Şölen havasında geçen etkinlikte bin 500’e yakın öğrenci kahvaltı ile ağırlanırken, Bursa Uludağ Üniversitesi Müzik Topluluğu da mini bir konser verdi. Etkinliğe Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Saim Kılavuz, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ile çok sayıda belediye bürokratı da katıldı…
Ayrıca yapılan çekilişte öğrencilere çeşitli hediyeler armağan edildi. Etkinlikte söz alan Aktaş Bursa Uludağ Üniversitesi’nde 137, Bursa Teknik Üniversitesi’nde ise 56 öğrenci topluluğu olduğunu söyleyerek, öğrencilerden öneri ve taleplerini iletmelerini, karşılıklı fikir alışverişi ile sıkıntıları çözebilecekleri mesajını verdi…
Aktaş Bursa’daki öğrencilere yönelik sayıları paylaştı “Bursa Uludağ Üniversitesi’nin 71 bin 790 öğrencisi var, yüzde 48’i şehir dışından. Bursa Teknik Üniversitesi’nin ise 9 bin 601 öğrencisi var, onların da yüzde 45’i Bursa dışından. Vakıflar, KYK, gibi farklı yurtların kapasitesi 17, 18 bin civarında. Yeni yapılan, yapılmakta olan yurtlar da var.” Şöyle bir hesap yapacak olursak; Bursa Uludağ Üniversitesi’nin dışarıdan gelen öğrenci sayısı; 34 bin 459 ediyor… Bursa Teknik Üniversitesi’ne Bursa dışından gelen öğrencilerin sayısı da 4 bin 122… Yani, Bursa’ya çeşitli illerden gelen öğrencilerin toplamı 38 bin 581… Demek ki 20 bin öğrenci ev kiralayarak barınma sorununu çözüyor.
İSTANBULDA ÖĞRENCİ ULAŞIMI 2,66 TL, BİZDE 1,50 TL!
Başkan Alinur Aktaş Bursa’da öğrencilerin acil barınma sorununu çeşitli misafirhanelerle anlaşma yaparak çözme yoluna gittiklerini anlattı ve dedi ki:
“Bursa Teknik Üniversitesi Yıldırım ilçemizde. Şehrin doğusunda yurt yok. Buradaki yurt ihtiyacının giderilmesi için bir takım çalışmalarımız, görüşmelerimiz var. İstanbul’da öğrenci ulaşımı 2,66 TL, bizde 1,50 TL…
Biz öğrenci evlerinden su bedelinin yüzde 50’sini alıyoruz. Doğalgaz bizde değil, ona müdahil olamıyoruz, ama bir takım görüşmelerimiz de var.
Ben 28 yıl önce Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde okumuştum. O zaman da yurt sorunu vardı. Emirsultan’da arkadaşlarımla ev kiralamıştık. Avrupa’da en fazla öğrenci yurdu olan ülke Türkiye’dir…” “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” diyen Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Annemi 4,5 yıl önce kaybettim. Annem çocukluğundan söz ederdi, anlattıkları sanki taş devriymiş gibi gelirdi bize. Şimdi aynı şeyi 24 yaşındaki oğlum ve 16 yaşındaki kızım ile konuşuyoruz. Çok şey değişti elbette, ama değişmeyen değerlerimiz de var. Sizin fikirleriniz bizim için çok önemli…”
‘GENÇLER BİZİM GELECEĞİMİZ’ Ve şunları söyledi:
"Biz farklı etkinlik ve aktivitelerle onların sosyalleşmesine katkı vermeye çalışıyoruz.
Gençlik Kulübü uygulamanız gerçekten bütün Türkiye'ye örnek oldu ve 70 binden fazla öğrencimiz bu uygulamadan istifade ediyor.
Bu uygulama ile öğrencilerimizle 365 gün 7/24 devam eden bir ilişkimiz var.
Gençler bizim geleceğimiz. Onlarsız bir Türkiye ve dünya düşünülemez. Büyükşehir Belediyesi olarak onları hayata en iyi şekilde hazırlamanın gayreti içindeyiz…” Ahmet Kılıç ise Bernard Shaw’ın “Gençlik gençlere bırakılmayacak kadar kıymetlidir” sözüne atıfta bulunurken bu görüşe katılmadığını da ekledi…
Ve etkinliğe katılanları Ankara’ya davet ederek "Biz gençleri sadece gelecek olarak değil, bugünümüz olarak da görüyoruz. Büyükşehir Belediyemiz gerçekten onların hayatlarını kolaylaştıracak önemli çalışmaları gerçekleştiriyor. Bugün gençlerimizle bir Bursa buluşması gerçekleştirdik. İnşallah gençlerimizle bir Ankara buluşması da gerçekleştireceğiz" dedi.
“GÖRÜKLE KYK’DAN BTÜ’YE GİDİŞ-GELİŞ 3 SAAT”
Toplantıda öğrenciler adına söz alan Bursa Teknik Üniversitesi Bilim Toplulukları Başkan Temsilcisi Hasan Emre Karakaya öğrenci toplulukları çalışmaları hakkında bilgi verdi.
“Sıkıntılarımızı yapıcı bir taleple gündeme getirmek istiyoruz” diyen Karakaya şunları söyledi:
“Bizler Yıldırım’da eğitim görmekteyiz. Görükle’deki KYK yurtları ile Yıldırım’daki BTÜ’nün iki yerleşkesinin arası 1,30 dakika, gidiş geliş 3 saattir.
Özellikle de sınav zamanı bu süre bizim için çok değerlidir. Görükle bölgesinde ortak bir nokta belirlenerek servis ya da düşük ücretli minibüs hattı vardır. Bursa Teknik Üniversitesi’nin Yıldırım’da tanınırlığı azdır.
Mimar Sinan ve 152 Evlet Metro durağına Bursa Teknik Üniversitesi durağı isminin verilmesini talep ediyoruz. Böylece daha tanınır olacaktır. BTÜ’nün Yıldırım’da iki yerleşkesi var; Bir diğer talebimiz ise özellikle de iki yerleşke arasındaki koridorun güvenlikli açılmasıdır.”
Makul ve uygulanabilir talepler… Uludağ Üniversitesi Kültür Sanat Toplulukları Birliği Başkanı Mehmet Emin Şenses de öğrenci topluluklarının faaliyetlerini gündeme getirdi; her iki üniversite topluluk temsilcisi deçorba çeşmesinden Gençlik Kulübü uygulamasına, mahalle gönüllülerinden kültür merkezlerine dek gençlere yönelik çalışmaları nedeniyle Başkan Aktaş'a teşekkür etti.
KENT KONSEYİ GENÇLİK MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA ONUR KOÇAK SEÇİLDİ
Bursa Kent Konseyi Gençlik Meclisi'nin tek adaylı Olağan Seçimli Genel Kurulu'nda Onur Koçak Gençlik Meclisi'nin yeni başkanı oldu.
Onur koçak görevi eski başkan Kıvanç Cakalıoğlu’ndan devraldı. Genel Kurula Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan, STK temsilcileri, üniversitelerin öğrenci topluluk başkanları da katıldı…
Kıvanç Cakalıoğlu 2016 yılından bu yana Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı idi. Kongrede yaptığı konuşmada 5 yıllık çalışmalarını özetleyerek “Yüzlerce gönüllü ile pek çok projeyi hayata geçirdik” diyerek, kendilerine destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan’a teşekkür etti.
Onur Koçak ise şu mesajı verdi: "Bizler de bu bilinçle ülkemizi geleceğe taşıyacak girişimci ruh ve dinamizme sahibiz. Bize güvenin. Bursa'mızda genç arkadaşlarımızın sosyal, entelektüel, duygusal her türlü gelişimi için birlikte çalışmaya, onlara katkı sunmaya hazırız.”
Genel Kurulda konuşan Bursa Kent Konseyi Başkanı Şevket Orhan ise gençlere şöyle seslendi:
“Enerjinizi boşa harcamayın. Her 1 dakikada 11 kişinin açlıktan öldüğü, eşitliği olmayan bir dünyada yaşıyorsunuz. Dünyada adaleti sizin gibi gençler sağlayacak. Öyle güçlü olun, mücadele içinde olun ki bir parça ekmeğe muhtaç olan o gençlere de hayat verin. Hep beraber mutlu, güçlü, adaletli, sevgi dolu, barış dolu bir dünyayı, herkesin huzur içinde olduğu bir dünyayı hayata geçirin…”
Kıvanç Cakalıoğlu’nu tanıyorum; üretken, çalışkan bir genç insan olarak kente ve gençlere önemli katkılar sundu... Bu süreçten sonra da topluma yararlı işler yapmayı sürdürecektir. Bayrağı devralan Onur Koçak’a başarılar diliyorum.