?>

Bursa Tabip Odası’ndan bilimde imece; Kardiyoloji kitabı

Bursa Tabip Odası (BTO) bilimsel yayınlarını sürdürüyor. BTO bünyesindeki Sürekli Tıp Eğitimi Komisyonu Covid-19, Nefroloji, Hematoloji, Endokrinoloji kitaplarından sonra şimdi de Kardiyoloji kitabını yayımlayarak tıp bilim insanlarının, tıp öğrencilerinin ve hekimlerin hizmetine sundu.

H. Gül KOLAYLI

3 yıl önce

Bursa Tabip Odası, son dönemde farklı bir şeyler yapıyor. Sürekli Tıp Eğitimi Komisyonu öncülüğünde bilimsel kitaplar yayınlanıyor.

BTO üniversite gibi yayın yapıyor! Farklı disiplinlerden bilim insanlarının da katkı koyduğu kitaplarda farklı üniversitelerden ve sağlık kuruluşlarından tıp bilimcilerinin makaleleri yer alıyor.

Bu alanda, Başkan Doç. Dr. Alpaslan Türkkan ve yönetim kurulu üyeleri ile komisyonlar ve oda çalışanları uyumlu bir ekip çalışması sergiliyor. BTO Sürekli Tıp Eğitimi Komisyonu’nun başkanlığını kitap yayını konusunda deneyimli Uz. Dr. Cem Heper yürütüyor. BİLİMDE İMECE BÖYLE BİR ŞEY OLSA GEREK! Bursa Tabip Odası Uz. Dr. Cem Heper’in editörlüğünde “Multidisipliner Covid-19”; Prof. Dr. Alparslan Ersoy editörlüğünde “Klinik Pratikte Nefrolojik Hastalıklara Yaklaşım”; Doç. Dr. Vildan Özkocaman ve Prof. Dr. Fahir Özkalemkaş’ın editörlüğünde “Klinik Pratikte Hematolojik Hastalıklara Yaklaşım”; Prof. Dr. Canan Özyardımcı Ersoy’un editörlüğünü yaptığı “Klinik Pratikte Endokrinolojik ve Metabolik Hastalıklara Yaklaşım kitaplarını yayımlamıştı… Şimdi de Uz. Dr. Cem Heper ve Doç. Dr. Selma Kenar Tiryakioğlu editörlüğünde iki ciltlik “Kardiyoloji” kitabı yayımlandı. Kitabın 1. cildi 867 sayfadan oluşuyor ve 25 bilim insanının makalesi yer alıyor. İkinci cildi ise 826 sayfadan ve 29 bilim insanının yazdığı makaleden oluşuyor. Bilimde imece böyle bir şey olsa gerek!

Dünyada ve ülkemizde insanların ölüm sebeplerinin başında kalp ve damar hastalıkları geliyor. O yüzden güncellenmiş bilgilerin yer aldığı bu kitap, tıp camiası açısından önemli bir yayındır…

ÖLÜMLERİN YÜZDE 32’SİNİN NEDENİ KALP DAMAR HASTALIKLARI

 BTO Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan da kitaba yazdığı yazıda bu hususa değiniyor:

“Dünya Sağlık Örgütü her yıl 17,9 milyon insanın kalp ve damar hastalıklarından yaşamını yitirdiğini hesaplamaktadır. Kalp ve damar hastalıkları nedenli ölümler tüm ölümlerin yüzde 32’sini oluşturmaktadır.

Bu hali ile kalp ve damar hastalıkları insanlığın birinci sıradaki katilidir. Kalp ve damar hastalıkları ölümlerinin yüzde 85’i kalp krizi ve felç nedeniyle olup erken ölümlerin en büyük nedenidir.

Sık görülen hastalık olması, önemli düzeyde ölüme yol açması, toplumlarda büyük ekonomik yük oluşturması ve korunabilir olması kalp ve damar hastalıklarını halk sağlığı sorunu yapar.

Toplumun önemli sağlık sorunu olan kalp hasatlıklarına yönelik bilginin güncellenmesi ve paylaşılması hastalıkla mücadele için değerlidir.”

Başkan Türkkan, BTO’nun sürekli tıp eğitimine verdiği öneme de vurgu yapıyor:

“Bursa Tabip Odası 6023 sayılı yasasında tanımlandığı biçimde sürekli tıp eğitimi ile ilgili görevini yerine getirmeyi sürdürmektedir.

Bu çerçevede bilgi notu yayınlamaktan kitap basımına, yuvarlak masa toplantılarından kongrelere kadar değişik boyutta sürekli tıp eğitimi etkinliği düzenlemiştir.

 Değişen koşullara ve teknolojiye ayak uydurmanın kurumların sürekliliği ve etkinliği için gerekli olduğu görüşüyle; podcast kanalı ve sürekli tıp eğitim amaçlı oluşturulan yeni web sayfası ile hekimlere yönelik mesleki eğitim etkinliklerini geliştirmiştir.

Bursa Tabip Odası kolektif emeğe dayalı bilimsel kitaplarıyla dikkat çeker. Kardiyoloji kitabımız da çok sayıda bilim insanının emeği ile oluşturuldu.

Başta Kardiyoloji kitabının editörleri Uzman Doktor Cem Heper ve Doç. Dr. Selma Kenar Tiryakioğlu olmak üzere tüm yazarlara ve kitabın baskısında emeği geçenlere teşekkür ediyorum…”

FARKLI DİSİPLİN VE AKADEMİK MERKEZLERİN İŞBİRLİĞİ İLE YAZILDI

Cem Heper ile Selma Kenar Tiryakioğlu, Kardiyoloji kitabında, editörler olarak yazdıkları ön sözde diyorlar ki:

“Bursa Tabip Odası tarafından yayınlanan ilk “Sürekli Tıp Eğitimi Kardiyoloji Kitabı” için bu önsözü yazmaktan büyük bir mutluluk ve onur duruyoruz.

Atatürk’ün söylediği; ‘Büyük işler, mühim teşebbüsler; ancak, müşterek mesai ile kabil-i temindir’ sözü, hepimiz için söylenmiş olmalı diye düşünüyoruz. Çünkü böylesine büyük bir projenin ilk kardiyoloji kitabı bir veya iki kişinin çalışması ile gerçekleştirilemezdi.

Mesleğiyle birlikte, meslektaşlarının eğitimine de kendini adamış olan bütün yazarlarımızın ve bu kitabın oluşmasında görev yapan birçok insanın özverileri, emekleri ve anlayışları sayesinde bu kitabı yayınlayabildik.

Farklı disiplinlerin ve farklı akademik merkezlerin işbirliği ile yazılan bölümlerin, hekimlik uygulamalarında daha başarılı sonuçlar sağlanmasını, bir merkezdeki eksiklerin diğer merkezdekiler tarafından giderilebilmesinin ve ileriye dönük bilimsel çalışmalarda gereken işbirliklerinin bu yayın anlayışı ile kolaylaştırılabileceğini düşünüyoruz.  

Bu sayede, aynı anlayışı benimseyen; Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp fakültesi, Bursa Yüksek İhtisas Hastanesi, Edirne Tıp Fakültesi, Kocaeli Tıp Fakültesi başta olmak üzere, diğer özel ve resmi kurumlarda görev yapmakta olan değişik bilim dallarındaki yazarlarımız bir araya gelerek ilk adımımız olan bu kitabın var olmasını sağladılar.”

GÜVENİLİR BİLGİ ARAYANLAR İÇİN YARDIMCI KAYNAK

Heper ve Tiryakioğlu kitabın hedef kitlesini ve amacını ise şöyle özetliyor:

“Kitabımız; kardiyoloji alanına ilgi duyan tıp fakültesi öğrencileri, aile hekimleri, koroner yoğun bakım ve reanimasyon yüksek hemşireleri, acil tıp teknisyenleri, kardiyolojide veya acil tıp uzmanlığında veya anestezi ve reanimasyon uzmanlığında veya diğer tıbbi branşlarda uzmanlık eğitimine başlamış hekimler ve ilgi duyduğu kardiyolojik konularda güvenilir bilgi arayanlar için, yardımcı bir kaynak olarak hazırlanmıştır.

Kitabımızın hedefi ve kapsamı kardiyoloji alanındaki her şeyi öğretmeye çalışmaktan ziyade, temel kardiyoloji ve kardiyolojideki gelişmelerin yanı sıra, uzmanlık derneklerinin çalışmalarından sağlanan bilgilerin, uzmanlık dışı alanlardaki meslektaşlarımıza iletilmesini ve bu bilimsel dernek çalışmalarının hakkettiği genel farkındalığın arttırılmasının sağlanmasına yönelik olup, ileri okumalara ihtiyaç duyan okuyucuların referanslardan (Kaynaklar bölümünden) yararlanması amaçlanmıştır.

 Ulusal uzmanlık derneklerimiz başta olmak üzere, alanında otör kabul edilen bütün uluslararası uzmanlık derneklerinden, dergilerden ve pubmed’te  yer alan yayınlardan yararlanılmasına ve yararlanılan yayınların ileri okumalar için atıflanmasına bu nedenle özen gösterilmeye çalışılmıştır.”

Önsözde editörler, kitaba katkı koyan herkese tek tek teşekkürlerini de iletmişler…  Kardiyoloji kitabına isteyen herkes Bursa Tabip Odası’nın kurumsal sitesindeki Yayınlar bölümünden e-Kitap olarak ulaşabilir.

Editörlerin Önsöz’de naif bir ricaları da var:

“Hekimlerin ve tıp eğitimi ile ilgilenen herkesin bedelsiz e-kitap olarak temin edebileceği bu kitaptan yapılacak alıntılar ve kullanılacak bilgiler, kaynak gösterilerek yapılırsa, bizleri ve benzer çalışmalarda görev alan meslektaşlarımızı onore edilmiş, gereken destek verilmiş olacaktır. Gelecekteki yayınlarınızın referanslarında yer alan bütün yazarlarımız ve odamız adına şimdiden teşekkür ederiz. Biliyoruz ki: “Bilgi ve sevgi paylaştıkça artar…”

BİR TEŞEKKÜR DE BENDEN… Cem Heper hem kardiyoloğumdur, hem de aile dostumuzdur. Haziran ortalarında yaşadığım yüksek tansiyon sorunuyla sayesinde başa çıktım.

 2021 Haziran’ında pandemiden kaynaklanan hareketsiz yaşam ve obezite sorununa yoğun stres tetiklemesi eklenince yüksek tansiyon atağı yaşadım. Bir haftada üç gece hastanelik oldum. Bir türlü kontrol altına alınmayan tansiyon sorunumun çözümü ile herkesin nasıl verdiğimi merak ettiği kilolardan kurtuluşum da onun sayesindedir. 1 saate yakın anlattığı diyet açıklamasından aklımda kalan tek şey vurucu ve ikna edici tek bir cümle olmuştu:

‘Kemoterapi gibi düşün!”

Dediklerine (Ne yazık ki ve bana yazıklar olsun ki, tek bir şey hariç!) harfiyen uydum; ilaçlarımı düzenli kullandım… 20 küsur kilo da verdim ve sağlığımı önemli ölçüde geri aldım… Bu defa da yeri gelmişken Cem Heper’e doktorum olarak bir teşekkür de benden…

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI