?>

Aktaş: “Gazeteciler kamu görevi yapıyor’

Büyükşehir Belediyesi Alinur Aktaş’ın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü kapsamında Bursa Basını ile buluşması gerçekleşti. Başkan Aktaş 4 itfaiyecinin yaşamını yitirdiği kaza nedeniyle çok üzgündü.

H. Gül KOLAYLI

3 yıl önce

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen buluşmaya çok sayıda yerel ve yaygın medya mensubu katıldı… Ak Parti İl Başkanı Davut Gürkan da oradaydı. Toplantıda konuşan Başkan Alinur Aktaş çok üzgündü. Aktaş şunları söyledi:

“Bugün maalesef çok üzücü bir kaza yaşandı. Kaza kırım ekibinden 4 kardeşimizi ne yazık ki kazada kaybettik. Orhaneli yolunda bir kazaya gidiyorlardı. 48 kilometre ile giderken oldu; yolda da öyle bir sorun yoktu.

Nihai sonuç, araştırmadan sonra çıkacak. Çok üzgünüz, hepsi de genç insanlardı. Üçü olay yerinde biri hastanede vefat etti. Çok üzgünüm…

Siz acısıyla tatlısıyla haberin içindesiniz. Bir kısmınız bugün kaza yerinde, bizlerle beraberdi. Oradan buraya geldik. Bir ara bu etkinliği iptal etmeyi düşündük. Sonra vazgeçtik...”

Sonuçta gazeteciler yıllardır 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü bir bayram ya da şenlik olarak kutlamıyorlar. Hatta hiç kutlama filan da olmuyor, sorunların gündeme getirildiği bir dayanışma günü olarak algılanıyor… Şarkılı, türkülü bir kutlama olsaydı kesinlikle ertelenmesi gerekirdi.  Zaten de, kazadan dolayı katılımcılar da üzgündü…

Başkan Aktaş 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü özetledi:

“10 Ocak 1961’de gazetecilerin hak ve özlük haklarıyla ilgili yasanın çıktığı tarih.. 1961-1971 yılları arası Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlandı, sonrasında ise Çalışan Gazeteciler Günü olarak anılmaya başlandı.”

‘ELEŞTİRİLERİNİZ, ÖNERİLERİNİZ ÖNEMLİ’

“Ben bir yerel yöneticiyim” diyen Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gazeteci olarak sizin eleştirileriniz , önerileriniz bizim için çok değerli. Son yıllarda basın ve basın çalışanları çok farklılaştı. Bir konuşma yapıyorsunuz, birkaç saniyede dünyaya yayılıyor. Eski çalışma ortamları meslekte yıllarını geçirmiş arkadaşlarımızın anlattıkları tatlı hatıralar oldu. Kasetler vardı; fotoğraflar vardı, şimdi dijital makineler, ellerimizdeki cep telefonları var. Şimdi teknoloji çağındayız. Her şeyi çok hızlı yaşıyoruz. İnsanlar amil, internet, akıllı telefon kullanıyor. Eskiden haberleri gazetelerden takip ederdik. Şimdi o gazeteyi elinize almadan da şehirde neler olduğuna dair bilgilere anında ulaşıyorsunuz. Köşe yazarları farklı yorumlarıyla katkı sunuyorlar…

Ve olmak istemediği meslekler arasında birinci sırada gazeteciliği saydı:

“Bana öğrenciler çocukken ya da gençken ‘Ne olmak istediğimi’ soruyorlar. Ben de onlara “Ne olmak istemediğimi’ sorun diyorum ve anlatıyorum. Birincisi gazeteci olmak istemem.

 İyi yazsanız yalaka, eleştirseniz aykırı oluyorsunuz. İkincisi akaryakıt işletmecisi olmak istemezdim. Çok çalışıyorsunuz, ama kar marjı çok düşük. Üçüncüsü ise avukat olmak istemezdim; herkesi savunmak zorunda kalıyorsunuz…”

‘YAPILAN HABERLER BİZİ ETKİLİYOR’

“Ama siz gazeteci olmak istediniz, bu işi istediniz” diyen Alinur Aktaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yaptığınız iş bir kamu görevidir. Tapudaki memurda, bir güvenlik görevlisi de kamu görevi yapar. Sizinki biraz daha farklı, bilgi ve haber vermede, uyarı ve eleştiride, doğruyu göstermede bir kamu hizmetidir. Bu önemlidir. Çok kötü niyetle yazılmış yarılar hariç!

Yapılan haberler bizi etkiliyor. Eleştirilerde bazen il ve ilçe başkanlarımızla, milletvekillerimizle o konuda ‘şöyle yapmak lazım’ diyoruz. Övgü dolu yazılara gelince… Övgü kişinin hoşuna gider, insan nefsi böyle bir şeydir. Ama övgü de, övülen adam için sıkıntıdır.”

“Tekrar Gazeteciler Günü’nüz kutlu olsun” dedi v ekledi:

“Bu mesleği uzun yıllar yapabilmek ve toplumda kabul görmek önemli. Burada genç kardeşlerimiz de var. Uzun yıllar gazetecilik yapmak isterlerse değişen koşulları göz önüne almaları lazım…”

Aktaş konuşmasının sonunda yine sözü kazada yaşamını yitiren itfaiye erlerine getirdi:

“Yitirdiğimiz arkadaşlarımız yangında, selde, kazalarda ön saftaydılar. Hatta Pandemide bile emek verdiler. Alın teri için, ekmekleri için oradaydılar. Mekanları cennet olsun inşallah.”

DİJİTAL MEDYA DERKEN ŞİMDİ DE METAVERSE

Başkan Aktaş iki günlüğün Sırbistan’a gideceklerini ‘Türk Dünyası Kültür Kendi Bursa’ kapsamında şehrin tanıtımı için temaslarda bulunacaklarını söyledi. Muhtarlarla buluşmaların sürdüğünü anlatan Aktaş ; “Tüm ilçelere gidiyoruz. Bugün Gürsu’da muhtarlarımızla buluştuk. Hizmetleri konuştuk, taleplerini dinledik. Bütün ilçelerde bu toplantıları yapıyoruz. 4 dağ ilçemiz ile Mustafakemalpaşa kaldı” dedi. Toplantının soru cevap kısmında ise sadece kaza ile ilgili iki soru soruldu. Gazeteciler Alinur Aktaş’ın kaza nedeniyle duyduğu üzüntüyü paylaşarak soru sormadılar.

Ak Parti İl Başkanı Davut Gürkan da söz aldı.  Gürkan günümüzde en büyük sıkıntının sosyal medyada olduğuna bu mecrada çok sayıda yalan haber üretildiğine vurgu yaparak sosyal medya yasasının gereğini dile getirdi…

Gürkan dijital teknolojide hızla yaşanan değişime atıfta bulundu:

“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nüzü tebrik ediyorum. Gazetecilik farklı bir adanmışlık meselesidir.

Herkesin anlayışına hitap edebilmek farklı bir şey. Gazetecinin o sahada aranabilir olması da önemlidir. Lise yıllarında ulusalda çıkan bir dergi fahri basın muhabirliği kartı göndermişti. Çok mutlu olmuştum.

Gazeteler hep önemliydi. Gazete okurken kokusunu hissetmek önemliydi. Günümüz dünyasında artık dijital medya ve yayıncılık bir yana metaverse konuşuluyor. Biz siyasiler metaverse’de nasıl siyaset yapacağımızı düşündük. O dünyada yer almak çok farklı olacak…” Davut Gürkan’ın söyledikleri dikkat çekici. Hele de Metaverse’de siyaseti tartışmaları kendilerini iyi güncellediklerini gösteriyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI