?>

Hastane acilleri alarm veriyor!

Koronavirüs  Omicron varyantı salgını sürüyor. Her gün 200 insan canından olurken, toplum salgın bitmiş gibi yaşıyor. Aşılanma hızı düşerken, insanlar maske ve mesafe gibi tedbirlere uymaz oldu.

H. Gül KOLAYLI

3 yıl önce

Koronavirüs salgını Türkiye’de resmi olarak 11 Mart 2020’de başladı ve  bugüne kadar 1 milyon 292 bin kişi hastalandı; resmi bildirime göre 88 bin 513 kişi yaşamını yitirdi. Bu sayıya bu gece en az 200 kişi daha eklenecek.

Dünyada ise Koronavirüs nedeniyle John Hopkins Üniversitesi’nin yayınladığı verilere toplam 5 milyon 760 bin 329 kişi canından oldu.

SON 6 GÜNDEKİ CAN KAYBI 1319 KİŞİ!

Şu anda salgın nedeniyle şubat ayında ( son 6 günde) 198 217, 233, 248, 222, 201 kişi olmak üzere toplamda 1319 kişi yaşamını yitirdi.

Detaylı bilgilere erişemediğimiz için Bursa’da bugüne kadar kaç kişinin Kovid-19 olduğunu, kaç kişinin bu yüzden öldüğünü bilemiyoruz. Sadece belediyelerin verilerinden son 5 yıl ortalamasına bakıp, 2020 ve 2021’deki ölümler arasındaki farka bakarak fikir sahibi olmaya çalışılıyor…

MASKE VE MESAFEYE ÖZEN ÇOK AZALDI!

Biz artık toplum olarak Koronavirüs yokmuş gibi yaşamaya başladık. Omicron varyantına aldırış etmiyoruz.

Maske takanların sayısı çok azaldı. Zaten kapalı çay kahve içilen mekanlarda maskeyi indiriyorsunuz… Mesafeyi de takan yok!

Ve sağımızda, solumuzda tanıdıklarımız, arkadaşlarımız, komşularımızda hastalığa tutulanların sayısı her geçen gün artıyor. 

Dün Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan ile görüştüm. Aile boyu evde olduklarını, karantinasının bugün biteceğini söyledi.

PCR testi pozitif çıkmış; “Aşılıyız, herhangi bir şikayetimiz yok. Hafif atlattık” dedi…

Alpaslan Türkkan aşıya vurgu yaptı:

“Salgının ilk dönemini hatırlayın. Doktorlar, sağlık personeli ölüyordu. Şimdi çoğumuz 4 aşılıyız. Aşı kesinlikle koruyor. Yoğun bakım servislerinde tedavi gören Kovid hastalarının büyük çoğunluğu aşısız olanlar. Bir de altta ağır kronik hastalığı olanlarda aşılı olsalar bile sıkıntı yaşanabiliyor. Aşı koruyor… Bu artık çok belli bir şey!”

Hastalığa karşı tedbirlerin gevşemesi konusunda ise şunları söyledi:

“Filasyon bitti, filasyon yapamıyorum. Beni bir kez aradılar, temaslılarımızı sordular ve dışarı çıkmayın, dediler. Şu anda bir denetim yok. Ben Kovidli bir hasta olarak HES kaydı sorulmayan her yere gidebilirim. Maskesiz dolaşabilirim. Pazarda öksüre öksüre dolaşabilirim. Herhangi bir denetim yok…”

Sağlık personelinin durumunu sordum;

“Şu anda sağlık personelinde Kovid çok yaygın. Neredeyse yarıya yakını hastalığa yakalanmış vaziyette… “

Peki bu koşullarda sağlık hizmeti nasıl veriliyordu; Alpaslan Türkkan şöyle yanıtladı:

“Biz cansiperane çalışan bir meslek grubu olduğumuz için  aksatmadan işleri yürütmeye çalışıyoruz. Ama bu durum sağlıkta şiddete dönüşüyor. Vatandaş doktor olarak bizlerin hasta olduğumuzu, onlar gibi öldüğümüzü düşünmüyor. ‘Bizimle ilgilenmiyorlar’ diyor; oysa doktor da hasta ve tepkilerini şiddete dönüştürüyorlar…”

TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK VE OMİCRON

İnsanlar 2020 ve 2021’de hastalıklarını ertelediler, hastanelere başvurmadılar; şimdi kamu hastaneleri bu biriken hastalıkları da göğüslüyor.

Her gün artan Kovid vakaları eklenince kamu hastanelerinde durum nasıldı? Türkkan’a bunları ve acil servislerde yoğunluk olup olmadığını sordum…

“Off, hem de nasıl. Özellikle Şehir Hastanesi’nin acili çok yoğun. Acilde hastaneye yatmak üzere sedye üzerinde bekleyen Kovid hastaları var. “

Pandeminin durumunu ve Omicron’u, sürü bağışıklığını sordun Türkkan’a:

“Şu anda herkes pandemiye   yakalanacak gibi görünüyor. Ancak şöyle bir şey de var; insanlar hastalığı geçirdim, bir daha bulaşmaz, demesin. Omicron’a geliştirilen direnç bir ay sürüyor. Toplumsal bağışıklığa götürmüyor.”

Salgının ne zaman, nasıl biteceğine dair uzmanlar iki görüşü savunuyor:

“Yeni bir varyant çıkmazsa biter, gibi düşünülüyor. Bir varyantın çıkıp insanları perişan etme ihtimali de var.”

Türkkan  ise “Bir şekilde virüs bize uyum sağlamak zorunda. Birlikte yaşamayı öğreneceğiz” derken, tekrar tekrar aşıya vurgu yapıyor:

“Aşılı olup da ağır geçiren çok ama  çok az. Ağır geçirenler, hasarlanıp ölenler aşısız.”

AŞILANMA HIZI DÜŞTÜ!

Ama toplumda aşılanma hızı düştü. Türkkan şunları söylüyor:

“Evet, aşılanma hızı da düştü. Aşılanma birimleri çok boş. Emek gücümüz yeterli, aşımız da var!

Biz hala niye aşıda 12 yaşına inmedik. Küba kendi aşısıyla 4 yaş ve üzerini aşılıyor. Dünyada bunun örnekleri de var. Bizim okul çağını aşıya açmamız lazım…

 15 günlük ara tatilde bu yaş grubunu aşılansaydı! Omicron kapalı ortamlarda hızla bulaşıyor. Bu kadar kolay bulaşan bir varyantta çocuklar hasta olacaklar.

 Hiç çıkar yolu yok. Çocuklar hasta oldu mu da evdeki aile büyüklerine bulaştıracak.

Çocuk okuldan kapıp eve getirecek herkese yayacak…”Ara tatilde çocukların aşılanması gerekirdi. Şimdi okullar açılacak. Kapalı ortamda çocuklar Kovid olduklarında evlerine  de götürecek hastalığı.”

Aşılanmadaki gevşemenin aşı karşıtlığından ziyade yetkililerin açıklamalarının verdiği bir rehavetten kaynaklandığına dikkat çekti:

“İnsanlar aşı karşıtı değiller, ama ‘Bu iş bitti, üçüncüyü olmuyorum’ diyorlar.  Aşı programına başlamış ama tamamlamayan hatırlatma dozlarını yaptırmayan insanlar var. Gerekçeleri kimi siyasilerin söylemleri; Omicron’dan sonra pandeminin biteceği algısının yaratılmış olması.”

Kovid vakalarında yüzde 85’inin belirtisiz, yüzde 15’inin belirtili olduğu biliniyor… Yani bilinen vakalar PCR testi pozitif çıkanlar; 150 bin tespit edilen vaka varsa, 850 bin de belirtisiz, aramızda dolaşıp hastalık yayan vaka var… 

OKULLARDA HIZLI TEST UYGULANSIN!

Daha önce yazmıştım; Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Harun Ağca, hızlı testlerin PCR testleri ile yüzde 100 uyumlu sonuç verdiğine dair bilimsel bir araştırma sonuçlarını açıklamıştı.

PCR testleri hem pahalı, hem insan emeği gerektiren hem de en  erken 3 saatte sonucu veren testler.

Hızlı testlerde ise insan emeği gerektirmiyor, yarım saatte sonuç veriyor ve birim fiyatı da daha ucuz!

Ama Türkiye’de hızlı teste geçilmedi.  Doç. Dr. Alpaslan Türkkan “Okullarda mutlaka hızlı teste geçilip öğrencilerin taranması, hasta olanların izole edilmesi şart” diyerek bir kez daha hızlı test konusunda Sağlık Bakanlığı ve MEB yetkililerine çağrıda bulundu…

Peki ne yapalım; Alpaslan Türkkan şunları söylüyor:

“İnsanlar tedbirli olmaya devam etsinler. Başka hiç çıkar yolu yok, aşı, mesafe, maske çok kıymetli. Omicron çok kolay bulaşıyor. Kapalı bir alanda pozitif biri varsa, maskeyi çok kısa bir süre indirseniz bile bulaşıyor. Çay kahve sohbetlerinden uzak durmamız gerekiyor… “

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI