mütareke binası önünde yarım ay nizamı alarak turuncu farkındalık bayraklarını göndere çekti.

Uludağ Soroptimist Kulübü Başkanı Rüyam Küçüksüleymanoğlu etkinliğin amacını “16 günlük Turuncu Günler kampanyası çatısı altında hayata geçirdiğimiz etkinlikler kapsamında bugün Mudanya’dayız. Bursa Yelken Kulübü ile birlikte hayata geçirdiğimiz bu etkinlik ile şiddete dur demek için sesimizi yükseltiyor ve herkesi sesini yükseltmeye davet ediyoruz” şeklinde özetlerken….

Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Guvernörü Nesrin Turşucular ise şunları söyledi:

“Biz Turuncu Günler’de şiddete farkındalık yaratırken ülkemizdeki şiddete de ‘dur’ diyoruz. Kadına yönelik şiddet ile mücadeleye hayır demek için Mudanya’nın kıyısını turuncuya boyuyoruz. Şiddet son bulsun istiyoruz…” Bursa Yelken Kulübü Başkanı Haluk Turşucular da kulüp olarak STK’larla farkındalık projelerinde iş birliği yaptıkları ve kadına yönelik şiddete karşı oldukları mesajını verdi.

Kulüp üyeleri ve gönüllüler ellerinde kadına yönelik şiddetle mücadele pankartlarıyla, sloganlar atarak Mudanya sahilinde kısa bir yürüyüş gerçekleştirirken, broşür de dağıttılar.

TURUNCU GÜNLER SERGİSİ

Uludağ Soroptimist Kulübü Turuncu Günler etkinliklerini; kulüp üyesi olan Aysun Çölbayır’ın ev sahipliğinde Akeramos Sanat Merkezi’nde düzenlenen resim sergisiyle noktaladı. Turuncu Günler sergisi 20 Aralık’a kadar izlenimde olacak…

Çok sayıda kulüp üyesi ile sanatseverlerin katıldığı açılışta konuşan Prof. Dr. Rüyam Süleymanoğlu katılımcılara teşekkür ederek şunları söyledi:

“Şiddete karşı dünyayı turuncuya boyayan, çeşitli tekniklerle ortaya çıkmış eserler sergimizin konusunu oluşturdu. Bu 16 gün boyunca Uludağ Soroptimist Kulübü olarak 20 bin Amerikan servisi dağıttık. Kız öğrencilere yönelik flört şiddeti ve akran zorbalığı eğitimleri verdik. Turuncu Günler’in finalini ise özellikle sanatla ifade ederek bitirmek istedik…”

Akeramos Sanat Merkezi Direktörü Aysun Çölbayır ise sanatın iyileştirici özelliğine dikkat çekti:

“Sanatın iyileştirici bir yönünün olduğunu hepimiz biliyoruz, umarım ki bu çalışmalarımız amacına hizmet eder.” Türkiye Soroptimist Kulüpleri Federasyonu Program Direktörü Filiz Yayla ise kendi yaptığı seramik tabakları ironik bir göndermeyle kırarak “Kalpler, kemikler değil bu tabaklar kırılsın ve yaydığı enerji dünyayı sevgiyle sarsın” mesajı verdi. Sergi açılışında Uludağ Soroptimist Kulübü’nün genç üyelerinden Neriman Bale Okulu mezunu Cansu Sarıbal, 14 yıllık bale sanatı yolculuğunun yansıması olan Flamenko dansıyla “Şiddete dur” mesajı verirken, katılımcılara da hoş anlar yaşattı.

KAMU KURUMLARINDAN KADIN KOOPERATİFLERİNE DESTEK

Kadınlar tarafından kurulan üretim, ticaret ya da tanım odaklı kooperatiflerin en büyük sorunları, ürünlerin pazarlanması, finansal ve dijital okuryazarlık ile devletin çeşitli kurumlarının destek, hibe ve eğitim programlarından habersiz olmalarıydı.

Dolayısıyla kadın kooperatiflerinin yerel yönetimler ile kamu kuruluşları tarafından desteklenmesi, bilgilendirilmesi çok önemli.

Yıldırım Belediyesi, çeşitli mahallelerde kadınlardan gelen talepleri değerlendiriyor. Yerinde incelemelerde bulunuyor. Ve o mahalledeki potansiyeli değerlendirerek ya kooperatif kurulmasını teşvik ediyor ya da Kadın Eğitim ve Girişimcilik Merkezleri kuruyor.   

Yıldırım Belediyesi tarafından 20 mahallede Kadın Eğitim ve Girişimcilik Merkezi kurulurken; ilçede desteklenen kooperatif sayısı 4’ü tarım, 4’ü ticaret konulu olmak üzere 8’e çıktı.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz diyor ki:

“Kadın Eğitim ve Girişimcilik Merkezlerimiz ile Yıldırımlı kadınlarımızın sosyal yaşamdaki rolünü arttırmaya çalışıyoruz. Yaptığımız bu çalışmalarla bizler yalnızca kapıyı araladık. Yıldırımlı kadınlarımız da yola koyuldu Kadınlarımız bu proje ile hem sosyal alanda hem de eğitim noktasında kendilerini geliştirme imkânı buldular. Birçok vatandaşımız kendi başarı hikayesini yazmaya başladı. …”

Bu yıl Yıldırım Belediyesi kadın kooperatiflerine yönelik “Markalaşma Çalışmaları” kapsamında “Ürün Geliştirme ve Ürün Çeşitliliği, Ücretlendirme, Patent, Satış ve Pazarlama Teknikleri, Dijtal Pazarlama ve E-Ticaret, Paketleme” gibi ana başlıklarda eğitimler düzenlenecek…

Böylece kadın kooperatifleri yönetici ve üyeleri finansal ve dijital okuryazarlık ile pazarlama; Ür-Ge gibi eksik kaldıkları alanlarda desteklenmiş olacak…

Özetle; Yıldırım Belediyesi, kadınların istihdama ve üretime katılması adına özgün bir model geliştirdi.

Bu arada Bursa milletvekili Emine Yavuz Gözgeç’in “Kadın kooperatifleriyle kamu kaynaklarını buluşturacağız” söylemi hayata geçiyor.

Geçtiğimiz günlerde çeşitli kamu kurumu temsilcilerinden oluşan bir heyet Mevlana Hüma Hatun Evleri’nde faaliyet gösteren Yıldırım Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni (YILKA-KOOP) ziyaret etti…

Toplantıya katılan kamu ve yerel yönetim temsilcilerinin isimleri şunlar:

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’ndan (BEBKA) Mehmet Akar (Uzman);

İş-Kur’dan Sibel Zengin (Şube Müdürü) ile Melek Işıksever (İş ve Meslek Danışmanı);

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden Nurgül Duran (Şube Müdürü);

Tarımsal Kalkınma ve Destekleme Kurumu (TKDK) Ferit Güner (Medya Sorumlusu);

Tarım İl Müdürlüğü’nden Songül Acıköse (Ziraat Yüksek Mühendisi) ve Gökhan Kocabaş (Ziraat mühendisi);

İl Ticaret Müdürlüğü’nden Ufuk Yeşilyurt (Şef);

Yıldırım Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Filiz Çilingir ile İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi Sorumlusu Ebru Demir Yüksel…

Toplantıya YILKA-KOOP Başkanı Semiha Şan ile gönüllü Mali Müşavir İlkay Mutluay da katıldı.

Kurum temsilcileri Semiha Şan’dan talep ve sorunlarla ve kooperatif olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi aldı. Filiz Çilingir ile Ebru Demir Yüksel ise Yıldırım Belediyesi olarak kadın kooperatiflerine verdikleri desteğin yanı sıra Kadın Eğitim ve Girişimcilik Merkezleri’nde çeşitli kurumlarla iş birliğinde yürütülen kurs ve eğitimler konusunda bilgi paylaştılar.

Kamu kurum temsilcileri de eğitimler, hibe ve destek çağrı programları hakkında bilgilendirmede bulundu. Ayrıca bu ziyaretlerin Bursa genelinde tüm kadın kooperatiflerine yapılacağını da öğrendim. Bu koordinasyon gerektiren çalışmayı çok yerinde bulduğumu belirtmeliyim.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI